Πρόληψη και θεραπεία

Οι φυτικές ίνες των δημητριακών καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή

Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία του ανθρώπου. Οι διατροφικές οδηγίες, αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 20-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αλλά δεν διευκρινίζουν το ποιος τύπος φυτικών ινών είναι χρήσιμος. (Πώς να βάλετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας;)

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι ορισμένα είδη διαιτητικών ινών μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία, συγκριτικά με άλλα, ειδικά σε ότι αφορά τη διαχείριση της φλεγμονής του σώματος. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανόηστε την για να την διαχειριστείτε!)

Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαιτητικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των φυτικών ινών και της φλεγμονής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπρόσθετα, δεν είναι γνωστό αν η πηγή των φυτικών ινών επηρεάζει διαφορετικά τα επίπεδα της φλεγμονής σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, εξέτασαν δεδομένα από τη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας, μια μελέτη παρατήρησης που εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε άτομα 65 ετών και άνω, με στόχο να απαντήσουν ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 4.125 άτομα. Η διατροφική πρόσληψη κάθε συμμετέχοντα, αξιολογήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και τα επίπεδα της φλεγμονής με δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν στην αρχή της μελέτης. (Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής;)

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών κάθε ατόμου, καθώς και τις μεμονωμένες πηγές φυτικών ινών (δημητριακά, λαχανικά και φρούτα). Ακολούθως, ανέλυσαν τα δεδομένα τους σε μια προσπάθεια να βρουν αν υπήρχε κάποια πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη διαιτητικών ινών και των επιπέδων της φλεγμονής. (Δημητριακά: Είναι κατάλληλα για όλους;)

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι:

 • Η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερη φλεγμονή και χαμηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Οι ίνες δημητριακών —αλλά όχι οι ίνες φρούτων ή λαχανικών— συνδέθηκαν με μειωμένη φλεγμονή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι ίνες δημητριακών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων της συστηματικής φλεγμονής, σε σχέση με άλλα είδη φυτικών ινών. (5 υγιεινές αλλαγές στην διατροφή σας για να αποφύγετε την δίαιτα)
 • Οι ίνες δημητριακών συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η σχέση μεταξύ των φυτικών ινών δημητριακών με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με άλλους παράγοντες εκτός από τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με την Melissa Azzaro, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και οικοδεσπότης podcast στο  Hormonally Yours, παρόλο που είναι ενδιαφέρον ότι η παρούσα μελέτη έδειξε ότι οι φυτικές ίνες δημητριακών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν σαφείς. (Γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία να περιλαμβάνει η διατροφή μας φυτικές ίνες;)

Από πού μπορείτε να εξασφαλίσετε φυτικές ίνες δημητριακών;

Με βάση το όνομά τους, είναι πολύ λογικό να σκεφτείτε ότι οι ίνες δημητριακών υπάρχουν μόνο σε ένα μπολ με δημητριακά, αλλά αυτό δεν αληθεύει. (Φυτικές ίνες για μια γερή καρδιά)

Τα δημητριακά και οι ίνες δημητριακών υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως:

 • Πίτουρο
 • Ψωμί ολικής
 • Βρώμη
 • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
 • Καστανό ρύζι
 • Καλαμπόκι
 • Σπόρους
 • Κριθάρι

Τονίζεται ότι παρόλο που η παρούσα μελέτη προτείνει ότι οι ίνες δημητριακών είναι οι καλύτερες στη μείωση της φλεγμονής, οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να δίνεται προτεραιότητα μόνο στα δημητριακά, έναντι άλλων πηγών φυτικών ινών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πολύ υγιεινά και βοηθητικά στην βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης υγείας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Eating More Cereal Fiber May Fight Chronic Inflammation https://www.verywellhealth.com/cereal-fiber-inflammation-5248511

Closing America’s Fiber Intake Gap https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124841/

Susceptibility to chronic inflammation: an update https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28130581/

We want to hear from you! https://www.dietaryguidelines.gov/

Dietary Fiber, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1155/htm