Μολυσματικές ασθένειες

Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα: Γιατί δεν είναι πάντα καλό αυτό;

Ένας άνδρας και μια γυναίκα βρέθηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19. Ο άνδρας είχε πιο έντονα συμπτώματα, ενώ η γυναίκα πιο ήπια. Όσο περνούσε ο καιρός, ο άνδρας ανάρρωνε πιο γρήγορα, ενώ η γυναίκα εμφάνιζε παρατεταμένα συμπτώματα μακροχρόνιας COVID-19. (COVID-19: Γιατί η νόσος προκαλεί μακροπρόθεσμα συμπτώματα;)

Γιατί συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τους άνδρες και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αυτή η απόκριση δεν περιορίζεται μόνο στη νόσο COVID-19. (Γιατί οι έγκυες γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες στην COVID-19;)

Σε γενικές γραμμές, σχεδόν όλες οι λοιμώξεις τείνουν να είναι πιο σοβαρές στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες με ελάχιστες εξαιρέσεις, τόνισε η Δρ. Dean Blumberg, επικεφαλής Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια. Ωστόσο, η ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στις γυναίκες, είναι και θετική και αρνητική. Από την μια καταπολεμά τις λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο σοβαρή ασθένεια, αλλά από την άλλη, αν είναι πολύ ισχυρή, επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο εμφανίζει βλάβες στους ιστούς ή προκαλεί αυτοάνοσες ασθένειες. Το ζήτημα είναι να καταπολεμούνται οι λοιμώξεις αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλείται ζημιά στον οργανισμό, τόνισε η Blumberg.

Πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα με βάση το φύλο;

Το φύλο είναι μια αναγνωρισμένη μεταβλητή που μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. (Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας;)

Μια μελέτη του 2016, η οποία εξέτασε τις διαφορές στην ανοσολογική απόκριση, ανάμεσα στα δύο φύλα, διαπίστωσε ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, με αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη διακύμανση στον επιπολασμό ορισμένων ασθενειών και στα ποσοστά θνησιμότητας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το 80% των αυτοάνοσων νοσημάτων εμφανίζονται στις γυναίκες. Οι γυναίκες με οξεία λοίμωξη HIV έχουν 40% λιγότερο ιικό RNA στο αίμα τους συγκριτικά με τους άνδρες. Ενώ οι άνδρες διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κακοήθη καρκίνο, συγκριτικά με τις γυναίκες. Επιπρόσθετα, η ανταπόκριση των αντισωμάτων στα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης είναι σταθερά τουλάχιστον δύο φορές πιο ισχυρή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Γενικότερα, οι γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερες έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις από τους άνδρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και την αυξημένη ανταπόκριση των γυναικών στα εμβόλια. Την ίδια ώρα ωστόσο, αυξάνεται η ευαισθησία των γυναικών στις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. (Αυτοάνοσα νοσήματα: Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές στην ανοσολογική απόκριση των δύο φύλων αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, με σημαντικά καθοριστικούς παράγοντες αυτής της αλλαγής, την αναπαραγωγική κατάσταση και την ηλικία. (Το μικροβίωμα είναι απαραίτητο για την ανοσοαπόκριση του σώματος)

Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση;

Σύμφωνα με την Δρ. Caitlin McAuley, DO, γιατρός στην Keck Medicine της USC COVID Recovery Clinic, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τους άνδρες, όπως:

  • Επιδράσεις των ορμονών και συγκεκριμένα των οιστρογόνων
  • Γενετικές διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα που βασίζονται στις διαφορές μεταξύ των χρωμοσωμάτων Χ και Υ

1. Ορμόνες

Σε διάφορες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν διάφοροι ορμονικοί υποδοχείς που εμπλέκονται στη σηματοδότηση και την ισορροπία. Ο θύμος, ένα σημαντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζει σε μέγεθος ανάλογα με τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και τις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν, που ονομάζονται κυτοκίνες. (Ποιες συνήθειες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;)

2. Χρωμοσώματα

Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους φυλετικών χρωμοσωμάτων. Γνωστά ως χρωμοσώματα Χ και Υ, τα φυλετικά χρωμοσώματα καθορίζουν το βιολογικό φύλο ενός ατόμου. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα χρωμοσώματα Χ έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου λοιπόν, ότι οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν μόνο ένα, έχουν συνήθως ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση. (Αυτά τα 10 ροφήματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Women Have Stronger Immune Systems: Why That's Not Always a Good Thing https://www.healthline.com/health-news/women-have-stronger-immune-systems-why-thats-not-always-a-good-thing

Men and COVID-19: A Biopsychosocial Approach to Understanding Sex Differences in Mortality and Recommendations for Practice and Policy Interventions https://www.cdc.gov/pcd/issues/2020/20_0247.htm#:~:text=The%20X%20chromosome%20contains%20a,responses%20than%20men%20(3).

Sex differences in immune responses https://www.nature.com/articles/nri.2016.90

Sex differences in sequelae from COVID-19 infection and in long COVID syndrome: a review https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03007995.2022.2081454