Μολυσματικές ασθένειες

Οι καπνιστές νοσηλεύονται λιγότερο συχνά για COVID-19

Γιατί οι καπνιστές νοσηλεύονται λιγότερο συχνά για COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, λίγοι από αυτούς είναι καπνιστές και οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί. Μια υπόθεση είναι ότι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην COVID-19, επηρεάζεται από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της νικοτίνης.

Η υπόθεση αυτή διατυπώθηκε από τον Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, Έλληνα καρδιολόγο που επικεντρώνεται στη μείωση της χρήσης του καπνού. Ο κ. Φαρσαλινός, παρατήρησε ότι λίγοι από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Κίνα με COVID-19, ήταν καπνιστές. Συγκεκριμένα, ο ίδιος και οι συνάδελφοι του διαπίστωσαν ότι σε 13 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν περίπου 6.000 ασθενείς με COVID-19, το ποσοστό των καπνιστών κυμάνθηκε από 1,4% έως 12,6%. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αναφέρονται στην χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και την σχέση του με τον νέο κορωνοϊό.

Φυσικά, στη βάση αυτών των ευρημάτων, ο κ. Φαρσαλινός δεν συνιστά στους ανθρώπους να αρχίσουν να καπνίζουν απλώς και μόνο για να αποφύγουν μια σοβαρή λοίμωξη, όπως η COVID-19. Όπως τονίζει, το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο και η διακοπή του είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από την πλευρά του ο Raymond Niaura, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος έγραψε μαζί με τον κ. Φαρσαλινό το συγκεκριμένο άρθρο, υπογράμμισε ότι εκείνο που θα περίμενε κανείς είναι ότι οι καπνιστές θα έπρεπε να νοσούν πολύ πιο βαριά και πολύ πιο εύκολα, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και αυτό είναι απορίας άξιον, γιατί ιστορικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, στην βάση αυτών των δεδομένων και νοουμένου ότι πιθανόν η νικοτίνη να είναι η αιτία που οι καπνιστές δεν αρρωσταίνουν με κορωνοϊό τόσο εύκολα, στη Γαλλία, οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν έμπλαστρα νικοτίνης σε νοσοκόμους και ασθενείς, που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, για να δουν αν η νικοτίνη προκαλεί βελτιώσεις, σύμφωνα με το The Guardian.

Επιπρόσθετα, ένα άλλο άρθρο που βασίστηκε σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα με την μελέτη της Κίνας. Συγκεκριμένα, από τους 350 ασθενείς που εισήχθηκαν στο νοσοκομείο, περίπου το 4,4% ήταν καπνιστές. Επίσης και τα δεδομένα στις Ηνωμένες πολιτείες ήταν παρόμοια, σύμφωνα με το CDC, καθώς ανάμεσα στους 7.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, περίπου το 1,3% ήταν καπνιστές και το 2,3% ήταν πρώην καπνιστές.

Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα, ενδεχομένως, να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες πέραν από την υπόθεση της αντιφλεγμονώδης ιδιότητας της νικοτίνης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ίσως οι καπνιστές να πεθαίνουν πριν προλάβουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή ότι δεν ταξινομούνται σωστά στα αρχεία των νοσοκομείων, αποδίδοντας τους θανάτους τους σε άλλες αιτίες.

Συμπερασματικά

Προς το παρόν, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το γιατί οι καπνιστές δεν αρρωσταίνουν από κορωνοϊό τόσο εύκολα, αλλά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ειδικά τώρα με την πανδημία, καθώς όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε η COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τους πνεύμονες. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της η FDA, τόνισε ότι οι καπνιστές μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αναπνευστικές ασθένειες όπως η COVID-19, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως  «δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να σταματήσουν το κάπνισμα».

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Smokers Hospitalized Less Often for COVID-19 https://www.webmd.com/lung/news/20200430/smokers-hospitalized-less-often-for-covid-19

Why Are Smokers Being Hospitalized Less Often From Coronavirus? https://www.vice.com/en_us/article/epgyje/why-are-smokers-being-hospitalized-less-often-from-coronavirus?utm_source=digg

Smoking, vaping and hospitalization for COVID-19 https://www.qeios.com/read/Z69O8A.13

French researchers to test nicotine patches on coronavirus patients https://www.theguardian.com/world/2020/apr/22/french-study-suggests-smokers-at-lower-risk-of-getting-coronavirus

A nicotinic hypothesis for Covid-19 with preventive and therapeutic implications https://www.qeios.com/read/FXGQSB

Preliminary Estimates of the Prevalence of Selected Underlying Health Conditions Among Patients with Coronavirus Disease 2019 — United States, February 12–March 28, 2020 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6913e2.htm#contribAff

Coronavirus (COVID-19) Update: Daily Roundup April 28, 2020 https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-daily-roundup-april-28-2020