Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Οι κίνδυνοι του ατμίσματος: Μια ματιά στην ασφάλεια

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει πολλά για το άτμισμα τον τελευταίο καιρό.  Μπορεί επίσης να γνωρίζετε και για τις πρόσφατες περιπτώσεις πνευμονικών τραυματισμών και θανάτων, που συνδέονται με το άτμισμα. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που προέρχονται από το άτμισμα.

Ποιους κίνδυνους κρύβει το άτμισμα;

Οι συσκευές Vaping (ατμίσματος), οι οποίες είναι γνωστές ως ηλεκτρονικά τσιγάρα, στυλό τύπου vape και e-hookahs, διατίθενται στην αγορά σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Μερικά ηλεκτρονικά τσιγάρα μοιάζουν με παραδοσιακά τσιγάρα και πούρα, ενώ άλλα έχουν σχήμα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως στυλό ή USB.

Ενώ οι συσκευές φαίνονται διαφορετικές μεταξύ τους, οι περισσότερες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Συγκεκριμένα, όταν ένα άτομο εισπνέει, η συσκευή ενεργοποιείται. Στη συνέχεια το υγρό που βρίσκεται μέσα στον ατμοποιητή θερμαίνεται, ατμοποιείται και επιτρέπεται έτσι η εισπνοή του ατμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το άτμισμα εκθέτει τους πνεύμονες σε μια ποικιλία χημικών. Ανάμεσα τους είναι οι κύριες δραστικές χημικές ουσίες του καπνού, η νικοτίνη ή η Τετραϋδροκανναβινόλη  (THC), τα αρωματικά και άλλα συστατικά που προστίθενται στα υγρά ατμίσματος. Τονίζεται, όμως, ότι κατά τη διαδικασία ατμοποίησης, δημιουργούνται και άλλες χημικές ουσίες, τις οποίες, επίσης, ο ατμιστής εισπνέει.  «Αν το υγρό περιέχει νικοτίνη, τότε ο χρήστης εισπνέει νικοτίνη μαζί με τα άλλα συστατικά του υγρού», εξηγεί ο Δρ Thomas Eissenberg, ειδικός στην έρευνα του καπνού στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.

Ενώ οι συσκευές ατμού λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, μερικές είναι πιο ισχυρές σε σχέση με άλλες. Δημιουργούν περισσότερο ατμό και παράγουν περισσότερα χημικά.

Πόσο ασφαλές είναι το άτμισμα;

Μελέτες δείχνουν ότι το άτμισμα, μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Τα άτομα που καπνίζουν τακτικά, στρέφονται στο άτμισμα για την πλήρη αντικατάσταση του τσιγάρου, ωστόσο και το άτμισμα μπορεί να βλάψει την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Οι πνεύμονες δεν προορίζονται για να αντιμετωπίζουν τη συνεχή πρόκληση έλλειψης καθαρού αέρα. Το άτμισμα, με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να μην τροφοδοτούνται με καθαρό αέρα, όλο και πιο συχνά», λέει ο Eissenberg. Όπως εξηγεί, οι ατομιστές εισπνέουν προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και αρωματικά που προορίζονταν για φαγητό και όχι για να εισπνέονται μαζί με νικοτίνη. «Όλα αυτά όταν θερμαίνονται, μετατρέπονται σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες», προσθέτει.

Μια επιβλαβής χημική ουσία, μπορεί να είναι ένας πυκνωτικός παράγοντας που ονομάζεται οξική βιταμίνη Ε, ο οποίος μερικές φορές χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε προϊόντα που περιέχουν THC. Το CDC αναγνώρισε αυτή την ουσία ως τον ένοχο για τα άτομα που παρουσίασαν πνευμονικούς τραυματισμούς που σχετίζονται με το άτμισμα. Επιπρόσθετα, το  CDC  συνιστά να αποφεύγεται οποιοδήποτε προϊόν ατμού περιέχει οξική βιταμίνη Ε ή THC, ιδιαίτερα εκείνα τα προϊόντα που προέρχονται από άτυπες πηγές, όπως από φίλους, συγγενείς ή μέσω διαδικτυακών αγορών.

Πόσο δημοφιλές είναι σήμερα το άτμισμα;

Το άτμισμα είναι πλέον πιο δημοφιλές στους εφήβους, σε σχέση με το κάπνισμα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε κάποιες μελέτες, ένας στους τέσσερις μαθητές Λυκείου, αναφέρει ότι έκανε χρήση νικοτίνης (με οποιοδήποτε τρόπο) τον περασμένο μήνα, ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν νικοτίνη,  είναι πιθανότερο να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα.

Το άτμισμα THC έχει επίσης αυξηθεί δραματικά μεταξύ των εφήβων. Περίπου το 20% των μαθητών γυμνασίου, αναφέρει ότι χρησιμοποίησε THC τον τελευταίο χρόνο. Τα ποσοστά έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι νέοι νόμοι αποσκοπούν στον περιορισμό του ατμίσματος και του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων. Πλέον, οι νέοι πρέπει να είναι άνω των 21 ετών για να μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν καπνού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ατμίσματος, ενώ οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να παράγουν και να πωλούν γεύσεις που απευθύνονται σε παιδιά, όπως φρούτα και μέντα.

Συμπερασματικά

Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει να ατμίζετε ή να καπνίζετε, δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσετε. Συζητήστε με το γιατρό σας και ζητήστε βοήθεια και συμβουλές.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Risks of Vaping - A Look at Safety https://newsinhealth.nih.gov/2020/05/risks-vaping

Invalidity of an Oft-Cited Estimate of the Relative Harms of Electronic Cigarettes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31913680/

Nicotine Absorption During Electronic Cigarette Use Among Regular Users https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31344110/

Association Between Initial Use of e-Cigarettes and Subsequent Cigarette Smoking Among Adolescents and Young Adults: A Systematic Review and Meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28654986/