Μολυσματικές ασθένειες

Οι κινεζικές αρχές μπλοκάρουν την ιχνηλάτηση της αλήθειας;

Ποιες συνθήκες επέτρεψαν την πανδημία Covid-19;

Πώς θα περιορίσουμε παρόμοια δυσάρεστα γεγονότα στο μέλλον;

Αυτά είναι τρία βασικά ερωτήματα που ο κόσμος θέτει βάσει των γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα παγκοσμίως και η απάντησή τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Για να αποφύγουμε παρόμοιες πανδημίες στο μέλλον καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Από τις πρώτες παρουσιάσεις στην Κίνα είχαμε την εικόνα ενός νέου κορωνοϊού, ο οποίος είναι προϊόν της φύσης και όχι εργαστηριακό κατασκεύασμα, που προκαλεί μια ιογενή πνευμονία.

Ωστόσο οι Κινέζοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC News, αρνήθηκαν την είσοδο στην Κίνα σε ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πρόκειται να διερευνήσει την προέλευση της Covid-19 στην πόλη Wuhan. Η πολυαναμενόμενη έρευνα συμφωνήθηκε από το Πεκίνο μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων με τον ΠΟΥ. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan στα τέλη του 2019, με την αρχική εστία να συνδέεται με μια αγορά. Αρχικά πίστευαν ότι ο ιός προέρχεται από μια αγορά πώλησης εξωτικών ζώων για κρέας. Προτάθηκε ότι εκεί ήταν που ο ιός έκανε το άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο. Αλλά η προέλευση του ιού παραμένει βαθιά αμφισβητούμενη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η αγορά μπορεί να μην ήταν η προέλευση, και αντ ‘αυτού μόνο ότι ενισχύεται εκεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκε ο ιός, αλλά και διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον πλανήτη.

Πριν από έναν μήνα περίπου το CNN αποκάλυψε την κακή διαχείριση της πανδημίας από τις κινεζικές αρχές και την παραπληροφόρηση του ΠΟΥ από αξιωματούχους της Κίνας,  όπου διέδιδαν αισιόδοξα δεδομένα, απ’ αυτά που ίσχυαν στην πραγματικότητα. Οι αριθμοί των θετικών περιστατικών για παράδειγμα στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 ήταν υπερδιπλάσιοι  από τον αριθμό που ανακοινώθηκε επισήμως από τις αρχές (οι πηγές παρατίθενται στο τέλος του άρθρου).

Σε άρθρο του Science advances  στις 6 Ιανουαρίου του 2021 διαφαίνεται πώς η ΝΑ Ασία αποτελεί βασική εστία εκκίνησης πολλών ασθενειών, εδώ και 1000 χρόνια.

Τώρα απαιτείται αρκετή προσοχή, μετά και την μετάλλαξη του ιού σε πιο μεταδοτική έκδοση (στελέχη Νότιας Αγγλίας και Αφρικής), που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα πανδημική κρίση. Πέρα από την παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμα και ενός πιθανού χειρότερου τρίτου κύματος, ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς το μερίδιο ευθύνης που φέρει σαν μέλος της ανθρωπότητας και ας γίνουμε συνειδητοποιημένοι πολίτες, ώστε να μπορούμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πανδημίες ή εξάρσεις γρίπης (έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν κάθε 30 χρόνια έχουμε μια νέα επιδημία ιού της γρίπης). Έχουν επηρεαστεί όλοι οι τομείς της ζωής μας η υγεία, ψυχική και σωματική, η Δημοκρατία, η οικονομία, η ατομική ελευθερία, η οικογενειακή ηρεμία που αν δεν λάβουμε ατομικά σοβαρά τα μέτρα θα έρθουν άλλα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, βάσει της μεγάλης ανησυχίας των επιστημόνων για ένα χειρότερο, μεγαλύτερο τρίτο κύμα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved