Μολυσματικές ασθένειες

Οι μάσκες και τα γάντια προστατεύουν μόνο αν τα φοράτε σωστά!

Πολλοί άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου και γάντια, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα στοιχεία για το κατά ποσόν αυτά τα μέτρα προστατεύουν από τον κορωνοϊό είναι ανάμεικτα και σε μεγάλο βαθμό ασαφή. Οι ειδικοί, τονίζουν όμως, πως ότι και αν λένε τα στοιχεία, είναι λιγότερο πιθανόν αυτά τα μέτρα να σας προστατεύσουν αν δεν προσέξετε την ώρα που τα βάζετε ή τα βγάζετε.

Συνιστάτε η χρήση μάσκας;

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνιστούν γενικότερα τη χρήση μάσκας.

Στην Αυστραλία, το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν χρειάζεται η χρήση μάσκας όταν κάποιος είναι υγιής. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα που ενδεχομένως να οφείλονται στην COVID-19, συνιστάται να φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με άλλα μέλη της οικογένειας τους. Αυτό συμβαδίζει και με τις συστάσεις άλλων χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γενικά, ανάλογα με τα ποσοστά εξάπλωσης της COVID-19 σε κάθε χώρα, οι συστάσεις ποικίλουν.

Άρα οι μάσκες προστατεύουν από την COVID-19;

Πρώτα πρέπει να αναφέρουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι μάσκες. Οι μάσκες προστατεύουν τους άλλους από το να μολυνθούν από εμάς εάν είμαστε μολυσμένοι, αλλά μας προστατεύουν και εμάς από το να μολυνθούμε από κάποιον άλλον.

Ο SARS-CoV-2, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται από το στόμα ή τη μύτη, όταν βήχουμε, όταν φταρνιζόμαστε αλλά και όταν μιλάμε. Τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια, έχουν μέγεθος 0,3-10 μικρομέτρων. Μπορούμε να τα εισπνεύσουμε άμεσα ή αν προσγειωθούν σε κάποια  επιφάνεια, μπορούν να μεταφερθούν μέσω των χεριών μας στο πρόσωπο μας.  Η τρέχουσα ιδέα πίσω από την χρήση της μάσκας, είναι ότι η μάσκα, προστατεύσει από αυτά τα σταγονίδια τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο. Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο λειτουργίες της μάσκας και είναι γνωστή ως «έλεγχος πηγής».

Όσον αφορά την δεύτερη λειτουργία της μάσκας, γνωστή ως «προστασία του χρήστη από την μόλυνση», δεν υπάρχει έρευνα ειδικά για την COVID-19. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάσκα προστατεύει τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οπότε θεωρείται σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού προστασίας τους. Άρα, θεωρητικά η μάσκα προστατεύει και τον υγιή χρήστη από το να μολυνθεί από ένα μολυσμένο άτομο.

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν φοράτε σωστά τη μάσκα και τα γάντια σας;

Όποια και αν είναι η οδηγία για τη χρήση μάσκας, μερικοί άνθρωποι, φαίνεται να κάνουν σημαντικά λάθη που θα μπορούσαν να υπερνικήσουν το όφελος που προσφέρει η χρήση μάσκας. Όταν για παράδειγμα τραβούν τη μάσκα τους κάτω από το πιγούνι τους για να ανασάνουν ή όταν την αγγίζουν για να την φορέσουν, μεταφέρουν πάνω της μικρόβια από τα χέρια τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ δημοσίευσε ένα κατάλογο οδηγιών για τους τρόπους με τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να φοράτε τις μάσκες σας, οι οποίοι συνοψίζονται πιο κάτω:

Τα γάντια προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Τα γάντια εμποδίζουν τη μετάδοση μικροβίων εάν χρησιμοποιούνται σωστά και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού εξοπλισμού προστασίας για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, τα γάντια δεν προτείνονται ως προληπτικό μέτρο κατά της COVID-19 για τον μέσο πολίτη. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα στοιχεία που υπάρχουν, σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας.

Ο ιός δεν απορροφάται μέσω του δέρματος, οπότε δεν μπορείτε να μολυνθείτε μόνο με το άγγιγμα του ιού. Για να κολλήσετε κορωνοϊό μέσω αφής, θα πρέπει να αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια να αγγίξετε το πρόσωπο σας.

Στις ΗΠΑ, που υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά COVID-19, το CDC προτείνει τη χρήση γαντιών μόνο σε δύο περιπτώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό:

  • εάν καθαρίζετε και απολυμαίνετε ένα σπίτι στο οποίο υπάρχει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
  • εάν είστε επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης, που περιθάλπει ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Φορέστε τα γάντια σας σωστά

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση γαντιών προστατεύει από τον κορωνοϊό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε γάντια, αλλά συνεχίζετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας, τα γάντια είναι εντελώς άχρηστα. Πρέπει επίσης να είστε προσεχτικοί όταν βάζετε ή βγάζετε τα γάντια σας.  Ακολουθήστε λοιπόν τα βήματα που συστήνουν οι ειδικοί κατά την αφαίρεση των γαντιών, για να μειώσετε τον κίνδυνο να μολύνετε τα χέρια σας και ακολούθως να αγγίξετε το πρόσωπο σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved