Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

To αντίδοτο του κορωνοϊού κρύβεται στις παγκολίνες;

Οι παγκολίνες δείχνουν το πώς ξεκίνησε η COVID-19. Μπορούν να δείξουν και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τι είναι οι παγκολίνες;

Οι παγκολίνες είναι μικρά αγκαθωτά θηλαστικά. Η εμφάνιση τους χαρακτηρίζεται από μεγάλα, ανθεκτικά, επικαλυπτόμενα πλακοειδή λέπια, τα οποία στην ουσία είναι η πανοπλία του ζώου που το βοηθά να κουρνιάζει σαν μπάλα όταν νιώθει ότι απειλείται. Τα λέπια αυτά είναι μαλακά στα νεογέννητα, αλλά σκληραίνουν καθώς το ζώο ωριμάζει και είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, το ίδιο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ανθρώπινα νύχια. Το σώμα τους, ακριβώς επειδή επικαλύπτεται από αυτά τα λέπια μοιάζει με κουκουνάρι.

Τι σχέση έχουν οι παγκολίνες με την COVID-19;

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι παγκολίνες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτό το μικρό ζώο, ίσως να κρύβεται και το «αντίδοτο» του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η γενετική έρευνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες, μετά μεταφέρθηκε στις παγκολίνες, οι οποίες ως γνωστό πωλούνται στις κινέζικες «λαϊκές αγορές» και καταναλώνονται από ανθρώπους, με αποτέλεσμα ο ιός αυτός να μεταπηδήσει τελικά στον άνθρωπο.

Γιατί ο ιός δεν αρρωσταίνει και δεν σκοτώνει τις παγκολίνες;

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία ανέλυσαν το γονιδιωματικό σχεδιάγραμμα των παγκολινών και το συνέκριναν με άλλα θηλαστικά, όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα βοοειδή και οι άνθρωποι.

Στα περισσότερα θηλαστικά, υπάρχουν κάποια γονίδια τα οποία εντοπίζουν πότε ένας ιός εισβάλλει στο σώμα και προκαλούν ανοσοαπόκριση, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί και να σκοτώσει τον «εισβολέα». Όπως διαπιστώθηκε, οι παγκολίνες δεν διαθέτουν δύο από αυτά τα γονίδια. Το αν η διαφορά αυτή προστατεύει τις παγκολίνες από την COVID-19, δεν είναι γνωστό και για αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Θα μπορούσαν οι παγκολίνες να δώσουν απαντήσεις για τον πιθανό τρόπο καταπολέμησης του κορωνοϊού;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα τους είναι πολύ σημαντικά, καθώς αφού οι παγκολίνες είναι φορείς του νέου κορωνοϊού και δεν πεθαίνουν, πιστεύουν πως αν ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί του οργανισμού τους, μέσω των οποίων το επιτυγχάνουν αυτό, ίσως να δοθεί και η απάντηση για τον τρόπο αντιμετώπισής του στους ανθρώπους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι παγκολίνες ζουν με τον ιό για εκατομμύρια χρόνια, χωρίς να διαθέτουν έναν τύπο προστασίας που χρησιμοποιείται από τα άλλα θηλαστικά ζώα και ίσως εκεί να είναι και η απάντηση στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο νέος κορωνοϊός.

Περαιτέρω μελέτες, λοιπόν, ίσως να μπορέσουν να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο οι παγκολίνες καταφέρνουν να επιβιώσουν από ιογενείς λοιμώξεις και ακολούθως στην βάση αυτών των ευρημάτων οι επιστήμονες θα μπορέσουν να σχεδιάσουν νέες στρατηγικές θεραπείας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved