Παιδί

Παιδικές τροφές που περιέχουν τοξίνες: Τι να προσέξουν οι γονείς;

Σχεδόν όλες οι παιδικές τροφές περιέχουν τουλάχιστον μία τοξική χημική ουσία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οι ποσότητες των οποίων, παρότι είναι μικρές, η χημική μόλυνση μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν τους γονείς να αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν σαν βάση τους το ρύζι και να ταΐζουν τα βρέφη τους τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης.

Οι παιδικές τροφές περιέχουν τοξίνες;

Οι εξετάσεις σε βρεφικές τροφές που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψαν ότι το 95% εξ΄ αυτών περιέχει μία ή περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και το κάδμιο. Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας Healthy Babies Bright Futures (HBBF), 1 στις 4, από τις 168 παιδικές τροφές που ελέγχθηκαν, περιείχαν και τα τέσσερα βαρέα μέταλλα.

Τα ποσοστά των τοξινών που βρέθηκαν στις παιδικές τροφές ήταν μικρά, αλλά ο Δρ Philip Landrigan, παιδίατρος και διευθυντής του Προγράμματος για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία του Ινστιτούτου Schiller της Βοστώνης, τόνισε ότι το αρσενικό, ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα είναι γνωστά αίτια νευροαναπτυξιακής βλάβης. «Τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης» εξήγησε «αυξάνονται και οι εκθέσεις κατά την βρεφική ηλικία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι 4 από τα 7 δημητριακά ρυζιού που προορίζονται για βρέφη, περιείχαν υψηλότερα επίπεδα ανόργανου αρσενικού, σε σχέση με το πρότυπο που έθεσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι το ρύζι είναι γνωστό ότι απορροφά εύκολα το αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να βρουν εναλλακτικά τρόφιμα για τη διατροφή των παιδιών τους, όπως η βρώμη αντί για τα δημητριακά ρυζιού, μειώνοντας έτσι την  έκθεση τους σε τοξίνες, έως και κατά 80%.

Σημειώνεται τέλος, ότι ανάμεσα στις βρεφικές τροφές υψηλού κινδύνου ήταν τόσο τα σνακ και τα γεύματα που έχουν σαν βάση τους το ρύζι, όσο και τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι χυμοί φρούτων.

Ποιες παιδικές τροφές συνιστώνται για ένα βρέφος;

Μεταξύ των ασφαλέστερων εναλλακτικών επιλογών για μικρά παιδιά είναι τα σνακ που δεν περιέχουν ρύζι, τα δημητριακά που δεν περιέχουν ρύζι (όπως το πλιγούρι βρώμης) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα για την οδοντοφυΐα (όπως η κατεψυγμένη μπανάνα ή το παγωμένο αγγούρι).

Επιπρόσθετα, οι γονείς παροτρύνονται να δίνουν στα παιδιά τους λαχανικά, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουν τα είδη τροφίμων που ενδέχεται να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα τοξινών. Η Δρ. Gina Posner, παιδίατρος στο ιατρικό κέντρο MemorialCare Orange Coast στην Καλιφόρνια, από την πλευρά της, προτείνει στους γονείς να ελαχιστοποιήσουν τις ποσότητες ρίζας λαχανικών που δίνουν στα παιδιά τους, καθώς σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα τοξικών ουσιών στις ρίζες λαχανικών. Επίσης συνιστά την αποφυγή παιδικών χυμών.

Η Luz Claudio, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Icahn στο Όρος Sinai στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην Healthline, ότι όταν η κόρη της ήταν βρέφος, ετοίμαζε τη δική της παιδική διατροφή, χρησιμοποιώντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά στον ατμό. Όπως εξήγησε, ακόμη και αν οι γονείς διαβάσουν την ετικέτα των παιδικών προϊόντων, αυτό δεν τους καθιστά σίγουρους για το τι περιέχουν τα παιδικά τρόφιμα ή οι χυμοί, καθώς μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, συντηρητικά, τεχνητά χρώματα, φυτοφάρμακα και άλλα πρόσθετα.

Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να μολυνθούν από τοξίνες;

Ακόμη και τα βιολογικά τρόφιμα που παρασκευάζονται χωρίς χημικά εντομοκτόνα, δεν είναι άνοσα από την τοξική μόλυνση του εδάφους και του νερού. Όπως εξήγησε η Jane Houlihan, διευθύντρια έρευνας στην HBBF και συγγραφέας της μελέτης, λόγω του ότι τα βαρέα μέταλλα ενυπάρχουν στην διατροφική αλυσίδα, η παρασκευή παιδικών τροφών που να είναι απαλλαγμένη από τοξίνες απαιτεί προσεκτική προμήθεια και αυστηρές εξετάσεις. Για παράδειγμα, τα βιολογικά λαχανικά που καλλιεργούνται δίπλα από μια εθνική οδό, δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι με βεβαιότητα απαλλαγμένα από τοξίνες, απλά και μόνο επειδή καλλιεργούνται βιολογικά, καθώς ενδέχεται να είναι φυτεμένα σε μολυσμένο έδαφος από τα αυτοκίνητα που διέρχονται λόγω της βενζίνης και του μόλυβδου.

Μπορούν τα παιδικά τρόφιμα να μολυνθούν από τη διαδικασία παρασκευής τους;

Η ίδια η διαδικασία παρασκευής των παιδικών τροφών, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από μέταλλα, λόγω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται και για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πολλές εταιρίες αγοράζουν εξοπλισμό ανοξείδωτου χάλυβα. Μάλιστα, στο Little Spoon, τα προϊόντα κατασκευάζονται στο χέρι και καθαρίζονται κάτω από μεγάλης πίεσης κρύο νερό, αντί να παστεριωθούν με θερμότητα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Συμπερασματικά

Διάφοροι κατασκευαστές, η HBBF και ομάδες όπως το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν το «Συμβούλιο Τροφίμων για μωρά», με στόχο την ελαχιστοποίηση της παρουσίας βαρέων μετάλλων στις επεξεργασμένες παιδικές τροφές. Σήμερα, τα επίπεδα μόλυνσης με αρσενικό στα δημητριακά και στον χυμό ρυζιού είναι 36% και 75% λιγότερα σε σχέση με περασμένες δεκαετίες, ωστόσο, η FDA επιβάλλεται να χρησιμοποιήσει την εξουσία της πιο αποτελεσματικά για να μειώσει τα τοξικά βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Toxic Chemicals Can Be Found in Most Baby Food — What Parents Can Do https://www.healthline.com/health-news/toxic-chemicals-baby-food-parents-can-do

https://www.hbbf.org/ Healthy Babies Bright Futures

Mealtime covered, just in time for the holidays. https://www.littlespoon.com/

Gina L. Posner, MD https://www.memorialcare.org/memorialcare-medical-group/find-providers/physician/gina-l-posner-md

The Baby Food Council is taking on the challenge of reducing heavy metals in young kids’ food https://www.edf.org/media/baby-food-council-taking-challenge-reducing-heavy-metals-young-kids-food