Άσκηση και Υγεία

Οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο δεν πηγαίνουν γυμναστήριο

Για να είστε υγιείς δεν χρειάζεται να τρέχετε σε γυμναστήρια ή να κάνετε βάρη, αρκεί μόνο να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ανθρώπων που ζουν στις μπλε ζώνες του κόσμου, δηλαδή στα μέρη που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν κάνουν βάρη, δεν τρέχουν πολλά χιλιόμετρα, ούτε είναι γραμμένοι σε γυμναστήρια. Αντ ‘αυτού, ζουν σε περιβάλλοντα που τους ωθούν συνεχώς σε κίνηση, χωρίς καν να το σκεφτούν. Αυτό σημαίνει ότι καλλιεργούν κήπους, περπατούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ελαχιστοποιούν την χρήση μηχανών που τους προσφέρουν ανέσεις στην εργασία και στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των μπλε ζωνών, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής αυτών των ανθρώπων, είναι η τακτική φυσική άσκηση που αποτελεί συνήθεια για τους μεγάλους πληθυσμούς του κόσμου. Φυσικά, αυτό δεν φαίνεται τόσο ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα που απαιτούν να είμαστε καθηλωμένοι σε γραφεία, μπροστά από υπολογιστές όλη την ημέρα. Η άσκηση καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, φαίνεται πράγματι εξωπραγματική, ωστόσο, πριν από 100 χρόνια μόνο το 10% των ανθρώπων είχε καθιστικές θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο 90%.

Πώς θα ενσωματώσετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητα σας;

Μπορεί τα σημερινά δεδομένα να μην είναι και τόσο ευνοϊκά για την τέλεια ενσωμάτωση της φυσικής άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι για να την ενσωματώσετε στον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι το περπάτημα. Να περπατάτε λοιπόν για να πάτε τα παιδιά στο σχολείο, να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά, στο σουπερμάρκετ, στο σπίτι ενός φίλου ή για φαγητό.  Οι έρευνες δείχνουν ότι το ιδανικό είναι να περπατάτε περίπου 15 λεπτά την ημέρα, όμως ακόμη και το μικρότερης διάρκειας περπάτημα, έχει πολύ θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας μελέτης, η πρωινή κίνηση στους δρόμους, ωθεί τους περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, ενώ εκείνοι που δεν εργάζονται από το σπίτι, χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για να φτάσουν στη δουλειά τους, οπότε και στις δύο περιπτώσεις, η κάθε μικρή πιθανότητα περπατήματος εξανεμίζεται. Εάν, λοιπόν, οι συνθήκες σας το επιτρέπουν, τότε περπατήστε μέχρι τη δουλειά σας και αν δεν προλαβαίνετε, κάντε απλά μια βόλτα το απόγευμα.

Μάλιστα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που περπατούσαν περίπου έξι ώρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστική νόσο και καρκίνο, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κινούνταν καθόλου. Ωστόσο, η ίδια μελέτη, έδειξε επίσης ότι το περπάτημα για δύο μόλις ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να ευνοήσει την μακροζωία.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το περπάτημα είναι πολύ σημαντικό και για την υγεία του μυαλού. Μια καθημερινή βόλτα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%, σύμφωνα με τον Δρ. Anders Hansen, ψυχίατρο στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Συμβουλές:

  • Εάν δεν σας αρέσουν οι μεγάλες βόλτες, κάντε περισσότερες και μικρότερες
  • Φροντίστε να σηκώνεστε από το γραφείο και να κινήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα
  • Επιλέξτε να φάτε έξω για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα

Συμπερασματικά

Τα σώματα των ανθρώπων έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πηγαίνουμε γυμναστήριο και δεν χρειάζεται να κάνουμε βάρη και εξαντλητικές προπονήσεις για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η απλή, φυσική άσκηση  μπορεί να είναι πολύ ευνοϊκή. Ακολουθήστε, λοιπόν, το παράδειγμα των ανθρώπων που έφτασαν μέχρι τα 100 και ασκηθείτε φυσικά.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved