Εγκυμοσύνη

Οι πιθανότητες απόκτησης διδύμων αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας;

Τα δίδυμα αδέρφια σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1980, οι τοκετοί διδύμων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε παγκόσμια βάση, από 9 σε 12 ανά 1000 τοκετούς. Περίπου 1,6 εκατομμύρια δίδυμα μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα 1 στα 42 νεογέννητα να είναι δίδυμο.

Γιατί τα δίδυμα αυξήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πλέον γεννιούνται περισσότερα δίδυμα είναι η υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνική διέγερσης των ωοθηκών και η τεχνητη γονιμοποίηση.

Επιπρόσθετα, ένας δεύτερος λόγος είναι η μεγαλύτερη ηλικία των γυναικών κατά την οποία μένουν έγκυες. Σύμφωνα με τη μελέτη που θα αναφέρουμε πιο κάτω, οι πιθανότητες να αποκτήσει μια γυναίκα δίδυμα αυξάνονται με την ηλικία.

Σε ποιες χώρες αυξήθηκαν τα ποσοστά διδύμων;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction στις 12 Μαρτίου, Δρ. Christiaan Monden, καθηγητή κοινωνιολογίας και δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, ο αριθμός των τοκετών δίδυμων παιδιών έχει αυξηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός από την Νότια Αμερική. Μάλιστα, στην Βόρεια Αμερική και την Αφρική οι αριθμοί αυξήθηκαν περισσότερο από 80%.

Οι ερευνητές, για τις ανάγκες της μελέτης τους, ανέλυσαν δεδομένα του 2010-2015, από 165 χώρες. Παράλληλα εξέτασαν δεδομένα του 1980-1985 από 112 χώρες.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τοκετοί διδύμων είχαν αυξηθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στην Βόρεια Αμερική και την Ασία. Συγκεκριμένα:

  • Στο 74% των 112 χώρων για τις οποίες μελετήθηκαν στοιχεία και για τις δυο χρονικές περιόδους, η αύξηση που παρατηρήθηκε ξεπέρασε το 10%
  • Η Ασία σημείωσε αύξηση 32% και η Βόρεια Αμερική αύξηση 71%. Μόνο επτά χώρες παρουσίασαν μείωση άνω του 10%.
  • Η Αφρική είχε τα υψηλότερα ποσοστά διδύμων τοκετών σε όλες τις χρονικές περιόδους, οπότε δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική περαιτέρω αύξηση στις δύο πιο πάνω περιόδους.
  • Στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και στις χώρες του Ωκεανού, οι τοκετοί διδύμων αυξήθηκαν ραγδαία.

Ο Δρ. Monden, επισήμανε ότι περίπου το 80% όλων των δίδυμων γεννήσεων που παρατηρούνται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα διζυγωτικά δίδυμα, ενώ τα μονοζυγωτικά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή (περίπου 4 ανά 1.000 τοκετούς παγκοσμίως).

Όσον αφορά την αύξηση των διδύμων τοκετών στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική,  ο Δρ. Monden και οι άλλοι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι οφείλεται στην αυξημένη έμφαση που δίνεται στην υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη.

Κλείνοντας, οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον συμβαίνουν οι ίδιες μεταβολές και στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων, καθώς η έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των μητέρων και των μωρών τους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved