Πρόληψη και θεραπεία

Οι ψηλοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών και λοιμώξεων του δέρματος

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και οι κιρσοί. Μια νέα μελέτη όμως, έρχεται να προσθέσει νέες καταστάσεις υγείας σε αυτόν τον κατάλογο, όπως οι νευρολογικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια, καθώς και διάφορες λοιμώξεις του δέρματος και των οστών. (Παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν το ύψος)

Σε κάθε περίπτωση όμως, το να είναι ένας άνθρωπος ψηλός έχει και τα πλεονεκτήματά του σε ότι αφορά την υγεία. Συγκεκριμένα, οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερίνης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Genetics. (Ύψος: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών;)

Για ποιες ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο το ύψος;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το πρόγραμμα VA Million Veteran, εξετάζοντας γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες υγείας για περισσότερους από 200.000 λευκούς ενήλικες και περισσότερους από 50.000 μαύρους ενήλικες. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά περισσότερες από 1.000 ιατρικές καταστάσεις και χαρακτηριστικά. (Μπορεί το ύψος να επηρεάζει την υγεία μας;)

Σύμφωνα με τον Sridharan Raghavan, MD, του Rocky Mountain Regional VA Medical Center, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο πρόγραμμα VA Million Veteran, βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση υγείας και ποιότητα ζωής, όπως η περιφερική νευροπάθεια, έλκη των κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Με βάση αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος και μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πολλές κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τους ενήλικες. (Παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν το ύψος)

Ενώ η σχέση μεταξύ του ύψους και των κοινών παθήσεων υγείας είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το ψηλό ή το κοντό ύψος είναι αυτό που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ή εάν φταίνε άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ύψος ως δείκτης πρόγνωσης ασθενειών;)

Η μελέτη προσπάθησε να αφαιρέσει αυτούς τους παράγοντες εξετάζοντας την σύνδεση μεταξύ διαφόρων ασθενειών με το πραγματικό ύψος ενός ατόμου και την σύνδεση μεταξύ ασθενειών και του προβλεπόμενου ύψους με βάση τη γενετική των συμμετεχόντων. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ύψος 176 εκατοστά κατά μέσο όρο και το 91,6% από αυτούς ήταν άνδρες.

Η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι άτομα με ύψος άνω του μέσου όρου, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και κιρσών και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η στεφανιαία νόσος. (Καρδιοπάθειες: 10 καθημερινοί τρόποι που μειώνουν τον κίνδυνο)

Ένα από τα νέα ευρήματα στα οποία κατέληξε η παρούσα μελέτη, ήταν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ύψους και της περιφερικής νευροπάθειας, της νευρικής βλάβης στα άκρα και των λοιμώξεων των οστών και του δέρματος, όπως τα έλκη στα πόδια.(Περιφερική Νευροπάθεια: Αποσιώπηση των υπεύθυνων γονιδίων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων)

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες, για περεταίρω διερεύνηση αυτών των ευρημάτων, σε μια κατά προτίμηση μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και πιο διεθνή ομάδα μελέτης. (Ποιο είναι το φυσιολογικό ύψος;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Being Tall May Increase Your Risk for Several Diseases: Study https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/news/20220603/being-tall-may-increase-risk-several-diseases

Being tall may impact your risk of multiple diseases https://www.scimex.org/newsfeed/being-tall-may-impact-your-risk-of-multiple-diseases

A multi-population phenome-wide association study of genetically-predicted height in the Million Veteran Program https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1010193