Υγεία του ματιού

Όλα για το μάτι: Δομή, λειτουργία και συχνές παθήσεις

Τα μάτια είναι πολύπλοκα όργανα. Υπάρχουν πολλά μέρη που πρέπει να συνεργάζονται για να παράγουν καθαρή όραση. Διαβάστε παρακάτω για να αποκτήσετε μια βασική επισκόπηση της ανατομίας των ματιών και να μάθετε για τις συνήθεις παθήσεις των ματιών.

Ποια είναι τα μέρη του ματιού;

Τα κύρια μέρη του ματιού παρατίθενται παρακάτω. Προβλήματα ή δυσλειτουργίες σε οποιοδήποτε μέρος του ματιού προκαλούν πολλές κοινές οφθαλμικές παθήσεις.

  1. Κερατοειδής

Ο κερατοειδής είναι ένα στρώμα διαυγούς ιστού στο μπροστινό μέρος του ματιού που βοηθά στην εστίαση του φωτός.

  1. Δακρυϊκοί πόροι

Τα ανοίγματα των δακρυϊκών πόρων βρίσκονται στα άνω και κάτω βλέφαρα στην εσωτερική γωνία κάθε ματιού. Τα δάκρυα εκκρίνονται από τον δακρυϊκό αδένα από το εξωτερικό, άνω βλέφαρο προς την επιφάνεια του ματιού. Τα δάκρυα διατηρούν τον κερατοειδή χιτώνα λιπαρό και καθαρό από υπολείμματα. Οι δακρυϊκοί πόροι απομακρύνουν τα δάκρυα.

  1. Ίριδα και κόρη

Το έγχρωμο τμήμα του ματιού είναι η ίριδα. Είναι υπεύθυνο για τη διαστολή και τη συστολή της κόρης του ματιού, η οποία είναι το άνοιγμα στη μέση του ματιού. Η ίριδα ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται μέσω της κόρης.

  1. Φακός και αμφιβληστροειδής

Ο φακός βρίσκεται πίσω από την κόρη του ματιού. Συγκεντρώνει το φως στον αμφιβληστροειδή, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στο οπτικό νεύρο.

  1. Οπτικό νεύρο

Το οπτικό νεύρο είναι μια παχιά δέσμη νευρικών ινών που συνδέεται στο πίσω μέρος του ματιού. Μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο.

Πώς λειτουργούν τα μάτια σας;

Τα διάφορα μέρη του ματιού σας συνεργάζονται για να σας βοηθούν να βλέπετε εικόνες και να στέλνετε οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλό σας. Αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά γρήγορα. Όταν κοιτάζετε ένα αντικείμενο:

  1. Το φως εισέρχεται στο μάτι σας μέσω του κερατοειδούς και πηγαίνει στο φακό σας. Η κόρη σας μεγαλώνει και μικραίνει για να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι σας.
  2. Ο κερατοειδής και ο φακός σας διαθλούν το φως για να φέρουν αυτό που βλέπετε σε εστίαση.
  3. Το φως φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού σας και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα ή σήματα.
  4. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει αυτά τα σήματα στο τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για την όραση (οπτικός φλοιός). Το οπτικό νεύρο μεταφέρει σήματα και από τα δύο μάτια ταυτόχρονα.
  5. Ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτό που έχετε δει. Συνδυάζει τις οπτικές πληροφορίες και από τα δύο μάτια και τις συγκεντρώνει σε μια καθαρή εικόνα.

Πώς μοιάζει το μάτι;

Το μάτι σας έχει το σχήμα μιας μπάλας που είναι ελαφρώς συμπιεσμένη. Δεν είναι ακριβώς μια τέλεια σφαίρα επειδή είναι λίγο πιο μυτερό μπροστά. Στους ενήλικες, το μάτι έχει διάμετρο περίπου 2,5 εκατοστά. Τα χρώματα των ματιών ποικίλλουν, από μπλε, πράσινο ή μελί μέχρι όλες τις αποχρώσεις του καφέ. Μερικοί άνθρωποι έχουν κηλίδες ή λωρίδες διαφορετικών χρωμάτων στην ίριδα τους. Μπορεί επίσης να έχουν έναν πιο σκούρο χρωματικό δακτύλιο γύρω από την ίριδά τους. Το χρώμα των ματιών σας εξαρτάται από τα γονίδιά σας.

Ποιες είναι οι πιο κοινές διαθλαστικές παθήσεις του ματιού;

Όταν το φως δεν εστιάζεται σωστά, προκαλεί θολή όραση. Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν συνήθως να διορθώσουν τα διαθλαστικά σφάλματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Μυωπία: όταν τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά
  2. Υπερμετρωπία: όταν τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά
  3. Αστιγματισμός: ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση επειδή ο κερατοειδής δεν έχει το τέλειο σχήμα για να κατευθύνει το φως στο μάτι
  4. Πρεσβυωπία: η οποία είναι η μυωπία που προκαλείται από την απώλεια της ελαστικότητας του φακού του ματιού λόγω γήρανσης

Ποιες είναι οι πιο γνωστές παθήσεις των ματιών;

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι η αυξημένη πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα αποτελεί συχνή αιτία τύφλωσης. Η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού, που προκαλεί θολή ή περίεργη χρωματικά όραση. Τα άτομα με καταρράκτη συχνά αναφέρουν “φωτοστέφανα” γύρω από τα αντικείμενα που κοιτάζουν, ιδιαίτερα τη νύχτα. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά τον κατεστραμμένο φακό με έναν τεχνητό φακό.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι σταδιακή βλάβη των κυττάρων της ωχράς κηλίδας. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών. Η AMD προκαλεί θολή όραση, ιδίως στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η AMD είναι η πιο διαδεδομένη αιτία τύφλωσης και απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμβλυωπία

Η αμβλυωπία αναφέρεται συνήθως ως “τεμπέλικο μάτι”. Εμφανίζεται όταν η όραση δεν έχει αναπτυχθεί σωστά στα μάτια και ο εγκέφαλος αρχίζει να ευνοεί το μάτι με την καλύτερη όραση. Αυτό συμβαίνει εάν ένα από τα μάτια εμποδίζεται να παράγει καθαρές εικόνες κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών από τη γέννηση έως τα 6 έτη. Το ένα μάτι μπορεί να παρεμποδίζεται από προβλήματα όπως η πτώση των βλεφάρων, ο όγκος ή η κακή ευθυγράμμιση των ματιών (στραβισμός) που δεν διορθώνονται όταν το παιδί είναι μικρό. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογηθεί από έναν οφθαλμίατρο ένα μικρό παιδί του οποίου τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται ή το οποίο έχει προβλήματα όρασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πάθηση διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται σωστά.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τον διαβήτη. Προκαλεί θολές ή σκοτεινές κηλίδες στο οπτικό πεδίο και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα όρασης είναι να διατηρείτε τα σάκχαρα στο αίμα σας υπό έλεγχο και να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο για μια εξέταση με διαστολή. Η σωστή φροντίδα μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές.

Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Όταν ο αμφιβληστροειδής διαχωρίζεται από το πίσω μέρος του ματιού, ονομάζεται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Προκαλεί θολή όραση και μερική ή πλήρη απώλεια της όρασης και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον ιατρικό περιστατικό.

Σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία είναι η έλλειψη δακρύων. Συνήθως οφείλεται σε πρόβλημα με τον σχηματισμό των δακρύων, τους δακρυϊκούς πόρους ή τα βλέφαρα ή είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο και θολή όραση.

Ποιες είναι οι συνήθεις εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των ματιών;

Κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, οι πάροχοι χρησιμοποιούν διάφορες εξετάσεις για τον έλεγχο ασθενειών και άλλων προβλημάτων στο μάτι. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο πάροχός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις που αξιολογούν το οπτικό σας πεδίο, την οπτική οξύτητα ή την ικανότητα να βλέπετε το χρώμα. Μπορεί επίσης να ελέγξει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού σας ή να χρησιμοποιήσει απεικονιστικές μελέτες για να δει από κοντά τον αμφιβληστροειδή σας ή το οπτικό σας νεύρο.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τα μάτια μου υγιή;

Για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή, θα πρέπει:

  • Να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ώστε ο πάροχός σας να μπορεί να παρακολουθεί την υγεία σας και να εντοπίζει έγκαιρα τα οφθαλμολογικά προβλήματα.
  • Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, να τρώτε ισορροπημένη διατροφή και να κόψετε το κάπνισμα αν καπνίζετε.
  • Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής, όταν εργάζεστε με χημικές ουσίες ή όταν κάνετε δραστηριότητες που μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας, όπως η χρήση πυροτεχνημάτων.