Καρκίνος, Πρόληψη και θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαστογραφία

© Tyler Olson | Dreamstime Stock Photos
© Tyler Olson | Dreamstime Stock Photos

Η μαστογραφία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και προάγει την υγεία του στήθους. Είναι μια ειδική ακτινογραφική εξέταση που επιτρέπει στους ειδικούς να κοιτάξουν αν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις στον μαστό.

Από ποια ηλικία πρέπει να γίνει: Η American Cancer Society συνιστά οι γυναίκες άνω των 45 ετών να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, και οι γυναίκες άνω των 55 να κάνουν κάθε δύο έτη. Οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού, μιας πάθησης των μαστών ή εξαιτίας άλλης αιτίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα ή να επαναλαμβάνουν τον έλεγχο συχνότερα, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού τους. Όλες όμως οι γυναίκες χωρίς εξαίρεση θα πρέπει να αυτοεξετάζουν το στήθος τους και να ενημερώνουν τον γιατρό τους για οποιαδήποτε αλλαγή. Οι περισσότεροι μαστολόγοι πάντως συμβουλεύουν πως μετά τα 35 έτη και ως τα 40 θα πρέπει να έχει γίνει υποχρεωτικά μια μαστογραφία, ως σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές. Πολλοί γιατροί στην Ελλάδα συστήνουν η μαστογραφία να γίνεται μετά τα 35 έτη κάθε χρόνο.

Που να πάω: Ο γυναικολόγος ή ο μαστολόγος σας θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Συνήθως πραγματοποιείται παράλληλα και ένας υπέρηχος μαστού. Τις περισσότερες φορές ο γιατρός θα σας συστήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο μαστού, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Καλό θα ήταν οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται στο ίδιο κέντρο κάθε χρόνο και η γυναίκα να παρακολουθείται από τον ίδιο γιατρό, αν αυτό είναι εφικτό.

Πότε πρέπει να γίνει: Η καλύτερη περίοδος εκτέλεσης της εξέτασης είναι μία εβδομάδα μετά την περίοδο, ώστε τα στήθη μην είναι πρησμένα και η γυναίκα να μην νιώσει ενόχληση εξαιτίας της πίεσης που θα ασκήσει στο στήθος ο μαστογράφος.

Τι να φορέσω: Η μαστογραφία πρέπει να γίνει σε καθαρό δέρμα, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση αποσμητικού, κολόνιας, κρέμας σώματος, λοσιόν. Δεν επιτρέπονται κοσμήματα στο λαιμό ή στο στήθος, ενώ καλό θα ήταν να φοράτε ένα άνετο σύνολο από δύο κομμάτια ώστε να αφαιρεθεί εύκολα το πάνω μέρος.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί: Αν έχετε ξανακάνει μαστογραφία, υπέρηχο μαστών ή άλλες εξετάσεις όπως βιοψίες κλπ, καλό θα είναι να τις έχετε μαζί. Ενημερώστε τον γιατρό για το ιστορικό σας, για το οικογενειακό σας ιστορικό (πχ. αν υπήρχαν γυναικολογικοί καρκίνοι), και μην ξεχάσετε να ενημερώσετε νωρίτερα αν θηλάζετε, είστε ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Αν δεν έχετε ξανακάνει την εξέταση, πιθανότατα να σας ζητηθεί ένα σύντομο ιστορικό.

Τι να περιμένω: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Αφού αφαιρεθούν τα ρούχα, η γυναίκα ακουμπά το στήθος στο ειδικό μηχάνημα, το οποίο το συμπιέζει ελαφρώς και πραγματοποιεί τη λήψη της εικόνας. Η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μερικές φορές.

Τα αποτελέσματα: Ανάλογα με το που πραγματοποιείται η εξέταση, ο χρόνος παράδοσης των αποτελεσμάτων μπορεί να διαφέρει, άλλα την έχουν έτοιμη άμεσα, άλλοι σε ένα μήνα. Ρωτήστε στην υποδοχή πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα και πως μπορείτε να τα παραλάβετε. Αν βρεθεί κάτι που χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved