Ψυχική υγεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόμο άγχους

Το άγχος είναι ένα γενικό αίσθημα ανησυχίας, φόβου ή νευρικότητας. Ορισμένες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν άγχος, όπως οι οικονομικές ανησυχίες, η ασθένεια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή το εργασιακό άγχος. Για ορισμένους ανθρώπους, το άγχος μπορεί να γίνει συντριπτικό και να επηρεάσει τις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο μπορεί να πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Το άγχος είναι ένα συχνό φαινόμενο, με περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες να βιώνουν κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής.  Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ταχυπαλμία και γρήγορη αναπνοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να βρεθεί να τρέμει λόγω του άγχους του. Αυτό το τρέμουλο είναι η αντίδραση του σώματος σε μια αντιληπτή απειλή.

Ποιες είναι οι αιτίες για τον τρόμο άγχους;

Οι αγχώδεις διαταραχές συμβαίνουν όταν η αντίδραση “μάχη ή φυγή” του οργανισμού ενεργοποιείται πολύ εύκολα. Η αντίδραση μάχης ή φυγής είναι μια βιολογική αντίδραση σε πραγματικό ή αντιληπτό κίνδυνο. Η αντίδραση αυτή βοηθά στην προετοιμασία του σώματος είτε για να καταπολεμήσει την απειλή είτε για να τρέξει να ξεφύγει από αυτήν. Όταν συμβαίνει, ένα άτομο μπορεί να βιώσει:

  • αυξημένο καρδιακό ρυθμό
  • εφίδρωση
  • γρήγορη αναπνοή
  • τρόμο

Το έναυσμα για τέτοιου είδους σωματικές αντιδράσεις στο σώμα τείνει να διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, το άγχος ενός ατόμου μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες υπάρχουσες καταστάσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε περαιτέρω άγχος. Με άλλα λόγια, εάν ένα άτομο έχει μια υποκείμενη πάθηση, όπως ο βασικός τρόμος, το άγχος μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι η καλύτερη διαχείριση του τρόμου άγχους;

Η αντιμετώπιση του τρόμου που σχετίζεται με το άγχος περιλαμβάνει τη θεραπεία του υποκείμενου άγχους. Μόλις το άτομο μπορέσει να ελέγξει το άγχος του, θα πρέπει να δει μείωση ή εξάλειψη του τρόμου. Ένα άτομο με άγχος μπορεί να θεωρήσει χρήσιμο να γνωρίζει ποια ερεθίσματα προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Εάν ένα άτομο μπορεί να κατανοήσει τα εναύσματα, μπορεί να είναι σε θέση να τα αποφύγει ή, τουλάχιστον, να κατανοήσει πώς να διαχειριστεί τα συμπτώματα που προκύπτουν πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες, ορισμένες γενικές συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους και την προώθηση της ευεξίας περιλαμβάνουν:

Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να μειώσει το άγχος. Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν είναι αρκετές, ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Συχνά, η επαγγελματική θεραπεία του άγχους θα αποτελείται από ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες πιθανές θεραπείες για το άγχος περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επικεντρωθεί στις αντιδράσεις του σε γεγονότα, η οποία βοηθά τα άτομα με συγκεκριμένες αγχώδεις διαταραχές να αναπτύξουν μια εποικοδομητική αντίδραση στο φόβο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για το άγχος. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αγχολυτικά φάρμακα, όπως οι βενζοδιαζεπίνες και η μπουσπιρόνη (Buspar), και αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης, όπως η σερτραλίνη (Zoloft). Αυτά είναι φάρμακα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το άτομο θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για το ποια είναι η ασφαλέστερη επιλογή που μπορεί να λάβει. Συχνά, ο γιατρός θα συστήσει έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και αλλαγών στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση του άγχους.

Ποια είναι άλλα συμπτώματα του άγχους;

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο μπορεί να ποικίλλουν. Ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να βιώνει άγχος ως παρενέργεια ενός φαρμάκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός πιθανότατα θα συζητήσει τη μετάβαση σε ένα εναλλακτικό φάρμακο.

Ποιες άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν τρόμο;

Ορισμένες άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο σε ένα άτομο. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει μια κατάσταση γνωστή ως βασικός τρόμος. Eίναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που προκαλεί τρόμο στο σώμα, ιδιαίτερα στα χέρια.

Πότε να δείτε γιατρό για τον τρόμο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο που βιώνει τρέμουλο ή άλλα συμπτώματα άγχους μπορεί να μην χρειάζεται να επισκεφθεί γιατρό. Όταν μια οξεία, βραχυπρόθεσμη κατάσταση προκαλεί άγχος, ένα άτομο συχνά εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση επιλύεται, τα συμπτώματα ενός ατόμου θα πρέπει να αρχίσουν να καθαρίζουν. Σε άλλες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να είναι μακροχρόνιο ή να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Ένα άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του εάν συμβεί αυτό. Επιπλέον, ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό του εάν:

  • έχουν συμπτώματα κατάθλιψης
  • έχουν αυτοκτονικές σκέψεις
  • αισθάνονται απελπισμένοι
  • υποψιάζονται ότι μια υποκείμενη κατάσταση υγείας προκαλεί τα συμπτώματά τους