Ορθοπαιδικά

Ολική αντικατάσταση γόνατος: Μειώνεται η μέση ηλικία των ατόμων που την χρειάζονται λόγω παχυσαρκίας

Νοουμένου ότι ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων ολικής αντικατάστασης γόνατος (TKR) συνεχίζει να αυξάνεται, μια νέα μελέτη από το Queensland της Αυστραλίας, επισημαίνει μια πιθανή σημαντική αιτία και ταυτόχρονα βρίσκει μια πιθανή λύση.

Συγκεκριμένα, η μελέτη βρήκε ότι η παχυσαρκία και γενικά η αύξηση βάρους, αυξάνει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης ολικής αντικατάστασης γόνατος και μειώνει τη μέση ηλικία κατά την οποία προκύπτει αυτή η ανάγκη.

Η παχυσαρκία αυξάνει την ανάγκη ολικής αντικατάστασης γόνατος σε μικρότερη ηλικία;

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας του Αυστραλιανού Γραφείου Στατιστικής (ABS) 2017-18 και από το Εθνικό Μητρώο Αντικατάστασης Αρθρώσεων της Αυστραλίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 56.217 Αυστραλούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος, σε αυτό το χρονικό διάστημα, το 57,7% ήταν παχύσαρκοι. Οι ασθενείς αυτοί, ήταν επίσης κατά μέσο όρο 7 χρόνια νεότεροι από τους ασθενείς που δεν ήταν παχύσαρκοι. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες, 55-64 ετών, είχαν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ολική αντικατάσταση γόνατος, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες. Ενώ, οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν 5,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ολική αντικατάσταση γόνατος, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν ήταν παχύσαρκοι. (Αρθροπλαστική γόνατος: Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη πριν και μετά την επέμβαση)

Σύμφωνα με τον Δρ. Scott Oliver, ειδικό ορθοπεδικής χειρουργικής στο Beth Israel Deaconess Plymouth στη Μασαχουσέτη, η παχυσαρκία που προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται, έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην άρθρωση του γόνατος, ακόμη περισσότερο από ότι στο ισχίο.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη στην άρθρωση:

  • Η γενετική
  • Η υπερβολική χρήση του γόνατος
  • Ένας τραυματισμός
  • Το υπερβολικό βάρος

Όλα τα πιο πάνω μπορούν να βλάψουν τον οποιοδήποτε σύνδεσμο μιας άρθρωσης. Κάθε κιλό που προστίθεται στο σώμα προσθέτει τέσσερα κιλά πίεσης στις άρθρωσες που κουβαλούν το βάρος του σώματος, όπως είναι το γόνατο. (Αντικατάσταση γόνατος: Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να προβεί κάποιος σε χειρουργική επέμβαση;)

Γιατί το βάρος επηρεάζει τόσο βαθιά την άρθρωση του γόνατος;

Μια παραδοσιακή θεωρία αναφέρει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος επηρεάζει το γόνατο με καθαρά μηχανικό τρόπο. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι πολύ πιο περίπλοκη. Αυτή η συσχέτιση όμως, δεν είναι πλήρως κατανοητή, διότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών, βιοχημικών και μεταβολικών παραγόντων και στην μηχανική υπερφόρτωση. (Εναλλακτικές θεραπείες πριν από την αντικατάσταση γόνατος: Ποιες είναι επιβλαβείς και ποιες αξιόπιστες;)

Η πρόληψη μπορεί να μειώσει την ανάγκη ολικής αντικατάστασης γόνατος;

Παρά την αυξανόμενη ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις TKR γόνατος, οι ειδικοί θεωρούν ότι η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μέτρια απώλεια βάρους – 10% του σωματικού βάρους – βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και μειώνει τον κίνδυνο ανάγκης αντικατάστασης γόνατος. (Απώλεια βάρους: Πώς θα αλλάξει η ζωή σας όταν χάσετε βάρος;)

Ποια ηλικία θεωρείται η κατάλληλη για επέμβαση αντικατάστασης γόνατος;

Κατά τους επιστήμονες, η ιδανική στιγμή για να κάνει κάποιος την πρώτη του αντικατάσταση γόνατος είναι μετά τα 60, όπου θα είναι πλέον ηλικιωμένος και όχι τόσο δραστήριος. Μάλιστα, δεδομένης της μέσης διάρκειας ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων, που ανέρχεται περίπου στα 80 χρόνια, εάν κάποιος κάνει την επέμβαση μετά τα 60, θεωρητικά δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει την επέμβαση αργότερα στη ζωή του.

Αντίθετα, εάν ένα άτομο κάνει επέμβαση αντικατάστασης γόνατος στα 40 ή τα 50 του χρόνια, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο γόνατο να φθαρεί σε λιγότερο από 15 χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επαναλάβει την χειρουργική διαδικασία για να αντικαταστήσει το παλιό γόνατο με καινούριο. (Ακούτε τριξίματα όταν λυγίζετε ή τεντώνετε το γόνατο; Πότε να ανησυχήσετε;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Average Age for Knee Replacement Surgery Is Dropping Due to Obesity https://www.healthline.com/health-news/average-age-for-knee-replacement-surgery-is-dropping-due-to-obesity

https://www.arthroplastyjournal.org/action/showPdf?pii=S0883-5403%2822%2900273-X https://www.arthroplastyjournal.org/action/showPdf?pii=S0883-5403%2822%2900273-X

Obesity is associated with an increased risk of undergoing knee replacement in Australia https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ans.17689