Υγεία Δέρματος

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή;

Αρκετοί άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών, αντιμετωπίζουν ακμή, η οποία παρά τις προσπάθειές τους για θεραπεία, επιμένει. Τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται από πολλούς μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της επίμονης ακμής, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους στο σώμα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαχωρίζονται σε 3 τύπους:

  • Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)
  • Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)
  • Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)

Το ΕΡΑ και το DHA συναντώνται κυρίως στα ψάρια και το ιχθυέλαιο, ενώ το ALA σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πώς συνδέεται η φλεγμονή με την ακμή;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων και περίσσειας λιπαρότητας που φράζουν τους πόρους του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση σπυριών, ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος.

Η εμφάνιση των σπυριών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της δραστηριότητας των προφλεγμονωδών μεσολαβητών στο δέρμα, όπως η ιντερλευκίνη-1 (IL-1), η οποία πυροδοτεί διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες.

Παρόλο που η φλεγμονή θεωρείται πως παίζει σημαντικό ρόλο σε σχεδόν όλους τους τύπους ακμής, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλει στην εμφάνισή της. Μερικοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακμής είναι οι εξής:

Πώς μπορούν τα ω-3 λιπαρά οξέα να βελτιώσουν την ακμή;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το ΕΡΑ και το DHA, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής έμμεσα, μέσω μείωσης της φλεγμονής.

Μελέτες σχετικά με το ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στη βελτίωση της ακμής έχουν φέρει ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με μερικές η λήψη συμπληρωμάτων EPA και DHA μπορεί να μειώσει σημαντικά τις φλεγμονώδεις και μη βλάβες της ακμής, ενώ σύμφωνα με άλλες δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές στη σοβαρότητα της ακμής.

Τα μικτά αυτά αποτελέσματα υποδηλώνουν πως η αποτελεσματικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων στην αντιμετώπιση της ακμής μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • Ο τύπος του δέρματος
  • Το είδος των ω-3 λιπαρών οξέων
  • Το είδος της ακμής

Είναι πιο ευεργετική η διατροφική πρόσληψη ή η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων;

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη χρήση ω-3 λιπαρών οξέων για την αντιμετώπιση της ακμής, στηρίζονται στη λήψη συμπληρωμάτων EPA και DHA. Ωστόσο, τα συμπληρώματα ALΑ και η αυξημένη διατροφική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχουν μελετηθεί ως προς την επίδρασή τους στην ακμή.

Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ακμής σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες διαπίστωσε πως όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέτρια ή σοβαρή ακμή.

Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την διερεύνηση της σχέσης που έχουν άλλες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων με την ακμή.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων;

Η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων για την ακμή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη τα άτομα με ήπια ακμή που έλαβαν συμπληρώματα ΕΡΑ αντιμετώπισαν, αντί για βελτίωση, επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αντιθέτως, άτομα με μέτρια ή σοβαρή ακμή είχαν θετικά αποτελέσματα. Αυτό υποδηλώνει πως η επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων στην ακμή πιθανότητα εξαρτάται από το κάθε άτομο.

Άλλες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί από τη χρήση ιχθυελαίου, του πιο κοινού τύπου συμπληρώματος ω-3 λιπαρών οξέων, είναι οι εξής:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved