Διατροφή

Ωμέγα-3: Μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Nature Communications,  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 13% και τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράξει από μόνο του ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανήκουν στα συστατικά τα οποία το σώμα δεν μπορεί να παράξει από μόνο του. Αντ΄ αυτού πρέπει να εξασφαλίζονται μέσω της διατροφής σε επαρκείς ποσότητες.

Ποιες κατηγορίες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων υπάρχουν;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • ALA: Βρίσκονται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia.
  • EPΑ και DHA: Βρίσκονται σε θαλασσινά, όπως τα ψάρια και τα φύκια, αλλά και σε διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και σε ορισμένα αυγά.

Το σώμα μπορεί να μετατρέψει μερικά ALA σε DHA και EPA, αλλά η διαδικασία αυτή είναι τις πλείστες φορές αναποτελεσματική.

Γιατί χρειαζόμαστε τα ωμέγα-3;

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν διάφορους βασικούς ρόλους στο σώμα και μπορούν να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα DHA και EPA προστατεύουν την καρδιά, την προγεννητική υγεία, την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. Από την άλλη, τα ALA, παρόλο που αποτελούν μια θετική προσθήκη στη ανθρώπινη διατροφή, εν τούτοις, δεν έχουν τα ίδια οφέλη.

Τα DHA και τα EPA μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια σε DHA και EPA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου.

Στη παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications τον Απρίλιο, οι ερευνητές αξιολόγησαν 17 μελέτες οι οποίες έψαχναν την σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων  στο αίμα και του κινδύνου θνησιμότητας από διάφορες αιτίες. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 42.000 άτομα, διαπιστώνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα DHA και EPA, σχετίζονταν με περίπου 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα. Τα επίπεδα των ωμέγα-3 ALA δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες αιτίες.

Τέλος, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα DHA και EPA, παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά και αντιαιμοπεταλιακά αποτελέσματα, τα οποία επίσης συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη DHA και EPA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Για να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερες ποσότητες DHA και EPA, επιλέξτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, όπως:

  • Ψάρια και οστρακοειδή (ιδανικά 2 έως 3 μερίδες την εβδομάδα)
  • Σολομός
  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με DHA, όπως γάλα, χυμός πορτοκάλι, γιαούρτι και αυγά

Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Getting Enough Omega-3s in Your Diet May Help You Live Longer https://www.verywellhealth.com/omega-3-risk-of-death-study-5183843

Addressing Current Criticism Regarding the Value of Self-Report Dietary Data https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468491/

Fish, long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids consumption, and risk of all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis from 23 independent prospective cohort studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28802305/

Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951855/

Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33888689/