Παιδί

Ομφάλιος λώρος: Πώς θα τον φροντίσετε σωστά; Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Τι είναι ο ομφάλιος λώρος;

Ο ομφάλιος λώρος είναι μια σωληνοειδής δομή που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τη μητέρα στο μωρό κατά την εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα, μεταφέρει τα απόβλητα από το μωρό προς το σώμα της μητέρας, το οποίο καλείται να τα αποβάλλει.

Αμέσως μετά τον τοκετό, οι γιατροί σφίγγουν και κόβουν τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος δεν έχει νεύρα, οπότε, ούτε η μητέρα, ούτε το μωρό νιώθουν πόνο. Ωστόσο, ένα μικρό κομμάτι (περίπου 2 εκατοστά) του ομφάλιου λώρου μένει στην κοιλιά του μωρού. Στην αρχή, το κομμάτι αυτό είναι λείο και κίτρινο, αλλά στην πορεία στεγνώνει και παίρνει μια καφέ, μωβ, γκρι ή μπλε απόχρωση και σιγά σιγά συρρικνώνεται και πέφτει μόνο του.

Συνήθως, αυτή η διαδικασία διαρκεί για 10-14 μέρες μετά τον τοκετό, αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσει και τις 21 μέρες.

Πώς θα φροντίσετε σωστά τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας;

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρεπει να έχετε στο μυαλό σας όταν φροντίζετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας μέχρι να ξεραθεί και να πέσει από μόνος του. Συγκεκριμένα:

  • Μην τραβάτε και μην πιέζετε σε καμία περίπτωση τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας.
  • Διατηρήστε τον ομφάλιο λώρο καθαρό και στεγνό. Σκουπίστε απαλά την περιοχή την ώρα του μπάνιου με σαπούνι και νερό.
  • Αφήστε τον ομφάλιο λώρο να ξεραθεί και να πέσει από μόνος του. Μην τον ενοχλείτε και μην θεωρήσετε από μόνοι σας ότι ήρθε η ώρα του να κοπεί, ακόμη και αν τον κρατάει ελάχιστα το δέρμα.
  • Παλαιότερα, οι γιατροί πρότειναν την χρήση οινοπνεύματος για να ξεραθεί γρηγορότερα ο ομφάλιος λώρος, αλλά αυτό πλέον δεν συστήνεται.
  • Όταν βάζετε την πάνα του μωρού σας, φροντίστε να αφήνετε τον ομφάλιο λώρο απ΄έξω. Υπάρχουν ειδικές πάνες με τρύπα στο σημείο.

Φροντίστε να ελέγχετε συχνά την περιοχή  για λοιμώξεις. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε στην περιοχή:

  • Αίμα
  • Λευκή ή κίτρινη απόρριψη
  • Οίδημα γύρω από τον ομφάλιο λώρο
  • Κοκκίνισμα γύρω από τον ομφάλιο λώρο

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκληθούν εξαιτίας του ομφάλιου λώρου;

Παρόλο που δεν συμβαίνει συχνά, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που συνδέονται με τον ομφάλιο λώρο, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

  • Ομφαλίτιδα: Η ομφαλίτιδα προκύπτει σε περίπτωση που η περιοχή γύρω από τον ομφάλιο λώρο αναπτύξει μόλυνση. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι ευαισθησία, αιμορραγία, διαρροή υγρού από τον ομφαλό, κοκκίνισμα και πυρετό. Για την αντιμετώπιση της ομφαλίτιδας χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Ομφαλοκήλη: Ομφαλοκήλη ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία μέρος του εντέρου του βρέφους, σπρώχνει τους μυς κοντά στον ομφαλό. Η ομφαλοκήλη δεν είναι συνήθως σοβαρή και τείνει να βελτιώνεται μόνη της μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής του παιδιού.
  • Ομφαλοκοκκίωμα: Το ομφαλοκοκκίωμα είναι ένα μικρό, ροζ προς κόκκινο εξόγκωμα στο ομφαλό, που δεν πέφτει όταν ο υπόλοιπος ομφάλιος λώρος ξεραθεί και πέσει. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν προκαλεί πόνο. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει αυτό το εξόγκωμα με την χρήση ραμμάτων και υγρού αζώτου.

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε το τμήμα του ομφάλιου λώρου του μωρού σας, χωρίς να κάνετε απότομες και νευρικές κινήσεις και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση της πάνας. Η περιοχή εκείνη είναι αρκετά ευαίσθητη μέχρι να “πέσει” το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου.