Παιδί

Οργάνωση: Είναι φυσιολογική ή αποτελεί ένδειξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής στα νήπια;

Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου έχει εμμονή με την οργάνωση των πραγμάτων;

Δεν είναι παράξενο να πιάνετε ένα μικρό παιδί να ταξινομεί πράγματα με βάση το σχήμα, το χρώμα ή το μέγεθος και να αναλώνεται σε αυτή τη δραστηριότητα. Οι γονείς, ιδίως εκείνοι που είναι πρώτη φορά γονείς, μπορεί να το δουν αυτό ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι το παιδί σας απλώς μαθαίνει και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Από την ηλικία των 12 έως 13 μηνών, τα νήπια τείνουν να αποκτούν εμμονή με το να διατάσσουν, να στοιβάζουν ή να παρατάσσουν πράγματα. Βάζουν σε σειρά τα αυτοκινητάκια τους, στοιβάζουν τα τουβλάκια τους το ένα πάνω στο άλλο ή ταξινομούν τα παιχνίδια τους. Πρόκειται για μια σημαντική γνωστική εργασία που περιλαμβάνει λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες, μια συνιστώμενη δραστηριότητα και μάλιστα ένα ορόσημο για τα νήπια.

Πώς να χειριστείτε τα νήπια που έχουν εμμονή με την οργάνωση των πραγμάτων;

Η οργάνωση και η ταξινόμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο τα νήπια επεξεργάζονται το περιβάλλον τους και μαθαίνουν για το περιβάλλον τους. Η παρατήρηση των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ των αντικειμένων και η εκμάθηση του τρόπου ομαδοποίησής τους είναι ένα πολύ σημαντικό γνωστικό έργο. Αυτές οι δραστηριότητες ενδυναμώνουν παρά εξουθενώνουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να ταξινομήσει ένα γλειφιτζούρι ως στρογγυλό σχήμα ή ως τρόφιμο. Είναι καλό να δίνετε στο παιδί σας τέτοιου είδους δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να μάθει για διαφορετικές κατηγορίες πραγμάτων. Ένα κουτί διαλογής σχημάτων είναι ένα ιδανικό δώρο για τα νήπια για να τα βοηθήσει σε αυτές τις δραστηριότητες στοίβαξης και ταξινόμησης.

Η συνεχής ταξινόμηση, τακτοποίηση και η κίνηση των χεριών μπορεί να δείχνει ότι το νήπιό σας έχει εμμονή με την οργάνωση των πραγμάτων, αλλά ένα παιδί πρέπει πρώτα να κάνει πράγματα με τα χέρια του πριν μπορέσει να κάνει το ίδιο με τον εγκέφαλό του. Αυτές οι δραστηριότητες είναι στην πραγματικότητα σημάδι ενός πολύ ενεργού και υγιούς μυαλού. Είναι απολύτως φυσιολογικό και μια θετική εμπειρία. Με αυτές τις δραστηριότητες ένα νήπιο μαθαίνει πώς να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων, ίσως με βάση το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους. Τα νήπια τείνουν να παρασύρονται από κάθε νέα δραστηριότητα και τείνουν να την κάνουν ξανά και ξανά, μέχρι να γίνουν καλά σε αυτήν. Συνήθως ξεπερνούν το στάδιο της εμμονής στην ηλικία των 4-5 ετών.

Όταν αυτή η οργανωτική συμπεριφορά αρχίζει να παρεμβαίνει σε άλλες φυσιολογικές δραστηριότητες ρουτίνας, τότε μπορείτε να ανησυχείτε ότι το παιδί σας πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή(ΙΨΔ). Για παράδειγμα, ένα παιδί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν θα βγαίνει από το σπίτι χωρίς να έχει ολοκληρώσει μια περίπλοκη σειρά εργασιών ή μπορεί να χρειάζεται να κλείνει την πόρτα συγκεκριμένο αριθμό φορών. Ένα τέτοιο παιδί χρησιμοποιεί τους ψυχαναγκασμούς οργάνωσης για να κρατήσει τον κόσμο και τους φόβους που σχετίζονται με αυτόν μακριά. Ωστόσο, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι πολύ σπάνια στα παιδιά. Εάν αυτή η οργανωτική συμπεριφορά εμφανίζεται με άλλα ανησυχητικά ζητήματα, όπως η καθυστερημένη ομιλία, η κακή οπτική επαφή ή η έλλειψη δεσμού, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για να αποκλείσετε οποιαδήποτε διαταραχή.

Η πράξη της οργάνωσης και της διευθέτησης γενικά είναι ο τρόπος του παιδιού να επεξεργάζεται το περιβάλλον του και τον κόσμο γύρω του. Δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση κάποιο πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μείνετε θετικοί και να υποστηρίζετε ό,τι κάνει το παιδί σας και σύντομα θα μπορέσετε να χειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά ως φυσιολογική.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved