Πρόληψη και θεραπεία

Ορμονική θεραπεία: Δεν συνιστάται για την πρόληψη ασθενειών μετά την εμμηνόπαυση

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (USPSTF), συνιστά στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να μην συνταγογραφούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση ή HRT μόνο με οιστρογόνα σε γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τη μήτρα τους.

Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν ισχύει για τις γυναίκες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την HRT για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκαλεί η εμμηνόπαυση ή για τις γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση πρόωρα. (7 βότανα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης)

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT);

Οι ωοθήκες των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, σταματούν σταδιακά να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη (ορμόνες που προκαλούν την έμμηνο ρύση), πράγμα που βάζει τέλος στην εμμηνορροϊκό κύκλο και ανοίγει την πόρτα στην εμμηνόπαυση. (Πώς βιώνουν οι γυναίκες την πρώιμη εμμηνόπαυση;)

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια ιατρική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη μεταβατική φάση που οδηγεί στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση). (5 φυτικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση)

Υπάρχουν δύο τύποι HRT:

  • Θεραπεία με οιστρογόνα μόνο: Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι η κύρια ορμόνη που χρησιμοποιείται στην HRT.
  • Θεραπεία με οιστρογόνα μαζί με προγεστίνη: Η προγεστίνη είναι η ανθρώπινη έκδοση της προγεστερόνης, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην HRT για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναπαραγωγικού καρκίνου, που σχετίζεται με τη θεραπεία HRT μόνο με οιστρογόνα. Σημειώνεται ότι η προγεστίνη μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων.

Υπάρχουν διάφορες μορφές HRT που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης:

  • Συστηματική θεραπεία με οιστρογόνα: Αυτή η μορφή θεραπείας χρησιμοποιεί χάπια, επιθέματα δέρματος, τζελ και σπρέι για την απελευθέρωση οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Τοπική θεραπεία με οιστρογόνα: Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται συνήθως από γυναίκες με κολπική ξηρότητα. Διατίθεται με τη μορφή κολπικού δακτυλίου, δισκίου ή κρέμας που απελευθερώνει μικρές δόσεις οιστρογόνων απευθείας στον κολπικό ιστό.
  • Θεραπεία με προγεστίνη: Η HRT με προγεστίνη μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιών ή σε μορφή τζελ που τοποθετείται στον κόλπο. Μερικές γυναίκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) που απελευθερώνει προγεστίνη.

Με ποια λογική η HRT χρησιμοποιείται για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων;

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Jennifer Wider, MD, η  HRT αποτελεί μέρος των θεραπευτικών επιλογών για τη θεραπεία και την πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.

Συγκεκριμένα, η HRT μπορεί να συνταγογραφηθεί για να μειώσει τον κίνδυνο:

Η ιδέα πίσω από τη χρήση της HRT στην πρόληψη και διαχείριση διάφορων χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με την Gloria A Bachmann, MD, αναπληρώτρια κοσμήτορας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλά ζητήματα υγείας προκύπτουν σε μεγαλύτερη ηλικία στις γυναίκες (40-50 ετών) και κυρίως μετά την εμμηνόπαυσή τους. Πολλές ασθένειες έχουν μέχρι σήμερα συσχετιστεί με τη φυσική μείωση των οιστρογόνων και ως εκ τούτου, θεωρείται ότι η ορμονική θεραπεία για την αύξηση των οιστρογόνων, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στις χρόνιες ασθένειες. (Ορμονική υποκατάσταση κατά την εμμηνόπαυση: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19)

Η HRT μπορεί να χρησιμοποιείται για την πρόληψη ασθενειών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Οι ειδικοί διαμηνύουν ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τη χρήση της HRT στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών και ως εκ τούτου δεν την συνιστούν, διότι όπως αναφέρουν, η αυθαίρετη χρήση της που δεν στηρίζεται σε ιατρικά δεδομένα μπορεί να προκαλέσει βλάβη αντί όφελος.

Η ομάδα της USPSTF εξέτασε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες σχετικά με την ορμονική θεραπεία και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι γυναίκες που ανησυχούν για χρόνιες παθήσεις και έχουν εισέλθει στην εμμηνόπαυση, μπορούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους για άλλα μέτρα πρόληψης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts: Hormone Therapy Shouldn't Be Used to Prevent Disease After Menopause https://www.verywellhealth.com/hormone-therapy-recommendations-5248681

Menopausal Hormone Therapy and Health Outcomes During the Intervention and Extended Poststopping Phases of the Women’s Health Initiative Randomized Trials https://doi.org/10.1001/jama.2013.278040

Ovarian Cancer Risk Factors https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Hormone Therapy for Menopause https://www.acog.org/womens-health/faqs/hormone-therapy-for-menopause

Hormone Therapy in Postmenopausal Women: Primary Prevention of Chronic Conditions https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/menopausal-hormone-therapy-preventive-medication

Hormone Therapy for the Primary Prevention of Chronic Conditions in Postmenopausal Persons https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/draft-recommendation/menopausal-hormone-therapy-postmenopausal-persons-primary-prevention-chronic-conditions