Ψυχική υγεία

Ορθορεξία: Η παθολογική εμμονή σωστής διατροφής!

Τι είναι η ορθορεξία;

Η ορθορεξία είναι μια παθολογική εμμονή με τη σωστή διατροφή. Επίσημα διαγνωστικά κριτήρια δεν υπάρχουν, καθώς η νευρική ορθορεξία δεν αναγνωρίζεται επίσημα στην 5η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου. Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν η ορθορεξία είναι μια ξεχωριστή διατροφική διαταραχή, μέρος μιας άλλης διατροφικής διαταραχής ή σχετίζεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την καλύτερη εννοιολόγηση και τον ορισμό της νευρικής ορθορεξίας, αλλά τα κλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ορθορεξία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει ένα μοτίβο διατροφής με περιοριστική δίαιτα και αποφυγή τροφών που θεωρούνται ακάθαρτες και το οποίο οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες, όπως διατροφικές ελλείψεις, ιατρικά ζητήματα και μειωμένη γενική ευεξία. Τα άτομα που παλεύουν με την ορθορεξία μπορεί να αισθάνονται ενοχές για την κατανάλωση τροφίμων που θεωρούνται ακάθαρτα, να ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο κάθε μέρα για την προετοιμασία του φαγητού ή να σκέφτονται το φαγητό και να αγοράζουν τρόφιμα που θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας παρά το γεγονός ότι προκαλούν οικονομικές δυσκολίες.

Η ευαισθητοποίηση στην κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων και ο περιορισμός των τροφίμων με χαμηλότερη διατροφική αξία δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Οι επιζώντες από καρκίνο μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους ως έναν τρόπο να επηρεάσουν την πρόγνωση, την πιθανότητα υποτροπής ή την ποιότητα ζωής τους. Η αλλαγή της διατροφής τους παρέχει επίσης στους επιζώντες του καρκίνου μια αίσθηση αντιληπτού ελέγχου σε μια κατάσταση όπου μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι, ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι στην επιδίωξη μιας πιο υγιεινής διατροφής, ειδικά για τους επιζώντες του καρκίνου. Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Psycho-Oncology περιγράφει μια μελέτη περίπτωσης ενός ασθενούς που έφτασε την υγιεινή διατροφή στα άκρα με αποτέλεσμα να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις στην υγεία και την ψυχολογία.

Στο άρθρο, ένας ασθενής που διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία δεν υπήρχαν ενδείξεις ΟΛΛ, αλλά το βάρος και ο ΔΜΣ ήταν χαμηλά και το διατροφικό ιστορικό αποκάλυψε ότι ο ασθενής κατανάλωνε λιγότερο από το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων και πρωτεϊνών. Ο ασθενής έκανε χυμούς και κατανάλωνε ένα γεύμα την ημέρα. Οι ιατρικές παρενέργειες κατά την παρακολούθηση ενός έτους και 18 μηνών μετά τη μεταμόσχευση ήταν παρούσες, αλλά ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία. Ο ασθενής ήταν κορυφαίος αθλητής που επικεντρώθηκε στην υγιεινή διατροφή για την απόδοση πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της παρακολούθησης, η ασθενής αρνήθηκε την επιθυμία της να χάσει βάρος, ενώ η θερμιδική πρόσληψη παρέμεινε περιορισμένη και οι σωματικές, συναισθηματικές και σχεσιακές επιπλοκές συνεχίστηκαν.

Γιατί οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να γνωρίζουν τις διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ορθορεξία;

Η διάγνωση του καρκίνου και το ταξίδι κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της επιβίωσης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά που οδηγούν σε σημαντικές ιατρικές και ψυχιατρικές επιπλοκές. Οι καλοπροαίρετοι πολεμιστές της ευεξίας στην κουλτούρα μας μπορεί να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με καρκίνο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες δίαιτες που πιστεύεται ότι βελτιώνουν την πρόγνωση, μειώνουν την υποτροπή ή θεραπεύουν τον καρκίνο- ωστόσο, ο κίνδυνος ανάπτυξης νευρικής ορθορεξίας θα μπορούσε να περιπλέξει τα ιατρικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ψυχιατρικών ασθενειών και οι σωματικές και συναισθηματικές πιέσεις του καρκίνου θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προϋπάρχουσες ανησυχίες. Αντίθετα, η επιθυμία να κάνει κανείς κάτι και να αναλάβει δράση στο πλαίσιο του δικού του ελέγχου μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σε συνδυασμό με το υποκείμενο άγχος, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της νευρικής ορθορεξίας.

Τι πρέπει να κάνετε αν διαγνωστείτε με καρκίνο και πρέπει να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες;

Ενημερωθείτε για τη νευρική ορθορεξία. Αυτή η ανάρτηση εφιστά την προσοχή στη νευρική ορθορεξία, αλλά υπάρχουν και πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Αναζητήστε άρθρα και πηγές για να μάθετε περισσότερα για τα σημεία και τα συμπτώματα της ορθορεξίας. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος του να αισθάνεστε καλά, αλλά μάθετε πότε η υγιεινή διατροφή ενδεχομένως ξεπερνά τα όρια και γίνεται επικίνδυνη.

Συμβουλευτείτε τον ογκολόγο σας για παραπομπή σε ογκολογικό διαιτολόγο. Τα περισσότερα κέντρα καρκίνου προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων- ωστόσο, αν χρειάζεστε παραπομπή, συμβουλευτείτε τον ογκολόγο σας για να βρείτε έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται στην ογκολογία. Η συνεργασία με έναν ογκολογικό διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διατροφική ισορροπία που απαιτείται σε όλες τις φάσεις του ταξιδιού σας με τον καρκίνο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε βοήθεια από έναν κλινικό σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η διάγνωση του καρκίνου αλλάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων και το άγχος, η κατάθλιψη, ο φόβος, η έλλειψη ελέγχου, τα ζητήματα σχέσεων και οι υπαρξιακές ανησυχίες είναι μερικά από τα ψυχολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η συζήτηση με έναν κλινικό επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση των ψυχολογικών εναύσματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανθυγιεινή εμμονή με το φαγητό.

Συνοψίζοντας, πολλοί ασθενείς με καρκίνο αλλάζουν τη διατροφή τους μετά τη διάγνωση με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους. Ωστόσο, λόγω της αγχωτικής φύσης μιας σοβαρής ιατρικής ασθένειας, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νευρικής ορθορεξίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής, διατροφικές ελλείψεις και επιπλοκές στην έκβαση του καρκίνου. Η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να κάνουν χρήσιμες αλλαγές στη διατροφή τους και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved