Ορθοπαιδικά

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Το περπάτημα βοηθά στην πρόληψη του πόνου

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Η άρθρωση είναι το σημείο ένωσης δύο οστών. Τα άκρα των οστών καλύπτονται από προστατευτικό ιστό που ονομάζεται χόνδρος. Στην ΟΑ ο χόνδρος αυτός εκφυλίζεται προκαλώντας την τριβή των οστών μεταξύ τους, κάτι το οποίο δημιουργεί πόνο, ακαμψία και πολλά ακόμη συμπτώματα. (Οστεοαρθρίτιδα: 10 συμβουλές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σας)

Η ΟΑ είναι πιο κοινή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αλλά φυσικά δύναται να εκδηλωθεί σε οποιασδήποτε ηλικίας ενήλικα. Καλείται και εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων ή εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Ως μία κύρια αιτία αναπηρίας, η ΟΑ επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ. (Βοηθήματα για άτομα με οστεοαρθρίτιδα)

Το περπάτημα βελτιώνει τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο;

Το περπάτημα, ως μορφή άσκησης, συνιστάται συνήθως για την υγεία της καρδιάς. Τον τελευταίο όμως καιρό, έχει συνδεθεί και με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της γνωστικής εξασθένησης. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Wiley Online Library, διαπίστωσε ότι παράλληλα, το περπάτημα μπορεί να προλάβει ή να βελτιώσει τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, στη μελέτη το περπάτημα μείωσε τον πόνο στα γόνατα των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος πρέπει να περπατούν περισσότερο. (Ενέσεις στεροειδών για οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Πόσο καλά λειτουργούν;)

Η μελέτη ξεκίνησε το 2004, εξετάζοντας περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 50 ετών που είχαν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας. Σε συνεντεύξεις που έδωσαν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν το πόσο ασκούνταν, τα συμπτώματα που τους προκαλούσε η οστεοαρθρίτιδα και τα επίπεδα του πόνου που βίωναν. Τέσσερα χρόνια μετά, περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων που δεν περπατούσαν (37%) ανέφεραν συχνό πόνο, με μόνο το 26% των ατόμων που περπατούσαν να αναφέρουν ίδιο μοτίβο πόνου. (Πόνος στο γόνατο: Τι να κάνετε και τι να αποφεύγετε;)

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα, είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και προκύπτει από τη διάσπαση του χόνδρου των αρθρώσεων. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε αρθρώσεις που φέρουν  βάρος, όπως αυτές των γοφών, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τα δάχτυλα των χεριών, τον αντίχειρα, τον λαιμό και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. (Θεραπεύει ο κουρκουμάς την οστεοαρθρίτιδα;)

Σύμφωνα με την Grace Hsiao-Wei Lo, MD, επίκουρη καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, οι ασθενείς για να απαλύνουν τον πόνο τους, ψάχνουν συνήθως για φάρμακα, αλλά τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι, όπως η άσκηση, που μπορούν να αντιμετωπίσουν εξίσου αποτελεσματικά τον πόνο. 

Η άσκηση χτίζει μυϊκή μάζα και ενισχύει τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις που επηρεάζονται από την οστεοαρθρίτιδα. Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας, όχι μόνο στις αρθρώσεις του γόνατος, αλλά και σε άλλες αρθρώσεις, όπως αυτές των γοφών, των χεριών και των ποδιών. (Αρθρίτιδα γόνατος: 5 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε!)

Σε αντίθεση με τις φαρμακευτικές αγωγές, το περπάτημα είναι δωρεάν, κατάλληλο για όλους και οι ασθενείς μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε. Αυτό υπογραμμίζει και τη σημαντικότητα αυτής της εναλλακτικής μεθόδου διαχείρισης του πόνου. (Κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο περπάτημα)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study Suggests Walking Can Help Prevent Knee Pain https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/news/20220609/study-suggests-walking-can-help-prevent-knee-pain

Walking https://www.nytimes.com/topic/subject/walking

A New Study Points to a Surprisingly Simple Way to Ward Off Knee Pain https://www.nytimes.com/2022/06/08/well/move/walking-knee-pain-relief.html

Osteoarthritis https://www.arthritisaction.org.uk/living-with-arthritis/what-is-arthritis/osteoarthritis/?gclid=EAIaIQobChMI-P-09Kyy-AIVZoODBx25fQbBEAAYASAAEgIS-_D_BwE

Association Between Walking for Exercise and Symptomatic and Structural Progression in Individuals with Knee Osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative Cohort https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.42241