Υγεία των δοντιών

Ουλίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Ουλίτιδα είναι μια αναστρέψιμη μορφή ασθένειας των ούλων, που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών. Προκαλεί μη καταστροφική φλεγμονή των ούλων, η οποία ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η τακτική στοματική υγιεινή και οι περιοδικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης. (Ποιος είναι ο λόγος που τα ούλα σας αιμορραγούν;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια συνήθως θεωρούνται «φυσικό» μέρος της γήρανσης, με μερικούς ανθρώπους να αναλαμβάνουν δράση μόνο όταν τα συμπτώματά τους γίνονται πιο σοβαρά. (Πώς θα διαχειριστείτε τον πόνο που προκαλούν τα ερεθισμένα ούλα;)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα κοινά συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

Σε περίπτωση που η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια προχωρημένη μορφή ουλίτιδας που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή των οστών και ύφεση (υποχώρηση) των ούλων. (Οδοντικό απόστημα: Πώς προκύπτει και πώς ανακουφίζεται ο πόνος που προκαλεί;)

Η προχωρημένη ουλίτιδα προκαλεί:

  • Πόνο και ευαισθησία στα δόντια
  • Χαλάρωση δοντιών
  • Απώλεια δοντιών
  • Τοπικές λοιμώξεις που γίνονται συνήθως συστηματικές, επηρεάζοντας άλλους ιστούς και όργανα του σώματος

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα, είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηριακής πλάκας. Η επίμονη παρουσία βακτηρίων γύρω από τα δόντια, πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση και το κοκκίνισμα των ούλων. (Ποια οδοντικά προβλήματα προκαλεί το κάπνισμα;)

Οι βασικές αιτίες της ουλίτιδας είναι:

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Η κύρια θεραπεία της ουλίτιδας είναι η αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας με ειδικά εργαλεία από τον οδοντίατρο. Μετά την αφαίρεση της πλάκας, ως προληπτικό μέτρο επανασυσσώρευσης προτείνεται το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος. (Βούρτσισμα δοντιών: Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες η καλύτερη επιλογή;)

Επιπρόσθετα, συνίσταται η χρήση στοματικών διαλυμάτων χλωρεξιδίνης, σε συνδυασμό με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα. Τονίζεται ότι τα ισχυρά στοματικά διαλύματα, παρά τις κοινές πεποιθήσεις, δεν λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τα λιγότερο ισχυρά σκευάσματα, αντίθετα, αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμού των δοντιών.

Σε περίπτωση που η ουλίτιδα είναι αποτέλεσμα φαρμάκων, τότε επιβάλλεται αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεννόηση με τον γιατρό. ενώ σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων. (Βιταμίνες και συμπληρώματα: Προστατεύουν ή είναι σπατάλη χρημάτων;)

Τέλος, ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί αναμφίβολα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία της ουλίτιδας. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και φυτικές θεραπείες, όπως το τσάι, το χαμομήλι και το ρόδι, που αποδεδειγμένα μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την ουλίτιδα.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved