Σεξουαλική Υγεία

Ούρηση μετά το σεξ: Γιατί θεωρείται σημαντική;

Μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των γυναικών —και ορισμένων ανδρών— είναι ότι η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης (UTI) και ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). Πάμε πιο κάτω να μάθουμε το κατά πόσον αυτό είναι μύθος ή όχι. (Συχνή ούρηση: Για ποιες ασθένειες μπορεί να προειδοποιεί; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Τι προκαλεί ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) συνδέονται αναμφισβήτητα με τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Όσο περισσότερο σεξ κάνει μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανόν είναι να εμφανίσει ουρολοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα.

Ένας από τους κύριους λόγους γι΄αυτό το αποτέλεσμα, είναι ότι η κολπική επαφή ασκεί πίεση στην ουρήθρα, απελευθερώνοντας τα βακτήρια που ζουν εκεί. Την ίδια ώρα, η σεξουαλική κολπική επαφή, μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς της ουρήθρας, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις. (4 λύσεις για την βραδινή ενούρηση του παιδιού σας)

Η ούρηση μετά το σεξ προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις;

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει το κατά πόσο η ούρηση μετά το σεξ -και συγκεκριμένα εντός 15 λεπτών μετά τη σεξουαλική επαφή- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης στις γυναίκες.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, διότι μέσω της ούρησης απομακρύνονται τα βακτήρια που υπάρχουν στην ουρήθρα, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα των υπαρχόντων μελετών δεν είναι ομόφωνα. Ορισμένες μελέτες δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στην ούρηση μετά το σεξ και τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ούρηση μετά το σεξ δεν μπορεί να βλάψει παραμόνο να ωφελήσει, εάν όντως έχει προστατευτική ιδιότητα έναντι των ουρολοιμώξεων. (Νυκτουρία: Γιατί νιώθετε την ανάγκη για ούρηση μέσα στη νύχτα;)

Οι άνδρες πρέπει να ουρούν μετά το σεξ;

Για τους άνδρες, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό να ουρούν μετά το σεξ για να αποτρέψουν την ουρολοίμωξη και αυτό εξαιτίας των μεγάλων διαφορών της γυναικείας και ανδρικής ανατομίας. (Είναι ανησυχητικός ο πυελικός πόνος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;)

Οι άνδρες σπάνια επηρεάζονται από ουρολοιμώξεις, διότι η ουρήθρα τους είναι μακρύτερη, οπότε είναι λιγότερο πιθανόν τα βακτήρια να καταφέρουν να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Παρόλα αυτά, η ούρηση μετά το σεξ για τους άνδρες δεν είναι κακή ιδέα, απλώς είναι λιγότερο χρήσιμη, συγκριτικά με τις γυναίκες. (Ουρολοίμωξη: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών)

Η ούρηση προλαμβάνει τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Εαν η ούρηση μετά το σεξ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα στις γυναίκες, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό είναι αλήθεια, διότι η οδός μόλυνσης για τα περισσότερα ΣΜΝ ποικίλλει δραματικά από αυτή της ουρολοίμωξης.

Με την ουρολοίμωξη, τα βακτήρια ταξιδεύουν προς την ουρήθρα προκαλώντας μόλυνση στην ουροδόχο κύστη, ενώ με τα ΣΜΝ, τα περισσότερα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω των πορωδών βλεννογόνων ιστών που καλύπτουν τη γυναικεία γεννητική οδό και την ανδρική ουρήθρα. Εξαιτίας αυτού, η ούρηση μετά το σεξ προσφέρει ελάχιστα έως καθόλου οφέλη στην πρόληψη των ΣΜΝ είτε σε γυναίκες, είτε σε άνδρες. (6 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης)

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Peeing After Sex: Why You Should Always Do It https://www.verywellhealth.com/why-you-should-pee-after-sex-4172822

Dysuria: Evaluation and Differential Diagnosis in Adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26554471/

Immobilisation versus immediate mobilisation after intrauterine insemination: randomised controlled trial https://www.bmj.com/content/339/bmj.b4080

Evaluation and Treatment of Female Sexual Pain: A Clinical Review https://www.cureus.com/articles/10867-evaluation-and-treatment-of-female-sexual-pain-a-clinical-review

Possible non-sexual modes of transmission of human papilloma virus https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jog.13248

Etiology of symptomatic urethritis in men and association with sexual behaviors https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522176/

Histology, Male Urethra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542238/

Urinary tract infections in adults http://www.smj.org.sg/article/urinary-tract-infections-adults

Impact of genital hygiene and sexual activity on urinary tract infection during pregnancy https://journals.lww.com/urol/Fulltext/2015/07040/Impact_of_genital_hygiene_and_sexual_activity_on.12.aspx

Does urinating after intercourse reduce the risk of urinary tract infections among women? https://journals.lww.com/ebp/Abstract/2013/05000/Does_urinating_after_intercourse_reduce_the_risk.8.aspx

Cystitis and Pyelonephritis: Diagnosis, Treatment, and Prevention https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009545431930003X?via%3Dihub