Καρκίνος

Παχυσαρκία: Θανάσιμα επικίνδυνη η σύνδεσή της με τον καρκίνο

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο φέτος – περίπου 5,000 περιπτώσεις την ημέρα – και περισσότεροι από 600,000 άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο. Ενώ ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από καρκίνο έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια, με πιθανότατα επιβίωσης περισσότερων από 2.6 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τα ποσοστά θνησιμότητας από ορισμένους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξάνονται και αναμένεται να επηρεάσουν μελλοντικές προβλέψεις , σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα ευρήματα από τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο CA: A Journal of Cancer for Clinicians, παρέχουν μερικές από τις πιο ολοκληρωμένες στατιστικές για τον καρκίνο μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία για τη μελέτη ήρθαν από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για την Υγεία και βασίστηκαν σε πολλαπλά εθνικά μητρώα καρκίνου και στις εκθέσεις για την Πολιτεία και την περιφέρεια – ενώ κάποιες χρονολογούνται ήδη από το 1930.

Το 2016, υπήρξαν 156 θάνατοι από καρκίνο σε κάθε 100.000 ανθρώπους, συγκριτικά με 215 θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους το 1991. Βάσει αυτών των διαπιστώσεων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν 1.762.450 νέες περιπτώσεις καρκίνου και 606.880 θάνατοι από καρκίνο το 2019.

Η μείωση των θανάτων πιθανότατα οφείλεται:

  • στην υψηλότερη έγκαιρη διάγνωση
  • στην πρόοδο της θεραπείας
  • στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που καπνίζουν

Ωστόσο, ακόμη και με τη μείωση, ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με θανάτους από καρκίνους του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού να προηγούνται.

Και, ενώ οι φυλετικές ανισότητες στις διαγνώσεις του καρκίνου και οι θάνατοι μειώνονται, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην επιβίωση. Μεταξύ των Αφροαμερικανών και των Ιθαγενών Αμερικανών, οι σχετικοί κίνδυνοι θανάτου μετά από μια διάγνωση καρκίνου είναι 33% και 51% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους λευκούς.

Οι διαφορές με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυξάνονται, επειδή το βάρος των θανάτων από καρκίνο είναι μεγαλύτερο στις φτωχότερες κομητείες. Για παράδειγμα, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ ανδρών με καρκίνο του ήπατος ή του πνεύμονα είναι υψηλότερο κατά 40% μεταξύ εκείνων που ζουν σε φτωχές επαρχίες. Ορισμένες από αυτές τις ανισότητες μπορούν να αποδοθούν σε συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι οποίες είναι υψηλότερες μεταξύ των φτωχότερων κομητειών σε σύγκριση με τις πλουσιότερες κομητείες.

Ενώ τα συνολικά ποσοστά καρκίνου μειώνονται, έχουν αυξηθεί ορισμένοι τύποι καρκίνου, ειδικά εκείνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρκίνοι του ήπατος και του παγκρέατος. Μεταξύ του 2012 και του 2016, ο θάνατος για τον καρκίνο του ήπατος αυξήθηκε κατά 1,2% στους άνδρες και κατά 2,6% στις γυναίκες. Ο ρυθμός για τον καρκίνο του παγκρέατος αυξήθηκε σε 0,3% στους άνδρες. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, με ποσοστό επιβίωσης μόλις 9%. Ωστόσο, περισσότερο από το 70% των καρκίνων του ήπατος μπορεί να αποφευχθεί επειδή πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να τροποποιηθούν.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος είναι:

Επιπλέον, ενώ το συνολικό ποσοστό καρκίνου του μαστού – που επίσης σχετίζεται με την παχυσαρκία – παρέμεινε σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ των Ισπανών και των γυναικών της Αφρικής. Οι συντάκτες της μελέτης πρότειναν ότι η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, οι οποίες είναι υψηλότερες μεταξύ αυτών των κοινοτήτων.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 12 καρκίνοι σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η AICR συνιστά τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

American Institute for Cancer Research https://www.aicr.org/