Πρόληψη και θεραπεία

Παχυσαρκία: Τι είναι σημαντικότερο το τι τρως ή το πόσο τρως;

Για να λειτουργήσει σωστά το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται λίπος, το οποίο χρησιμοποιεί για ενέργεια. Σε περίπτωση όμως, που το σώμα αποθηκεύει περισσότερο λίπος από αυτό που χρειάζεται, τότε το βάρος αυξάνεται και ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερος.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν πως καθοριστικό ρόλο στην παχυσαρκία έπαιζε η ποσότητα των τροφίμων και ο αριθμός των θερμίδων που κατανάλωνε ένας άνθρωπος καθημερινά. Σήμερα, θεωρούν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το τι τρώει ενας άνθρωπος και όχι το πόσο τρώει.

Ποιες επιπτώσεις έχει η παχυσαρκία στην ανθρώπινη υγεία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι  η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μερικές από τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι:

Η αιτία της παχυσαρκίας είναι η υπερφαγία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερφαγία, αυτή καθαυτή, ενδεχομένως να μην είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η υπερκατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και η καθιστική ζωή είναι οι βασικότερες αιτίες της ασθένειας.

Οι ερευνητές, στο πέρασμα των χρόνων, διαπίστωσαν ότι οι συστάσεις κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων την ημέρα, δεν κατάφεραν να μειώσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας. Έτσι, αρχίσαν να διερευνούν αν η παχυσαρκία σχετίζεται με τον τρόπο που ανταποκρίνεται το σώμα σε διαφορετικά τρόφιμα.

Το μοντέλο Carbohydrate-Inuslin

Οι ερευνητές γνωρίζουν σήμερα ότι η παχυσαρκία προκύπτει από την υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, οι οποίες περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως τα κουλούρια, τα ζαχαρωτά και τα κέικ. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε υδατάνθρακες, την ίδια ώρα που δεν έχουν τόσα θρεπτικά συστατικά, όσα τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε περισσότερη έκκριση ινσουλίνης και λιγότερη έκκριση γλυκαγόνης. Ένας συνδυασμός που οδηγεί σε περαιτέρω αποθήκευση λίπους, επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση της πείνας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που καταναλώνει ένα κομμάτι κοτόπουλο 100 θερμίδων, θα διαπιστώσει ότι θα παραμείνει χορτασμένος για αρκετή ώρα. Αντίθετα, αν καταναλώσει ένα κουλούρι 100 θερμίδων, σε μικρό χρονικό διάστημα θα πεινάσει και θα ξαναφάει, την ίδια ώρα που στο σώμα του θα προσθέσει περεταίρω λίπος και καθόλου θρεπτικά συστατικά. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως σημασία έχει το τι τρώει ενας άνθρωπος και όχι το πόσο τρώει.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γιατροί σήμερα, λανθασμένα, όταν έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που θέλει να χάσει βάρος, τον συμβουλεύουν μόνο να μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνει, παραλείποντας να του εξηγήσουν τη σημασία που έχει και το είδος του φαγητού που τρώει, όχι μόνο ο αριθμός των θερμίδων που του αντιστοιχούν.

«Διαφορετικά τρόφιμα επιδρούν διαφορετικά στις ανθρώπινες ορμόνες και ορισμένες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση του λίπους, στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση της ενέργειας και το βάρος. Αυτός είναι και ο λόγος που η προσοχή πρεπει να στραφεί στο τι καταναλώνουμε και όχι μόνο στο πόσο φαγητό καταναλώνουμε», υπογράμμισαν καταληκτικά οι ερευνητές.

Η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα, διότι η παχυσαρκία μπορεί να σας οδηγήσει σε άλλες ασθένειες.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Losing Weight Might Be More About What You Eat, Not How Much https://www.verywellhealth.com/rethinking-obesity-carbohydrate-insulin-model-5202277

Low glycaemic index diets as an intervention for obesity: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30460737/

The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29971406/

Adult Obesity Causes & Consequences https://www.cdc.gov/obesity/adult/causes.html

Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/

The carbohydrate-insulin model: a physiological perspective on the obesity pandemic https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab270/6369073

Obesity and Overweight https://www.cdc.gov/nchs/fastats/obesity-overweight.htm

Obesity https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1