Παιδί

Παιδικές τροφές: Πώς θα μειώσετε την έκθεση του παιδιού σας στα βαρέα μέταλλα;

Πρόσφατα έχει διαπιστωθεί ότι στις παιδικές τροφές υπάρχουν χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και το γεγονός αυτό σίγουρα θα έχει δημιουργήσει πολλές απορίες στους γονείς.

Παρόλο που αυτά τα επίπεδα αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού κίνδυνου έκθεσης ενός παιδιού στα βαρέα μέταλλα, η συνολική του έκθεση, ανεξαρτήτως πηγής, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, διότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Πώς εισέρχονται τα μέταλλα στις τροφές;

Στον φλοιό της γης υπάρχουν φυσικά μέταλλα, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον ως ρύπανση και εισέρχονται ακολούθως στο νερό και το έδαφος που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια προϊόντων.

Επιπρόσθετα, τα μέταλλα υπάρχουν σε διάφορες συσκευασμένες τροφές ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας και της συσκευασίας τους.

Σημειώνεται ότι τα πιο κοινά μέταλλα που υπάρχουν στα τρόφιμα είναι το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος.

Πώς θα μειώσετε την έκθεση του παιδιού σας στα βαρέα μέταλλα;

  • Χρησιμοποιείστε φρέσκα τρόφιμα: Δώστε στο παιδί σας μια ποικιλία φρέσκων τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και απάχη πρωτεΐνη, ώστε να μειώσετε την έκθεση του στα βαρέα μέταλλα που δημιουργούνται στα συσκευασμένα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα ρυζιού: Μπορεί τα εμπλουτισμένα βρεφικά δημητριακά να είναι μια καλή διατροφική επιλογή, αλλά δεν χρειάζεται τα πρώτα δημητριακά του παιδιού σας να είναι δημητριακά ρυζιού. Το ρύζι τείνει να απορροφά περισσότερο αρσενικό από τα υπόγεια ύδατα συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί. Καλές επιλογές δημητριακών είναι η βρώμη, το κριθάρι, τα κουσκούς και το πλιγούρι. Σημειώνεται ότι είναι καλό να αποφεύγετε και το γάλα ρυζιού.
  • Εξετάστε την ποιότητα του νερού σας: Τα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, μπορούν να εισέλθουν εύκολα στο τρεχούμενο νερό, ενώ οι παλαιότεροι σωλήνες περιέχουν συνήθως μόλυβδο. Για να αποφύγετε τον οποιοδήποτε κίνδυνο, αποταθείτε στο τμήμα υδατοπρομήθειας και ζητήστε να εξετάσουν την ποιότητα του νερού σας.
  • Θηλάστε το βρέφος σας: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον θηλασμό ως τη μοναδική διατροφική πηγή των βρεφών μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.
  • Αποφύγετε τον χυμό φρούτων: Προτιμήστε να δίνετε στο βρέφος σας πουρέ φρούτων αντί για χυμό φρούτων. Οι περισσότεροι χυμοί συσκευάζουν σημαντικά επίπεδα βαρέων μετάλλων, την ίδια στιγμή που περιέχουν πολλή ζάχαρη.
  • Κάντε υγιεινές επιλογές ψαριών: Ορισμένοι τύποι ψαριών είναι πλούσιοι σε υδράργυρο και άλλα μέταλλα. Περισσότερη ανησυχία προκαλούν τα μεγαλύτερα ψάρια, τα οποία τρέφονται με άλλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο λευκός τόνος. Καλύτερες επιλογές είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το λευκόψαρο και ο ελαφρύς τόνος.
  • Δημιουργείστε τις δικές σας παιδικές τροφές: Ενας καλός τρόπος για να μειώσετε τα βαρέα μέταλλα στη διατροφή του παιδιού σας είναι να φτιάχνετε τις δικές σας σπιτικές παιδικές τροφές, στις οποίες θα γνωρίζετε τι προϊόντα προσθέτετε και οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε επεξεργασία και συσκευασία, δύο διαδικασίες που όπως είπαμε πιο πάνω, προσθέτουν βαρέα μέταλλα στις τροφές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι βιολογικές παιδικές τροφές περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών, δεν ισχύει το ίδιο για τα βαρέα μέταλλα, τα οποία υπάρχουν έτσι και αλλιώς στο έδαφος. Ουσιαστικά, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν παρόμοια επίπεδα μετάλλων με τα μη βιολογικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένες συμβουλές, συζητήστε με τον παιδίατρο σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ask the Pediatrician: Should I be worried about heavy metals in my baby's food? https://medicalxpress.com/news/2021-03-pediatrician-heavy-metals-baby-food.html

How safe is your baby food? Company reports show arsenic, lead and other heavy metals https://medicalxpress.com/news/2021-02-safe-baby-food-company-arsenic.html