Τι αισθάνεσαι;

Αλλεργίες

Παιδική αλλεργία στο σουσάμι: Δύσκολη η διάγνωσή της

© <a href=Beselialuka | Dreamstime Stock Photos" src="https://wikihealth.gr/wp-content/uploads/2020/04/dreamstime_s_162297766-380x203.jpg" />
© Beselialuka | Dreamstime Stock Photos

Δύσκολη η διάγνωση της αλλεργίας στο σουσάμι στα παιδιά

Είναι συνηθισμένη η αλλεργία των παιδιών στο σουσάμι;

Η αλλεργία στο σουσάμι είναι πολύ συχνή ανάμεσα στα παιδιά, η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει πολύ σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ο FDA στην Αμερική αυτή την περίοδο εξετάζει το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβει στη λίστα των συχνότερων και πιο επικίνδυνων αλλεργιογόνων, τα οποία πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στις ετικέτες των τροφίμων, ενώ ήδη στην Ευρώπη το σουσάμι αναγράφεται υποχρεωτικά στις ετικέτες των προϊόντων που το περιέχουν, αφού θεωρείται από τις αρμόδιες αρχές ως ένα συχνό και σημαντικό αλλεργιογόνο. Το σουσάμι περιέχεται πολλές φορές στο ψωμί, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα κριτσίνια, σε μπισκότα και κουλουράκια, αλλά και στο ταχίνι.

Είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση της αλλεργίας στο σουσάμι στα παιδιά;

Αν και το σουσάμι είναι μέσα στα δέκα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στα παιδιά και μόλις το 20-30% από αυτά που έχουν αλλεργία θα καταφέρει στο μέλλον να την ξεπεράσει, η διάγνωση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα καθιερωμένα τεστ αλλεργιών όπως οι εξετάσεις αίματος για αντισώματα και τα δερματικά τεστ αλλεργίας (prick tests) δεν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι λένε οι έρευνες σχετικά με την αλλεργία των παιδιών στο σουσάμι;

Ερευνητές από το National Iinstitute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) με επικεφαλής την Dr. Pamela A. Frischmeyer-Guerrerio αποφάσισαν να διαπιστώσουν πόσο συχνή είναι η αλλεργία στο σουσάμι ανάμεσα στα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία όμως ήδη έχουν διαγνωστεί και με άλλες τροφικές αλλεργίες. Επίσης, στόχος της μελέτης ήταν και να διαπιστωθεί αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να προβλέψουν αλλεργικές αντιδράσεις σε σπόρους και καρπούς.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 119 παιδιά με καταγεγραμμένες τροφικές αλλεργίες, ενώ ορισμένα από αυτά είχαν εμφανίσει πρόσφατα αλλεργία στο σουσάμι. Κάποια από τα παιδιά επίσης είχαν δείξει πως έχουν ανοχή στο σουσάμι και στα υποπροϊόντα του όπως το ταχίνι. Τέλος, για όσα δεν γνώριζαν οι ερευνητές αν είχαν αλλεργία ή όχι στο σουσάμι, έκαναν μια δοκιμασία πρόκλησης, κατά την οποία έτρωγαν -υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού- ολοένα αυξανόμενες ποσότητες σουσαμιού, ώστε να διαπιστωθεί αν έπασχαν από αλλεργία σε αυτό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το 17% των παιδιών από όσα ανέφεραν αλλεργική αντίδραση εμφάνισαν, έπασχαν όντως από αλλεργία στο σουσάμι και συχνά αυτή συνυπήρχε με άλλες τροφικές αλλεργίες σε καρπούς, όπως για παράδειγμα, στα φιστίκια και τα κουκουνάρια.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν την ποσότητα των ειδικών αντισωμάτων στο σουσάμι (sIgE) σε αυτά τα 88 παιδιά, καθώς όσα είναι αλλεργικά εμφανίζουν στο αίμα τους παραπάνω αντισώματα. Ανακάλυψαν πως αν αυτά υπάρχουν, τότε τα παιδιά έχουν παραπάνω από 50% πιθανότητες να είναι αλλεργικά στο σουσάμι. Τόνισαν πως η πραγματοποίηση της διάγνωσης της αλλεργίας στο σουσάμι στα παιδιά ήταν πολύ δύσκολη και τη χαρακτήρισαν ως «μια πραγματική πρόκληση».

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved