Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Παιδικό άσθμα: 3 σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Μια νέα μελέτη εξέτασε το παιδικό άσθμα και διαπίστωσε ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός παιδιού να αναπτύξει άσθμα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός παιδιού να αναπτύξει άσθμα;

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics εξέτασε τον ρόλο που διαδραματίζει το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και το φύλο στην ανάπτυξη άσθματος σε παιδιά των ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1980 έως το 2018, από περισσότερα από 11.000 παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα σε ηλικία 4 ετών, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό, τα οποία ωστόσο διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των 14 ετών.
  • Τα αγόρια με οικογενειακό ιστορικό άσθματος είχαν υψηλότερα ποσοστά άσθματος, συγκριτικά με τα κορίτσια στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Περίπου στα 14 τους χρόνια, το ποσοστό εμφάνισης άσθματος κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα και για τα δύο φύλα.
  • Τα μαύρα παιδιά είχαν τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος ανεξάρτητα από το οικογενειακό τους ιστορικό.
  • Τα μαύρα παιδιά με άσθμα που ζουν σε αστικό περιβάλλον είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό άσθματος.
  • Τα μαύρα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα κατά την προσχολική ηλικία, ενώ τα λευκά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα κατά την παιδική τους ηλικία.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος ήταν πιο πιθανόν να ζουν σε αστικές περιοχές. Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να επιδεινώσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενδεχομένως ήδη να επηρεάζουν την ανάπτυξη της πάθησης.

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο και ανοσολόγο, Δρ. Sanjeev Jain, τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές έχουν υψηλότερη συχνότητα άσθματος σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, οφείλεται εν μέρει στο ότι τα παιδιά που ζουν στις πόλεις δεν εκτίθενται σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στις αγροτικές και προαστιακές περιοχές που προέρχονται από τα ζώα και τη φύση. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες τα παιδιά που ζουν σε αστικό περιβάλλον να αναπτύξουν άσθμα, όπως η έκθεση τους στον καυσαέριο. Μια ανασκόπηση του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη έκθεση στο καυσαέριο, αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού να εμφανίσει άσθμα, είτε έχει, είτε όχι οικογενειακό ιστορικό.

Με ποιους τρόπους μπορεί να εμφανιστεί το άσθμα;

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Για τα παιδιά που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, το άσθμα τους μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ειδικά αν παρουσιάζεται με όχι και τόσο ευδιάκριτους τρόπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ένα παιδί κάτω των τριών ετών εμφανίζει συχνά επεισόδια συριγμού, ακόμη και μετά τη θεραπεία του είναι πιθανότερο να εμφανίσει άσθμα για όλη του τη ζωή. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συνειδητοποιήσουν τους τρόπους με τους οποίους παρουσιάζεται το άσθμα, προκειμένου οι ασθενείς να τυγχάνουν καλύτερης και έγκαιρης θεραπείας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, το άσθμα στα παιδιά μπορεί να εμφανίζεται σαν κρυολόγημα ή βρογχίτιδα και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να επανεμφανίζεται αργότερα και να παραμένει για όλη τη ζωή του ασθενούς.

Τα κοινά συμπτώματα που προκαλεί το άσθμα στα παιδιά είναι:

  • Βήχας, ειδικά τη νύχτα
  • Ήχος συριγμού, ειδικά κατά την αναπνοή
  • Πρόβλημα αναπνοής ή γρήγορη αναπνοή
  • Πολύ συχνά κρυολογήματα που προκαλούν βάρος στο στήθος και έντονο βήχα

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Will Your Child Develop Asthma? Researchers Identify 3 Major Risk Factors https://www.verywellhealth.com/study-family-history-race-sex-asthma-child-risk-5186390

US Childhood Asthma Incidence Rate Patterns From the ECHO Consortium to Identify High-Risk Groups for Primary Prevention https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2780013

Asthma in inner city children: recent insights: United States https://journals.lww.com/co-allergy/Abstract/2018/04000/Asthma_in_inner_city_children__recent_insights_.11.aspx

Asthma incidence, remission, relapse and persistence: a population-based study in southern Taiwan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232728/

Asthma in Children https://acaai.org/asthma/asthma-101/asthma-in-children