Άσκηση και Υγεία

Παίζετε γκολφ; Τι πρέπει να προσέχετε, για να αποφύγετε τραυματισμούς;

Αν ανήκετε σε αυτούς που εκτιμούν τον χρόνο τους στο γήπεδο γκολφ, μην αφήσετε τους πόνους ή τους τραυματισμούς να σας βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Πολλά προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με τη σωστή προετοιμασία και τη σωστή μηχανική του σώματος στο γήπεδο. Ακολουθούν συμβουλές για τη μείωση των τραυματισμών και τη βελτίωση του παιχνιδιού σας:

 1. Δουλέψτε για να αναπτύξετε μυϊκή δύναμη, ευλυγισία και εύρος κίνησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε:
 • Πόνο στη μέση από το να σκύβετε πάνω από τα μπαστούνια σας για ώρες κάθε φορά και από το κούνημα του μπαστουνιού – ειδικά αν η τεχνική του χτυπήματός σας είναι λάθος.
 • Επικονδυλίτιδα από λανθασμένη αιώρηση ή από το πολύ σφιχτό πιάσιμο του μπαστουνιού.
 • Βλάβη του στροφικού πετάλου από κακή μηχανική της αιώρησης ή από το τρανταχτό χτύπημα, από τυχαίο χτύπημα στο έδαφος ή σε άλλο αντικείμενο κατά τη διάρκεια της αιώρησης.
 • Τραυματισμοί του ισχίου από μια ακατάλληλη αιώρηση που παράγει μεγάλη δύναμη στο σώμα.
 • Τραυματισμοί καρπού, χεριών και ποδιών, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή, σύνθετη, ολόσωμη κίνηση όπως η αιώρηση του γκολφ.
 1. Κάντε τη γυμναστική σας προτεραιότητα για όλο το χρόνο, όχι μόνο για όταν παίζετε γκολφ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε μια κινητική αξιολόγηση, όπου ένας ειδικός με πιστοποίηση για το γκολφ, ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας γυμναστής μπορεί να εντοπίσει τυχόν περιορισμούς και να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και διατάσεων για την αντιμετώπισή τους.
 2. Να αξιολογηθεί η αιώρηση σας από έναν ειδικό του γκολφ, έναν γυμναστή ή έναν φυσικοθεραπευτή. Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος για να κουνήσετε το μπαστούνι του γκολφ. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το χτύπημά σας στις φυσικές σας δυνατότητες, ώστε να μην επιβαρύνετε αδικαιολόγητα το σώμα σας.
 3. Μην υποθέτετε ότι η δύναμη του χεριού είναι το μόνο που χρειάζεται για να πετάξει η μπάλα. Η αιώρηση του γκολφ είναι μια δυναμική κίνηση που περιλαμβάνει κάθε μέρος του σώματος. Αν μια κίνηση στην αιώρηση σας είναι “εκτός” μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία του σώματός σας – και ένας αδύναμος κρίκος σε ένα μέρος του σώματος σημαίνει ότι άλλοι μύες αντισταθμίζουν και υπερβάλλουν σε κάθε αιώρηση. Αυτό σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
 4. Μην προσπαθείτε να μιμηθείτε τους επαγγελματίες. Είναι επαγγελματίες για κάποιο λόγο και είναι γενετικά προικισμένοι, έχουν χρόνια εκπαίδευσης και προπόνησης και περνούν πολλές ώρες την ημέρα στην προπόνηση και την εξάσκηση. Τα χτυπήματα τους έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά από τους καλύτερους προπονητές και επαγγελματίες. Θα πρέπει να εργαστείτε για την ανάπτυξη της καλύτερης κούνιας για εσάς – μιας κούνιας που ταιριάζει στα δυνατά σας σημεία, τη φυσική σας κατάσταση, τη σύνθεση του σώματος και την ευλυγισία σας.
 5. Χρησιμοποιήστε τους γλουτούς σας σαν επαγγελματίας. Ενισχύστε τους γλουτιαίους μυς σας (τα οπίσθιά σας) για να επιτύχετε δύναμη στην αιώρηση του γκολφ σας. Όταν στέκεστε πάνω από τη μπάλα και σκύβετε για να κουνήσετε, διατηρήστε αυτή τη γωνία της σπονδυλικής στήλης καθώς κουνάτε το μπαστούνι. Οι ερασιτέχνες παίκτες του γκολφ σηκώνονται πολύ νωρίς και συχνά καταλήγουν με πόνο στη μέση ως αποτέλεσμα. Ένας γυμναστής μπορεί να σας παρέχει ασκήσεις ενδυνάμωσης για αυτή και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος που πρέπει να βελτιώσετε.
 6. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και προσαρμόστε το παιχνίδι σας καθώς το σώμα σας γερνάει. Εάν έχετε συνεχιζόμενες σωματικές παθήσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορείτε να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε το γκολφ, αλλά ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο παιχνιδιού σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο συντηρητική ταλάντευση, εννέα τρύπες αντί για 18, ή να παίρνετε ένα αυτοκινητάκι αντί να περπατάτε στο γήπεδο.
 7. Αναζητήστε βοήθεια αν τη χρειάζεστε για να αποφύγετε τον τραυματισμό, να βελτιώσετε το παιχνίδι σας και να αυξήσετε τη διασκέδασή σας. Όταν σκέφτεστε όλο το χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύετε για τον εξοπλισμό του γκολφ και τα τέλη του γηπέδου, μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και να βελτιώσει την απόδοση και την ικανοποίησή σας από το άθλημά σας είναι μια καλή επένδυση.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved