Φυσικές θεραπείες

Παλινδρόμηση οξέος: 8 φυσικοί τρόποι απαλλαγής από τα συμπτώματά της

Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια πάθηση που προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως η καούρα, τα οποία επιδεινώνονται συνήθως μετά το τέλος ενός γεύματος. Η παλινδρόμηση οξέος οφείλεται στη δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος σε φυσιολογικές συνθήκες παρεμποδίζει τη διέλευση των γαστρικών οξέων και της τροφής από το στομάχι προς τα πίσω στον οισοφάγο. Όταν η παλινδρόμηση οξέος είναι χρόνια, τότε ονομάζεται νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας αποδυναμώνεται πολύ, με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μια ήπια έως μέτρια, περιστασιακή παλινδρόμηση οξέος μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Παρακάτω αναφέρονται 8 αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος με φυσικό τρόπο.

  1. Αργή κατανάλωση τροφής

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, καθιστώντας έτσι πιο πιθανή την παλινδρόμηση του οξέος. Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για την παλινδρόμηση οξέος. Επομένως, άτομα που είναι επιρρεπή στην παλινδρόμηση οξέος συνιστάται να καταναλώνουν μικρότερα γεύματα και να μασάνε πιο προσεκτικά και αργά το φαγητό τους.

  1. Αποφυγή ορισμένων τροφών που μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν ερέθισμα για την παλινδρόμηση οξέος, αλλά αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικά παραδείγματα των πιο κοινών τροφών που εντείνουν το πρόβλημα της παλινδρόμησης οξέος είναι τα εξής:

  1. Αποφυγή κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών

Τα ανθρακούχα ποτά ασκούν πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα και προκαλούν άνοιγμα αυτού για να μπορέσει να απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακα, που προκαλεί το ρέψιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την εξαγωγή αερίου, να υπάρξει και διαρροή γαστρικών οξέων, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως η καούρα. Για το λόγο, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών από άτομα που είναι επιρρεπή στην παλινδρόμηση οξέος.

  1. Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού λίγο πριν τον ύπνο

Το ξάπλωμα για ύπνο αμέσως μετά το γεύμα, όταν το στομάχι είναι ακόμη γεμάτο, είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που προκαλούν παλινδρόμηση οξέος και καούρα. Για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου και η παραμονή σε όρθια στάση για να μπορέσει να γίνει εύκολα η πέψη.

  1. Αποφυγή σωματικής άσκησης μετά το γεύμα

Η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης για μερικές ώρες μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παλινδρόμησης οξέος. Ωστόσο, μια μικρή βόλτα μετά το φαΐ θεωρείται ευεργετική, καθώς δεν ασκεί πίεση στο στομάχι, που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος.

  1. Προσαρμογή της θέσης του ύπνου

Η ανύψωση του κεφαλιού και του στήθους στο κρεβάτι, ώστε να βρίσκονται πιο πάνω από τα πόδια, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή και ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θεωρείται πως βοηθά στην πέψη και μπορεί να περιορίσει την παλινδρόμηση οξέος.

  1. Απώλεια βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στο στομάχι και στον οισοφαγικό σφικτήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος παλινδρόμησης οξέος και καούρας. Επομένως, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέος.

  1. Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα του παραγόμενου σάλιου στο στόμα, κάτι το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και επιτρέπει την πιο εύκολη εισροή του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο, γεγονός το οποίο προκαλεί καούρα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης οξέος στους καπνιστές, αλλά και να την εξαλείψει εντελώς σε μερικές περιπτώσεις.