Καρκίνος

Παλινδρόμηση οξέος κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας: Τι πρέπει να ξέρετε;

Παλινδρόμηση οξέος εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ή η χολή ρέει από το στομάχι στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό. Πρόκειται για μια κοινή πεπτική πάθηση, η οποία είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή λίγο αργότερα. (Η άσκηση κατά την χημειοθεραπεία είναι ευεργετική! Δείτε πώς βοηθάει)

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας είναι ισχυρά και επηρεάζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας παρενέργειες. Η παλινδρόμηση οξέος είναι μία από αυτές τις παρενέργειες και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσπεψία και καούρα. Τα εν λόγω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά τα γεύματα, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης δραστηριότητας ή τη νύχτα.

Παρόλο που δεν είναι δυνατή η αποφυγή όλων των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, η παλινδρόμηση οξέος είναι μια παρενέργεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. (Η άσκηση κατά την χημειοθεραπεία είναι ευεργετική! Δείτε πώς βοηθάει)

Πώς η χημειοθεραπεία προκαλεί παλινδρόμηση οξέος;

Η παλινδρόμηση οξέος είναι κοινή κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία και αυτό έχει να κάνει με το πώς λειτουργούν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. (Παλινδρόμηση οξέος: 8 φυσικοί τρόποι απαλλαγής από τα συμπτώματά της)

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας στοχεύουν τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ φυσιολογικών ταχέως διαιρούμενων κυττάρων και καρκινικών κυττάρων και ως εκ τούτου επιτίθενται σε όλα τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα. Όταν τα φάρμακα επιτίθενται στα κύτταρα της επένδυσης της γαστρεντερικής οδού, καταστρέφοντάς τα, το διαβρωτικό οξύ του στομάχου ρέει ανεξέλεγκτα στον οισοφάγο προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος. Όταν συμβαίνουν τέτοια επεισόδια παλινδρόμησης οξέος, ο πόνος στο στήθος και το κάψιμο είναι κοινά συμπτώματα. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος;

Γενικά. η παλινδρόμηση οξέος, πιστεύεται ότι προκαλείται από την αφθονία του στομαχικού οξέος, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. (Χημειοθεραπεία: Ένα νέο είδος ενδοσκοπίου θα μπορούσε να την κάνει αποτελεσματικότερη)

Σε αντίθεση με τη πιο πάνω δημοφιλή πεποίθηση, η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς οξέος του στομάχου ή/και πεπτικών ενζύμων για την αποτελεσματική διάσπαση ενός γεύματος. Επιπρόσθετα, στην παλινδρόμηση οξέος μπορούν να συμβάλουν ορισμένα τρόφιμα, ποτά και η υπερκατανάλωση τροφής. (Παλινδρόμηση οξέος: 6 φυσικοί τρόποι για απαλλαγή από τα συμπτώματά της)

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

Εάν αντιμετωπίζατε και πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας παλινδρόμηση οξέος, τότε κάποια από τις πιο πάνω καταστάσεις είναι η αιτία της. Εάν το πρόβλημα άρχισε μετά τη χημειοθεραπεία, τότε αποτελεί παρενέργεια της ίδιας της θεραπείας. (Χημειοθεραπεία: Γιατί προκαλεί τριχόπτωση; Πότε αρχίζουν να φυτρώνουν ξανά τα μαλλιά;)

Πώς θα μειώσετε την παλινδρόμηση οξέος;

Είτε υποβάλλεστε αυτή τη στιγμή σε χημειοθεραπεία, είτε έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία σας και αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος, θα πρέπει να αποφύγετε τα ακόλουθα:

  • Όξινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή
  • Καφεϊνούχα και/ή ανθρακούχα ποτά, όπως σόδα και καφές
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα
  • Μεγάλα γεύματα
  • Ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα
  • Κάπνισμα


+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved