Ψυχική υγεία

Πανδημία: Αφήνοντας κατάθλιψη και Αγχώδεις Διαταραχές στο πέρασμά της

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατά κύριο λόγο όταν ακόμη δεν υπήρχαν εμβόλια και πριν υπάρξει μια εν μέρει επιστροφή στη κανονικότητα, καθημερινό φαινόμενο των τηλεοπτικών δικτύων ήταν  η καταμέτρηση των ασθενών  αλλά και όσων νικήθηκαν τελικά από τον ιό  Covid 19. Η ενημέρωση των έξι είχε γίνει η πιο σταθερή μας συνήθεια. Ήταν ένα είδος “ραντεβού”, δεδομένου ότι δεν μπορούσαμε να πάμε σε κανονικά! Βέβαια, από αυτό το “ραντεβού” για μεγάλο χρονικό διάστημα φεύγαμε αρκετά στενοχωρημένοι, προβληματισμένοι και φοβισμένοι. 

Δυστυχώς στον συγκεκριμένο ιό πρέπει να αποδοθούν πολύ περισσότερες αριθμητικά ‘νίκες’, καθώς υπάρχει μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα κόσμου -που χωρίς να έχει νοσήσει – έχει εκδηλώσει καταθλιπτικές διαταραχές. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγω για μια «αόρατη πανδημία». Σύμφωνα με το περιοδικό «The Lancet» τα περιστατικά  που εμφανίζουν σημαντική κατάθλιψη ή/και αγχώδη διαταραχή παρουσιάζουν μια αύξησης της τάξης του 28% και 26%, αντίστοιχα κατά το διάστημα της πανδημίας. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα παραπάνω νούμερα, αρκεί να αναφερθεί ότι εντός του 2020 εμφάνισαν  53 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι κάποιου είδους καταθλιπτική διαταραχή και 75 περίπου εκατομμύρια κάποιου είδους αγχώδη διαταραχή.

Επιπλέον, με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση καταθλιπτικών διαταραχών εμφανίζονται να είναι οι γυναίκες, αλλά και άτομα μικρότερης ηλικίας.

Ακόμα μια έρευνα φαίνεται να συνηγορεί στα παραπάνω ανησυχητικά νούμερα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με τίτλο « COVID-19 MΕntal health international for the General Population (COMET-G) Study» από  τον Μάρτιο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους , η ποιότητα ζωής στο γενικό σύνολο του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα έχει πληγεί σοβαρά, ενώ πολύ συχνή χαρακτηρίστηκε η εμφάνιση ενδοοικογενειακών προστριβών. Οι επιπτώσεις δε, σε άτομα που ήδη νοσούσαν ψυχικά ήταν ακόμα σοβαρότερες μιας και περίπου το 15% σκέφτηκε την αυτοκτονία.

Ενδεικτικό όλων των παραπάνω είναι πως η ανάγκη για ψυχοθεραπεία έχει αυξηθεί σχεδόν 40%’, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο CEO του Τechniker Krankenkasse (Γερμανικό Ταμείο Υγείας)  Jens Baas στη Deutsche Welle. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ταμείου, που ασφαλίζει 11 εκατομμύρια πολίτες, το δεύτερο lockdown είχε περισσότερη αρνητική επίδραση στη ψυχολογία των πολιτών, σε σχέση με το πρώτο.

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω δε μπορούμε να παραβλέψουμε τον ρόλο της τηλεργασίας, που αν και στην αρχή είχε φανεί ιδανική λύση σε πολλούς, εντέλει οδήγησε σε αύξηση του χρόνου εργασίας, ενώ πολλά νοικοκυριά έπρεπε ταυτόχρονα να έρθουν αντιμέτωπα με το κλείσιμο των σχολείων και  την ταυτόχρονη εργασία και φροντίδα των παιδιών.

Πλην του εγκλεισμού, της έλλειψης κοινωνικών δραστηριότατων και την τηλεργασία, ένας  ακόμα από τους κύριους λόγους εμφάνισης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης ήταν και είναι τα ΜΜΕ και ο τρόπος που επέλεξαν να επικοινωνήσουν την πανδημία αλλά και το δίπολο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ όσων είναι υπέρ ή κατά του lockdown/των εμβολίων κλπ.

Οι παραπάνω έρευνες και τα αποτελέσματα τους έρχονται να μας υπενθυμίσουν για μια ακόμα φορά ότι οι ψυχικές διαταραχές και το άγχος έχουν εξίσου σημαντική  επίδραση στον οργανισμό μας  και δε θα πρέπει ποτέ να παραμελούμε τη ψυχική μας υγεία.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι έχετε αρχίσει να εμφανίζετε περισσότερο άγχος από ότι συνήθως, ως αποτέλεσμα της πανδημίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ  πρακτικές και βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Doing What Matters in Times of Stress https://www.who.int/publications/i/item/9789240003927

Results of the COVID-19 MEntal health inTernational for the General population (COMET-G) study. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X21007756

Depression and anxiety disorders during the COVID-19 pandemic: knowns and unknowns https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02221-2/fulltext

Corona stresst | Deutschland https://www.dw.com/de/corona-stresst/a-58016701