Παιδί

Πανδημία, κλείσιμο σχολείων και αύξηση ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες και τα στοιχεία έδειξαν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν τελικά να σταθεροποιηθούν. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά, εάν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσαν να αυξηθούν αν συνέχιζαν τα σχολεία να είναι κλειστά;

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,4%, ποσοστό ίσο με 1,27 εκατομμύρια παιδιά, εάν τα σχολεία συνέχιζαν να είναι κλειστά μέχρι τον Δεκέμβριο για σκοπούς πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η μελέτη που το υποστηρίζει αυτό, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Sport and Health Science.

Σύμφωνα με τον Ruopeng An, επίκουρο καθηγητή στο Brown School of Social Work στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέα της μελέτης, «η πραγματικότητα είναι ότι αν για τους επομένους μήνες τα γυμναστήρια, τα σχολεία, τα κέντρα αναψυχής, τα πάρκα και οι αθλητικοί χώροι παρέμεναν κλειστά, το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας θα αυξανόταν δραματικά. Ωστόσο το κατά πόσον τα σχολεία θα ανοίξουν τελικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα εξαρτηθεί από την τροπή που θα πάρει η πανδημία».

Συγκεκριμένα, τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη, έδειξαν ότι το μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων θα επηρέαζε την παιδική παχυσαρκία, ειδικά μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που βρίσκονται στην προ-εφηβεία και εφηβεία και συσσωρεύουν πιο εύκολα λίπος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας, έχει αυξηθεί κατά τρεις φορές τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το 2017 και το 2018, το 18,5% που αντιστοιχεί σε 13,7 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 2-19 ετών, θεωρήθηκαν παχύσαρκα.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο από το Ίδρυμα Robert Wood Johnson, εξέτασε τα δεδομένα της παιδικής παχυσαρκίας από διάφορες εθνικές έρευνες και διεπίστωσε ότι τα ποσοστά είχαν αρχίσει τελικά να σταθεροποιούνται και μάλιστα άρχισαν να μειώνονται μεταξύ ορισμένων ομάδων, ιδίως των παιδιών προσχολικής ηλικίας που προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά.

Συμπερασματικά

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, συνιστούν καθημερινά 60 λεπτά (ή περισσότερο), μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και όχι περισσότερο από δύο ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων όπως παρακολούθηση τηλεόρασης ή βιντεοπαιχνιδιών.

Στους 3 περίπου μήνες καραντίνας που διανύσαμε παρατήρησαν αρκετοί τις αλλαγές αυτές στο σωματικό βάρος, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Προστατέψτε τους εαυτούς σας και τα παιδιά σας από τις συνέπειες της παχυσαρκίας. Είναι στο χέρι σας και κάθε γονιός έχει ευθύνη για τα παιδιά του.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Childhood obesity rates could increase if schools stay closed through December, study finds https://medicalxpress.com/news/2020-05-childhood-obesity-schools-december.html

COVID-19 pandemic may exacerbate childhood obesity https://medicalxpress.com/news/2020-04-covid-pandemic-exacerbate-childhood-obesity.html