Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πανδημικό στρες: Αυξάνει τα ποσοστά συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, με τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με αυτή την πεπτική διαταραχή να αυξάνονται ραγδαία. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου)

Σύμφωνα με την Janice Johnston, MD, επικεφαλής ιατρός και συνιδρυτής της Redirect Health, τα περιστατικά ασθενών με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια. Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι το άγχος, η διατροφικές συνήθειες και η μη σωστή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες είχαν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κυρίως την περίοδο των lockdown, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου να αυξάνονται. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια διατροφή μειώνει τα συμπτώματα;)

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μαζί με διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη, είδαν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανάμεσά τους ο κοιλιακός πόνος και η διάρροια.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός δεν ήταν ίδιος για όλους τους ασθενείς. Σύμφωνα με μια περσινή μελέτη, μερικοί άνθρωποι είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια των lockdown. Σύμφωνα με την Johnston, αυτό ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα του ελέγχου που είχαν οι ασθενείς στο περιβάλλον τους σε περιόδους lockdown.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με το άγχος;

Η επιστημονική κοινότητα ερευνά εδώ και καιρό τη σύνδεση μεταξύ ψυχικής και εντερικής υγείας. Μια μελέτη που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, διαπίστωσε ότι το IBS είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ευερέθιστου εντέρου και ευερέθιστου εγκεφάλου. (Πώς συνδέεται η σπαστική κολίτιδα με τις ψυχικές παθήσεις;)

Παράγοντες όπως τα φάρμακα, το οικογενειακό ιστορικό, η τροφική ευαισθησία και το φύλο (γυναίκες) συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το άγχος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, διότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, όταν ένας άνθρωπος αγχώνεται, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση εγρήγορσης και τότε ο εγκέφαλος διατάζει το γαστρεντερικό σύστημα να σταματήσει να δίνει προτεραιότητα στην πέψη, ώστε να μπορεί να εστιάσει στην ανταπόκριση στην αιτία που προκαλεί άγχος. Το πολύ άγχος (και το χρόνιο άγχος), επηρεάζει  τακτικά την πέψη και ως εκ τούτου επηρεάζεται η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας σε άβολα συμπτώματα όπως ο πόνος στο έντερο. (Πώς το χρόνιο άγχος επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού;)

Πώς θα βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και κατά συνέπεια την υγεία του εντέρου σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και κατά συνέπεια την υγεία του εντέρου σας, όπως:

  • Επαρκής ύπνος (τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ)
  • Μείωση καφεΐνης
  • Μείωση αλκοόλ
  • Σωστή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρια, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β και C
  • Εναλλακτικές μέθοδοι όπως βελονισμός, γιόγκα, μασάζ
  • Επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για μείωση του άγχους

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is Pandemic Stress Leading to Higher Rates of IBS? https://www.verywellhealth.com/stress-hot-girl-ibs-5218892

Sex-Gender Differences in Irritable Bowel Syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6175559/

Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome Qin HY, Cheng CW, Tang XD, Bian ZX. Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol 2014; 20(39): 14126-14131 [PMID: 25339801 DOI: 10.3748/wjg.v20.i39.14126] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i39/14126.htm

Impact of COVID-19 on Individuals With Irritable Bowel Syndrome and Comorbid Anxiety and/or Depression https://journals.lww.com/jcge/Citation/2022/02000/Impact_of_COVID_19_on_Individuals_With_Irritable.12.aspx