Αίμα

Πανδημικό στρες: Αύξησε τα ποσοστά υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό

Μήνες τώρα, οι ειδικοί μιλούσαν για τον τρόπο με τον οποίο το άγχος της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τώρα, νέα έρευνα έδειξε ότι μπορεί να έχει και σωματικές επιπτώσεις. (Πανδημία: Αφήνοντας κατάθλιψη και Αγχώδεις Διαταραχές στο πέρασμά της)

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Heart Journal διαπίστωσε ότι τα ποσοστά της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πανδημικό στρες αύξησε τα ποσοστά υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την αρτηριακή πίεση 72.706 ατόμων, που είχαν εγγραφεί σε ένα ψηφιακό πρόγραμμα ελέγχου της υπέρτασης. Τα δεδομένα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή από πριν από την πανδημία έως την έναρξη της πανδημίας και από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν μεταξύ τους. (Υπέρταση: Τα παγκόσμια ποσοστά της διπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την έναρξη της πανδημίας, το συνολικό ποσοστό της μη ελεγχόμενης υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξήθηκε από 15% σε 19% και το ποσοστό της σοβαρά μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης αυξήθηκε από 4% σε 5%.

Σύμφωνα με τον Eric D. Peterson, MD, MPH, συν-συγγραφέα της μελέτης και αναπληρωτή πρύτανη της κλινικής έρευνας στο Southwestern Medical Center στο Τέξας, η COVID-19 επηρέασε άμεσα την υγεία των ανθρώπων, όμως έμμεσα είχε επιπτώσεις σε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση. (Υπέρταση: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς)

Γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά της υπέρτασης εν καιρώ πανδημίας;

Η Chelsea Goodier, MD, παθολόγος εσωτερικής ιατρικής στο Mercy Family Physicians, τόνισε ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, δεν προκαλούν καμία έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα, διότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι πίσω από την αυξητική τάση των ποσοστών της υπέρτασης στον γενικό πληθυσμό. (Υπέρταση: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Ο Rigved Tadwalkar, MD, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια, εξήγησε με τη σειρά του ότι το άγχος της διαβίωσης σε μια παγκόσμια κρίση είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος ένοχος αυτού του αποτελέσματος, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. (Μάθε όλους τους τύπους υπέρτασης και από πού πηγάζει ο καθένας)

Την ίδια ώρα, οι επισκέψεις στους γιατρούς για τυπικές εξετάσεις ρουτίνας μειώθηκαν λόγω του φόβου της μόλυνσης και ως εκ τούτου η υπέρταση σε πολλούς ανθρώπους δεν είχε διαγνωστεί εγκαίρως. Παράλληλα, η ρουτίνα και οι συνήθειες των ανθρώπων διαταράχθηκαν, με πολλούς να ακολουθούν πλέον έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, ενώ οι ποσότητες αλκοόλ που άρχισαν να καταναλώνονται αυξήθηκαν. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δυο πιο πάνω παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση. (Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση)

Τέλος, αυτή η τάση ενδεχομένως να οφείλεται σε άλλους, πιο παραδοσιακούς λόγους όπως η διατροφή. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι ανεβάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. (Τι είναι η ευαισθησία στο αλάτι; Τι σχέση έχει με την υπέρταση;)

Πώς να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο;

Η American Heart Association (AHA) συνιστά τα ακόλουθα για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο:

  • Ισορροπημένη διατροφή με ελάχιστο αλάτι
  • Περιορισμός αλκοόλ σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες
  • Σωματική άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Διαχείριση άγχους
  • Μείωση σωματικού βάρους
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής (εάν είναι απαραίτητη)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved