Υγεία Δέρματος

Παράγοντας αντηλιακής προστασίας: Τι σημαίνει ο αριθμός στο αντηλιακό που αγοράζετε;

Η ένδειξη SPF στο αντηλιακό, σημαίνει παράγοντας αντηλιακής προστασίας. Με απλά λόγια, το SPF στα αντηλιακά προϊόντα, υποδεικνύει στους ανθρώπους το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον ήλιο χωρίς να καούν, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον ήλιο χωρίς να καούν αν δεν φορούν αντηλιακό.

Για παράδειγμα, εάν ένας άνθρωπος μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για 15 λεπτά χωρίς να καεί, χωρίς να φορά αντηλιακό, αν χρησιμοποιήσει ένα αντηλιακό SPF 10, θα χρειαστεί 10 φορές περισσότερο χρόνο (2,5 ώρες) για να καεί από τον ήλιο. (Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Πώς προσδιορίζεται ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης SPF προσδιορίζεται μέσω πειραμάτων σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι άνθρωποι εκτίθενται σε τεχνητό φως που μιμείται τον μεσημεριανό ήλιο (όταν οι ακτίνες του είναι πιο έντονες).

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα φορά αντηλιακό και η άλλη όχι. Η ποσότητα του φωτός που προκαλεί ερυθρότητα στο δέρμα που προστατεύεται από αντηλιακό, διαιρούμενη με την ποσότητα του φωτός που προκαλεί ερυθρότητα στο μη προστατευόμενο δέρμα, αποτελεί τον δείκτη SPF.

Τι σημαίνει ο δείκτης SPF;

Ο υψηλότερος δείκτης SPF δεν υποδηλώνει ανώτερη αντηλιακή προστασία, αλλά δείχνει ότι με την εφαρμογή του θα παραμείνετε προστατευμένοι από τον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με SPF 2, προστατεύει το δέρμα σας εξίσου αποτελεσματικά με ένα προϊόν με SPF 30. Ωστόσο, το αντηλιακό SPF 2 θα πρέπει να εφαρμόζεται πιο συχνά στο δέρμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα αντηλιακά θα πρέπει να εφαρμόζονται κάθε δύο ώρες, μετά το κολύμπι και μετά την εφίδρωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού SPF 30 στα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο. 

Ο δείκτης SPF υποδεικνύει προστασία από όλα τα είδη υπεριώδους ακτινοβολίας;

Ο δείκτης SPF υποδεικνύει μόνο το επίπεδο προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου Β, οι οποίες ονομάζονται εν συντομία UVB.

Αρχικά, εθεωρείτο ότι το μόνο είδος ακτινοβολίας που εξέπεμπε ο ήλιος ήταν οι  UVB, πράγμα που τελικά δεν ισχύει, διότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν και οι ακτίνες UVA. Οι UVB είναι μικρότερες σε μήκος και προκαλούν ηλιακό έγκαυμα, ενώ οι UVA προκαλούν γήρανση του δέρματος και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. (7 λάθη που επιταχύνουν την γήρανση)

Το SPF από μόνο του δεν υποδηλώνει προστασία από τις ακτίνες UVA. Για καλύτερη αντηλιακή προστασία, αναζητήστε προϊόντα που στη συσκευασία τους αναγράφεται ότι προστατεύουν και από τα δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας. (5 λάθη που πιθανώς κάνετε με το αντιηλιακό σας)

Το αντηλιακό από μόνο του είναι αρκετό για να προστατεύσει το δέρμα σας;

Η χρήση αντηλιακού με επαρκή δείκτη SPF δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Για καλύτερη προστασία, πολύ σημαντικά είναι και τα ρούχα που φοράτε.

Σε γενικές γραμμές, τα ρούχα με μακριά μανίκια και τα παντελόνια, είναι πιο προστατευτικά από τα σορτς και τα φανελάκια, αλλά ακόμη και αν καλύπτετε το σώμα σας από την κορυφή μέχρι τα νύχια, υπάρχει και πάλι η πιθανότητα ο ήλιος να διαπεράσει τις ίνες του υφάσματος και να κάψει το δέρμα σας, οπότε είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί και σωστοί με τα υφάσματα των ρούχων που χρησιμοποιείτε.

Τα ρούχα UPF είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η ένδειξη UPF σημαίνει παράγοντας υπεριώδους προστασίας, ένας αριθμός που υποδεικνύει ποιο κλάσμα των ακτίνων UV μπορεί να διαπεράσει το ύφασμα. Για παράδειγμα, εάν φοράτε ένα πουκάμισο με ένδειξη UPF 50, σημαίνει ότι το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο επιτρέπει στο 1/50 της ηλιακής ακτινοβολίας UV να φτάσει στο δέρμα σας.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο πιο σφικτά δεμένο είναι το ύφασμα που φοράτε, τόσο λιγότερες ακτίνες του ήλιου αφήνει να περάσουν και να φτάσουν στο δέρμα σας.