Πρόληψη και θεραπεία

Παρακεταμόλη

Παρακεταμόλη
Παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη είναι φάρμακο με αναλγητική, αντιπυρετική και ασθενή αντιφλεγμονώδη δράση. Χρησιμοποιείται εκτενώς και δεν απαιτείται συνταγή γιατρού για την αγορά της. Σε θεραπευτικές δόσεις έχει λιγότερες παρενέργειες απ’ ό,τι η ασπιρίνη. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο υπό τις εμπορικές ονομασίες Panadol, Depon, Apotel, Dolal, Algocit.

Η παρακεταμόλη είναι ασθενής αναστολέας της σύνθεσης προσταγλανδινών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την κεφαλαλγία και άλλους πόνους (για παράδειγμα, πόνους αρθρίτιδας), καθώς και από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Σε συνδυασμό με οπιοειδή αναλγητικά, η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του έντονου πόνου, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος και η παρηγορητική θεραπεία των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

Η παρακεταμόλη είναι ασφαλής και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν παρενέργειες στις συνιστώμενες δόσεις (μέχρι 1000 mg σε μία δόση, μέχρι 4000 mg την ημέρα). Παρόλα αυτά, η υπερδοσολογία παρακεταμόλης μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς προκαλεί εκτεταμένη βλάβη στο ήπαρ, και συνιστά την κύρια αιτία οξείας ηπατικής βλάβης στο δυτικό κόσμο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved