Μολυσματικές ασθένειες

Παραλίες και πισίνες: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του νερού;

Αρχικά, κατά την περίοδο του lockdown, όλοι θυμόμαστε ότι πέραν από τις επιχειρήσεις και τα κέντρα αναψυχής, είχαν κλείσει και οι παραλίες σε πολλές περιοχές. Η ανησυχία των κυβερνήσεων και ο λόγος που τελικά αποφάσισαν να κλείσουν τις παραλίες, ήταν γιατί θεωρούσαν ότι αν παρέμειναν ανοικτές, οι άνθρωποι που θα μαζεύονταν σε αυτές κατά εκατοντάδες, δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Οι ειδικοί, μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι δεν αποτελούσαν κίνδυνο οι ίδιες οι παραλίες, αλλά οι παραθεριστές στις παραλίες.

Μπορεί το νερό να αποτελέσει κίνδυνο για μετάδοση του κορωνοϊού;

Η Kimberly Prather, διευθύντρια του NSF Center for Aerosol Impacts, που ασχολείται με τη Χημεία του Περιβάλλοντος, εξηγεί ότι υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ενδεχομένως το νερό να αποτελεί κίνδυνο για την εξάπλωση του κορωνοϊού και αυτός είναι η μόλυνση του από ανεπεξέργαστα λύματα. Ειδικότερα, σε κάποιες περιοχές το νερό των ωκεανών αναμιγνύεται με μη επεξεργασμένα μολυσμένα από τον ιό λύματα, με αποτέλεσμα το κύμα να μεταφέρει τον ιό στην ακτή. Όταν τα ακατέργαστα λύματα φτάνουν στον ωκεανό, οι κοντινές παραλίες συνήθως κλείνουν για τους κολυμβητές, αλλά ο κίνδυνος  μόλυνσης συνεχίζει να υπάρχει για τους ανθρώπους που κάθονται στην άμμο.

Ο κορωνοϊός έχει βρεθεί σε κόπρανα, τα οποία μπορούν να καταλήξουν στο νερό των θαλασσών από μη επεξεργασμένα λύματα ή μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, όπου το νερό της βροχής τα ωθεί προς τη θάλασσα. Οι ερευνητές, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες από 90 εκατομμύρια ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα, παθήσεις αυτιών και ασθένειες στα μάτια και το δέρμα.

Με βάση λοιπόν αυτό, είναι πολύ πιθανό και ο κορωνοϊός να υπάρχει στο νερό των ωκεανών, ειδικά στο νερό που βρίσκεται κοντά σε δεξαμενές λυμάτων, εξηγεί ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ο Gerba, μάλιστα, αφού μελέτησε τους κορωνοϊούς στο νερό, διαπίστωσε ότι οι εν λόγω ιοί μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 3 ημέρες, αλλά παραμένει ασαφές εάν ο ιός στα κόπρανα είναι μολυσματικός. Ο ίδιος, εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα παρά για τον κορωνοϊό, τονίζοντας πως ακόμη και αν αποδειχτεί ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού, τα μολυσμένα νερά εμπεριέχουν πολλούς άλλους κινδύνους για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Ποιους κινδύνους εμπεριέχει μια επίσκεψη στην παραλία πέραν από το μολυσμένο νερό;

Η ανησυχία της Prather, για τους κινδύνους που κρύβει μια επίσκεψη στην παραλία, εκτείνεται πέραν από το μολυσμένο νερό. Όπως εξηγεί, σε μια παραλία, που συνήθως έχει αεράκι, ούτε τα δύο, αλλά ούτε και τα τρία μέτρα απόστασης δεν είναι αρκετά, ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς, εάν κάποιος είναι μολυσμένος και δεν το γνωρίζει, οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη και τρία μέτρα μακριά του, θα αναπνεύσουν αερολύματα, όχι σταγονίδια, τα οποία είναι πολύ μικρότερα και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις λόγω του αέρα.

Με άλλα λόγια, αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε μια παραλία, εκείνο που θα πρέπει να σας ανησυχεί δεν είναι το νερό, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σας. Στην περίπτωση που θελήσετε να κάνετε απλά μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, πρέπει να γνωρίζετε πως είναι απαραίτητο να κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση από το συνηθισμένο. Μάλιστα, η Prather, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το ποια θα ήταν η ιδανική απόσταση από άτομο σε άτομο σε μια παραλία, προτρέπει το κοινό να σκεφτεί το πόσο μακριά θα στεκόταν από κάποιον που καπνίζει, ώστε να μην οσφρίζεται καθόλου τον καπνό του.

Τι γίνεται με το πόσιμο νερό και τις πισίνες;

Το κολύμπι στις πισίνες είναι ασφαλές, σύμφωνα με τον Gerba, μόνο στην περίπτωση που η πισίνα διατηρείται καθαρή και εμπεριέχει χλώριο, το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε ιό.

Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ο Gerba, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του νερού, εξηγώντας μάλιστα ότι η επεξεργασία του ποσίμου νερού μειώνει κατά 99,9% τους ιούς, γι’ αυτό δηλώνει σχεδόν σίγουρος ότι το πόσιμο νερό βρύσης είναι ασφαλές.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Beaches, Lakes, Pools: Is COVID-19 in the Water? https://www.webmd.com/lung/news/20200409/beaches-lakes-pools-is-covid-in-the-water

Estimate of incidence and cost of recreational waterborne illness on United States surface waters https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-017-0347-9

Water and COVID-19 FAQs https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/water.html

Coronavirus and COVID-19: What You Should Know https://www.webmd.com/lung/coronavirus

Water and COVID-19 FAQs https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/water.html

Hepatitis Health Center https://www.webmd.com/hepatitis/default.htm