Διατροφή

Παράληψη πρωινού: Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη, στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν το πώς η παράληψη του πρωινού –που θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας – επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής (NHANES), η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για την υγεία του πληθυσμού κάθε χρόνο, από το 2005 μέχρι το 2016.

Τα δεδομένα που μαζεύτηκαν μέσω φυσικών και εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και μέσω συνεντεύξεων, συλλέχθηκαν από 30.889 άτομα 19 ετών και άνω. Από αυτούς, το 15,2% (ή 4.924 άτομα) ανέφεραν ότι κατανάλωναν πρωινό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων, όπως ήταν καταγεγραμμένες στην μελέτη NHANES και ακολούθως υπολόγισαν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που εξασφάλιζαν, χρησιμοποιώντας το Food and Nutrients for Dietary Studies και το Food Patterns Equivalents Database.

Η διαιτολόγος Stephanie Fanelli, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες μοίραζαν τις θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά σε διάφορα γεύματα μέσα στην μέρα τους. Με βάση το τι περιλάμβαναν αυτά τα γεύματα, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εκτιμήσει την ποιότητα της διατροφής τους. Αναλύοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρέλειπαν το πρωινό τους, κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό.

Τι συνέπειες έχει η παράληψη του πρωινού στο ανθρώπινο σώμα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό χάνουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα πρωινού, όπως τα δημητριακά και το γάλα.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, τα οποία παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνες και πρωτεΐνες, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν πρωινό χάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά με την έναρξη της μέρας τους και είναι πολύ σπάνιο να στραφούν σε αυτά τα τρόφιμα κάποια άλλη στιγμή μέσα στην μέρα τους για να τα εξασφαλίσουν.

Επιπρόσθετα, η μελέτη διαπιστωσε ότι υπήρχαν μικροθρεπτικές συνέπειες στους ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και λιγότερες φυτικές ίνες το υπόλοιπο της ημέρας τους, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πρωινό.

Τέλος, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν σνακ κακής ποιότητας, αντί για σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Στην βάση αυτών των ευρημάτων οι ερευνητές θεωρούν ξεκάθαρο ότι η παράληψη του πρωινού έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο πώς οι άνθρωποι δομούν τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας τους, τονίζοντας ότι εστιάζουν στην θερμιδική αξία των τροφών που καταναλώνουν και όχι στην θρεπτική τους αξία. Αυτή η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο διατροφικές ανεπάρκειες, αλλά και πολλά προβλήματα υγείας.

Ως εκ τούτου, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρωινό, μια τόσο απλή συνήθεια, έχει τη δυνατότητα να έχει ευεργετική επίδραση στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων.