Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Παράλυση Bell: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η παράλυση Bell θεωρείται ως ένα εξειδικευμένο θέμα, ωστόσο αντιπροσωπεύει περίπου το 60% όλων των μορφών παράλυσης του προσώπου που εμφανίζονται σε μια κλινική.

Τι είναι η παράλυση Bell;

Η παράλυση του Bell, που πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο ανατόμο του 19ου αιώνα Sir Charles Bell, ο οποίος ανακάλυψε ότι η αποκοπή του έβδομου κρανιακού (ή προσωπικού) νεύρου προκαλεί παράλυση του προσώπου, φλεγμονή γύρω από το εν λόγω νεύρο, με αποτέλεσμα την παράλυση στην προσβεβλημένη πλευρά.

Η παράλυση Bell εκδηλώνεται ως μια ξαφνική ακαμψία του προσώπου. Αυτό που τη διαφοροποιεί από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ότι επηρεάζεται το μέτωπο. Με την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου το μέτωπο παραμένει ανεπηρέαστο, όπως και τα φρύδια, αλλά με την παράλυση Bell παραλύουν κι αυτά.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι εμφανίζουν συμπτώματα συνήθως επισκέπτονται τον παθολόγο τους όπου μπορεί συνήθως να διαγνώσει σχετικά εύκολα αν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράλυση Bell.

Υπάρχουν ακόμη, κάποιες άλλες αιτίες εξασθένησης του προσώπου, σαν το σύνδρομο Ramsay Hunt, που πρέπει να εξαιρεθούν. Η εμφάνιση της παράλυσης Bell είναι γρήγορη και πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι ξυπνούν με συμπτώματα.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με την παράλυση Bell αναφέρουν κάποιο άγχος ή ασθένεια ή ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν εξασθενημένο για κάποιο λόγο τις ημέρες που οδήγησαν στα συμπτωμάτων τους. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν ότι είχαν πονοκέφαλο την προηγούμενη ημέρα, ιδιαίτερα πίσω από το αυτί, ή μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην πλευρά που επηρεάζεται από την παράλυση.

Τι προκαλεί την παράλυση Bell;

Η πάθηση είναι ιδιοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί οριστική αιτία. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με ιούς όπως ο έρπης, η γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και με ένα εξαντλημένο ανοσοποιητικό σύστημα και το στρες.

Η παράλυση Bell θεωρείται ότι έχει μολυσματική προέλευση, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ένας συγκεκριμένος παράγοντας. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο συχνή σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ότι μπορεί επίσης να σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στην πρώιμη φάση, το νεύρο του προσώπου φαίνεται να ερεθίζεται και να σταματά να λειτουργεί – όπως όταν κρεμάτε το χέρι σας πάνω στην πλάτη μιας καρέκλας και αυτό μουδιάζει. Τα στεροειδή βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος, ώστε το νεύρο να μπορέσει να αποκατασταθεί.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών –περίπου το 7%– θα εμφανίσει παράλυση Bell περισσότερες από μία φορές και δεν διαφοροποιείται πραγματικά όσον αφορά την ηλικία.

Υπάρχει μια μικρή δυσαναλογία μεταξύ των δύο φύλων στον αριθμό των ασθενών που προσέρχονται στην κλινική, είναι περισσότερες οι γυναίκες από τους άνδρες, αλλά συνολικά είναι αρκετά ισορροπημένη.

Ποια είναι η θεραπεία για την παράλυση Bell;

Τα στεροειδή παραμένουν το πιο συνηθισμένο θεραπευτικό σχήμα, συχνά σε συνδυασμό με αντιιικά δισκία. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία εντός 72 ωρών από την πρώτη διάγνωση.

Μια έρευνα δείχνει ότι αν οι ασθενείς λάβουν φαρμακευτική αγωγή μετά από 72 ώρες, δεν έχει κανένα όφελος. Περίπου το 70% των ανθρώπων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες και το 15-20% μένει με ήπιο βαθμό εξασθένησης.

Εάν οι ασθενείς δεν ανακάμψουν πλήρως ή σχεδόν πλήρως μέχρι τον τέταρτο μήνα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνουν με μακροχρόνια προβλήματα.