Μολυσματικές ασθένειες

Παραμείνετε υγιείς και ενεργοί: Οδηγός για ηλικιωμένους για περίοδο καραντίνας

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Manchester, δημοσίευσαν έναν οδηγό για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που κατοικούν στο Greater Manchester, να παραμείνουν υγιείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω COVID-19.

Πού αποσκοπεί ο οδηγός για ηλικιωμένους;

Ο οδηγός αυτός ονομάζεται «Keeping Well At Home».  Πρόκειται για ένα έντυπο φυλλάδιο που απευθύνεται ειδικά σε ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και βασίζεται στην έρευνα και σε αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξε η Ομάδα Έρευνας Υγιεινής Γήρανσης του Πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δημιουργία αυτού του οδηγού εξέφρασαν τις απόψεις τους μέλη του Δικτύου Ηλικιωμένων του Greater Manchester, για να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός και το περιεχόμενό του είναι κατανοητά και κατάλληλα για το ευρύ κοινό.

Όπως εξήγησε η Jane McDermott, μέλος της ομάδας Έρευνας για την Υγιή Γήρανση, αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να φροντίζουμε και τους εαυτούς μας και τους άλλους, διότι η παραμονή στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεν είναι καθόλου εύκολη και για κάποιους πιο μεγάλους ανθρώπους είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η εύρεση τρόπων για να είμαστε ενεργοί κάθε μέρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία, είπε, προσθέτοντας ότι η άσκηση βοηθά παράλληλα το σώμα μας να προστατευθεί καλύτερα από λοιμώξεις και ασθένειες.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος του Greater Manchester, Andy Burnham, πρόθεση ήταν να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τις οδηγίες που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς και καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εξήγησε μάλιστα ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο και το συγκεκριμένο φυλλάδιο θα εξασφαλίσει, κυρίως, ότι οι ηλικιωμένοι γνωρίζουν όσα χρειάζεται και θα προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Τι περιλαμβάνει ο οδηγός;

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει συμβουλές που αφορούν την υγεία και την διατροφή. Επίσης περιέχει ένα πρόγραμμα ασκήσεων αντοχής και ισορροπίας, συμβουλές για το πώς να διατηρηθεί το μυαλό ενεργό, για το τι πρέπει να τρώει και να πίνει κάποιος και συμβουλές ασφαλείας μαζί με μια λίστα από χρήσιμους αριθμούς επικοινωνίας στο Greater Manchester.

Ο επικεφαλής του Πανεπιστήμιου του Manchester, Cllr Brenda Warrington, τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας, σε σχέση με τους ανθρώπους άλλων ηλικιών, σημειώνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να έχουν πρόσβαση σε πρακτικές πληροφορίες.

Από την πλευρά της η Jane, τόνισε την σημαντικότητα της διατήρησης του σώματος και του μυαλού σε ενεργή κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο ύπνος, η ενεργή πνευματική κατάσταση, διασφαλίζεται η όρεξη και η ανεξαρτησία των κινήσεων, κυρίως στους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται περισσότερο όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σωματικά αδρανείς. Ο οδηγός, σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας που μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων και αερόβιες ασκήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Stay healthy lockdown guide for older people now available https://medicalxpress.com/news/2020-05-healthy-lockdown-older-people.html

Keeping Well at Home https://www.greatermanchester-ca.gov.uk/coronavirus/support-and-advice-for-older-residents/

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Wellbeing booklet with support and advice for older people isolating at home