Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Παραμιλάτε στον ύπνο σας; Πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Τι είναι το παραμιλητό στον ύπνο;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πολλά για την ομιλία στον ύπνο, όπως το γιατί συμβαίνει ή τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο μιλάει στον ύπνο του. Δεν έχει επίγνωση κάποιος ότι μιλάει και δεν θα το θυμάται την επόμενη μέρα. Μπορεί να λέτε πλήρεις προτάσεις, να λέτε ασυναρτησίες ή να μιλάτε με φωνή ή γλώσσα διαφορετική από αυτή που θα χρησιμοποιούσατε όταν είστε ξύπνιοι. Η ομιλία στον ύπνο φαίνεται να είναι ακίνδυνη.

Ποια είναι τα στάδια και ποια η σοβαρότητα;

Η ομιλία στον ύπνο ορίζεται τόσο από τα στάδια όσο και από τη σοβαρότητα:

 • Στάδια 1 και 2: Αυτός που μιλάει στον ύπνο του δεν βρίσκεται σε τόσο βαθύ ύπνο όσο στα στάδια 3 και 4 και η ομιλία του είναι ευκολότερα κατανοητή. Κάποιος στα στάδια 1 ή 2 μπορεί να έχει ολόκληρες συνομιλίες που βγάζουν νόημα.
 • Στάδια 3 και 4: Αυτός που μιλάει βρίσκεται σε βαθύτερο ύπνο και η ομιλία του είναι συνήθως πιο δύσκολα κατανοητή. Μπορεί να ακούγεται σαν βογγητό ή ασυναρτησίες.

Η σοβαρότητα της ομιλίας στον ύπνο καθορίζεται από το πόσο συχνά συμβαίνει:

 • Ήπια: Η ομιλία στον ύπνο συμβαίνει λιγότερο από μία φορά το μήνα.
 • Μέτρια: Η ομιλία στον ύπνο συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε βράδυ. Η συζήτηση δεν παρεμβαίνει πολύ στον ύπνο των άλλων ατόμων που βρίσκονται στο δωμάτιο.
 • Σοβαρή: Η ομιλία στον ύπνο συμβαίνει κάθε βράδυ και μπορεί να παρεμβαίνει στον ύπνο των άλλων ατόμων στο δωμάτιο.

Ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο;

Η ομιλία στον ύπνο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, αλλά φαίνεται να είναι πιο συχνή στα παιδιά και στους άνδρες. Μπορεί επίσης να υπάρχει γενετική σχέση. Έτσι, αν έχετε γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας που μιλούσαν πολύ στον ύπνο τους, μπορεί να κινδυνεύετε κι εσείς. Ομοίως, αν μιλάτε στον ύπνο σας και έχετε παιδιά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι και τα παιδιά σας μιλούν στον ύπνο τους. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αυξηθεί σε ορισμένες περιόδους της ζωής σας και μπορεί να προκληθεί από:

Τα άτομα με άλλες διαταραχές του ύπνου διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ομιλία στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ιστορικό:

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό;

Η ομιλία στον ύπνο συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Εάν η ομιλία στον ύπνο σας είναι τόσο ακραία που παρεμβαίνει στην ποιότητα του ύπνου σας ή εάν είστε υπερβολικά εξαντλημένοι και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλήστε με το γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ομιλία στον ύπνο μπορεί να εμφανιστεί με πιο σοβαρά προβλήματα, όπως μια ψυχιατρική διαταραχή ή νυχτερινές επιληπτικές κρίσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι η ομιλία στον ύπνο σας είναι σύμπτωμα άλλης, πιο σοβαρής διαταραχής του ύπνου, όπως το υπνοβασία ή η υπνική άπνοια, είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν γιατρό για μια πλήρη εξέταση. Εάν αρχίσετε να μιλάτε στον ύπνο για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 25 ετών, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό. Η ομιλία στον ύπνο αργότερα στη ζωή μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Ποια είναι η θεραπεία για το παραμιλητό στον ύπνο;

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ομιλία στον ύπνο, αλλά ένας ειδικός ύπνου ή ένα κέντρο ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Ένας ειδικός ύπνου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας ξεκουράζεται επαρκώς τη νύχτα. Εάν έχετε έναν σύντροφο που ενοχλείται από το ότι μιλάτε στον ύπνο σας, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ειδικό για το πώς να διαχειριστείτε τις ανάγκες του ύπνου και των δύο σας. Μερικά πράγματα που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε είναι τα εξής:

 • να κοιμάστε σε διαφορετικά κρεβάτια ή δωμάτια
 • να φοράει ο σύντροφός σας ωτοασπίδες
 • να χρησιμοποιείτε ένα μηχάνημα «white noise» στο δωμάτιό σας για να πνίγετε κάθε ήχο

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι ακόλουθες, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της ομιλίας στον ύπνο σας:

 • αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
 • αποφυγή βαριών γευμάτων κοντά στην ώρα του ύπνου
 • δημιουργία ενός τακτικού προγράμματος ύπνου με νυχτερινές συνήθειες που θα προσελκύσουν τον εγκέφαλό σας στον ύπνο

Συνοπτικά

Η ομιλία στον ύπνο είναι μια αβλαβής κατάσταση που είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες περιόδους της ζωής σας. Δεν απαιτεί θεραπεία και τις περισσότερες φορές η ομιλία στον ύπνο υποχωρεί από μόνη της. Μπορεί να είναι μια χρόνια ή προσωρινή κατάσταση. Μπορεί επίσης να εξαφανιστεί για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να επανεμφανιστεί. Μιλήστε στο γιατρό σας εάν η ομιλία στον ύπνο παρεμβαίνει στον ύπνο σας ή στον ύπνο του συντρόφου σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι