Διατροφή

Πατάτες: Πώς επηρεάζει η μέθοδος μαγειρέματός τους τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετές ασάφειες σχετικά με αυτό.

Μια νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Diabetes Care, διαπίστωσε πως τα λαχανικά μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, εκτός όμως από τις πατάτες.

Συγκεκριμένα, όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά (εκτός από πατάτες) είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες λαχανικών. Όσον αφορά τις πατάτες, διαπιστώθηκε πως ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Τι ρόλο παίζει ο τρόπος παρασκευής των πατατών στον κίνδυνο διαβήτη;

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, οι πατάτες μπορεί είτε να μην έχουν καμία επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη είτε να τον αυξήσουν αυτό, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους.

Συγκεκριμένα, οι απλές, βραστές πατάτες δεν έχουν καμία επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη, ενώ αντιθέτως οι τηγανιτές πατάτες, ο πουρές πατάτας, μαγειρεμένος με βούτυρο και άλλα συστατικά, καθώς και τα πατατάκια αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Αντιθέτως, απ’ όλα τα λαχανικά που μελετήθηκαν, τα πράσινα φυλλώδη και τα σταυρανθή λαχανικά σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

Γιατί επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος των πατατών τον κίνδυνο διαβήτη;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και υψηλότερο αριθμό υδατανθράκων σε σχέση με άλλα λαχανικά. Αυτά τα είδη τροφών κάνουν το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα. Επομένως, εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους στην κοιλιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Σε προηγούμενες μελέτες, η επίδραση των λαχανικών στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είχε εκτιμηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η μέθοδος παρασκευής των πατατών. Συνεπώς, η ουδέτερη ή αρνητική επίδραση που μπορεί να είχε η κατανάλωση πατατών έκρυβε το πραγματικό όφελος που έχει η κατανάλωση λαχανικών στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Πώς μπορεί η κατανάλωση λαχανικών να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη;

Παρόλο που δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς τα λαχανικά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, θεωρείται πως η περιεκτικότητά τους σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι φυτικές ίνες, οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη Κ και τα νιτρικά άλατα, μπορεί να ενισχύουν τη μεταβολική υγεία. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες.

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά μπορεί να οδηγεί απλώς σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος και απώλεια βάρους, γεγονός το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει προστατευτικά κατά της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τις πατάτες;

Παρόλο που και οι πατάτες περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, δεν είναι τόσο πλούσια πηγή αυτών όσο άλλα λαχανικά και έχουν συγκριτικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ενσωμάτωση πατατών στη διατροφή ενός ανθρώπου σε διάφορες μορφές (εκτός από τηγανητές και πατατάκια) παρατηρήθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 9%.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι πατάτες πρέπει να μην αποτελούν μέρος της διατροφής ενός ανθρώπου. Αντιθέτως, η κατανάλωση μιας κατάλληλης ποσότητας πατάτας στα πλαίσια ενός ισορροπημένου γεύματος με πρωτεΐνη και λαχανικά μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη. Το μέτρο και η ισορροπία είναι βασικά για μια καλή και υγιεινή διατροφή.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Potatoes and diabetes risk: Cooking method matters https://www.medicalnewstoday.com/articles/potatoes-and-diabetes-risk-cooking-method-matters

Vegetable, But Not Potato, Intake is Associated With a Lower Risk of Type 2 Diabetes in the Danish Diet, Cancer and Health Cohort https://diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dc22-0974/147965/Vegetable-But-Not-Potato-Intake-is-Associated-With