Καρδιά και αγγεία

Παθοφυσιολογία συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF), είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η καρδιά σταδιακά γίνεται πιο αδύναμη και καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση αίματος σε όλο το σώμα.

Τι είναι η παθοφυσιολογία;

Παθοφυσιολογία είναι η μελέτη των λειτουργικών αλλαγών που συμβαίνουν με μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση. Αυτό περιλαμβάνει τις αιτίες μιας ασθένειας, τις συνέπειες των αλλαγών που συμβαίνουν λόγω της νόσου και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει άλλες ασθένειες που έχει το άτομο ταυτόχρονα. (Τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;)

Ποια είναι η παθοφυσιολογία της καρδιακής ανεπάρκειας;

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν προκύπτουν αλλαγές στη δομή του καρδιακού μυός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα στο σώμα. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα συνήθως αρχίζει να συσσωρεύεται μαζί με υγρό στους πνεύμονες, τα χέρια και τα πόδια. (Καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα θεραπεία κατά της καρδιακής δυσλειτουργίας)

Τι προκαλεί τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, συνήθως αναπτύσσεται μετά από λοιμώξεις ή άλλες καταστάσεις που αποδυναμώνουν τους καρδιακούς μυς. Παραδείγματα καταστάσεων και παραγόντων κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Είναι μια κατάσταση κατά την οποία η δύναμη του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι πολύ υψηλή και ως εκ τούτου μπορεί να προκληθούν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και νεφρική νόσος.
  • Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, γιατί η δύναμη της καρδιάς μειώνεται με τη γήρανση.
  • Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας: Τα προβλήματα με την καρδιακή βαλβίδα οδηγούν σε προβλήματα στον τρόπο ροής του αίματος.
  • Στεφανιαία νόσος: Στεφανιαία νόσος είναι η συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες που προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων και προβλήματα στη ροή του αίματος.
  • Καρδιακή προσβολή: Η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), εμφανίζεται όταν μέρος του καρδιακού μυός δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.
  • Συγγενή καρδιακά ελαττώματα: Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα, είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, που υπάρχουν πριν από τη γέννηση ενός μωρού.
  • Αρρυθμία: Η αρρυθμία είναι ένα πρόβλημα που αφορά το πόσο γρήγορα ή αργά χτυπά η καρδιά.
  • Μη ελεγχόμενος διαβήτης: Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, με σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επηρεάζει ολοκληρο το σώμα και ανάμεσα στα μέρη που επηρεάζει είναι και ο καρδιακός μυς.
  • Θυρεοειδής: Η νόσος του θυρεοειδούς (υπερβολική ή ελάχιστη έκκριση θυρεοειδικής ορμόνη), μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη λειτουργία της καρδιάς.
  • Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV): Ο HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Μόλυνση: Η μόλυνση μπορεί να βλάψει την καρδιά, προκαλώντας σπάνιες μορφές καρδιοπάθειας, όπως η ιογενής μυοκαρδιοπάθεια.

Ποιοι τύποι καρδιακής ανεπάρκειας υπάρχουν;

Οι δύο τύποι συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι ακόλουθοι:

  • Η καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF) αναπτύσσεται όταν το κλάσμα εξώθησης είναι 45% ή λιγότερο.
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) είναι η καρδιακή ανεπάρκεια στα άτομα που δεν εμφανίζουν σημαντική αλλαγή στο κλάσμα εξώθησης.

Το κλάσμα εξώθησης αντιπροσωπεύει το ποσοστό του αίματος που αντλείται από την αριστερή κοιλία όταν η καρδιά συστέλλεται. Όταν το αίμα φεύγει από την αριστερή κοιλία, κινείται στην αορτή και ακολούθως, φορτωμένο με οξυγόνο κινείται προς το υπόλοιπο σώμα. Σε μια υγιή καρδιά, το κλάσμα εξώθησης κυμαίνεται από  52% έως 74%.

Ποια είναι τα στάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Τα τέσσερα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, είναι τα ακόλουθα:

  • Στάδιο Α: Στο πρώτο στάδιο ανήκουν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν έχουν συμπτώματα ή αλλαγές στην καρδιακή τους λειτουργία. Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. (10 ενδείξεις που υποδηλώνουν καρδιακή νόσο)
  • Στάδιο Β: Στο δεύτερο στάδιο συγκαταλέγονται τα άτομα που εμφανίζουν αλλαγές στην καρδιακή τους λειτουργία, αλλά δεν αντιμετωπίζουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Στάδιο Γ: Στο τρίτο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας εμφανίζεται μειωμένη καρδιακή λειτουργία και συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Στάδιο Δ: Στο τέταρτο στάδιο, οι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Congestive Heart Failure Pathophysiology https://www.verywellhealth.com/congestive-heart-failure-pathophysiology-5205016

Heart Failure Signs and Symptoms https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/warning-signs-of-heart-failure

2013 ACCF/AHA Guideline for the Management of Heart Failure: A Report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109713021141?via%3Dihub

Heart Failure With Reduced Ejection Fraction https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2768982

Congestive Heart Failure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430873/

Left Ventricular Ejection Fraction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459131/

Risk Factors for Heart Failure with Preserved or Reduced Ejection Fraction Among Medicare Beneficiaries: Application of Competing Risks Analysis and Gradient Boosted Model https://www.dovepress.com/risk-factors-for-heart-failure-with-preserved-or-reduced-ejection-frac-peer-reviewed-fulltext-article-CLEP