Άσκηση και Υγεία

5 συμβουλές για να παραμείνετε σε φόρμα αν έχετε σωματική αναπηρία

Τα άτομα με σωματική αναπηρία αποτελούν το 12% του γενικού πληθυσμού, αλλά σήμερα είναι η λιγότερο δραστήρια ομάδα στην κοινωνία. Σύμφωνα με την Sports England, τα άτομα με αναπηρία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι αδρανή από τους αρτιμελείς. Αυτό συμβαίνει παρά την πρόσφατη έκθεση που διαπίστωσε ότι το 83% των ατόμων με σωματική αναπηρία θα ήθελαν να είναι πιο δραστήριοι και το θεωρούν σημαντικό.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης;

Η άσκηση έχει ένα ευρύ φάσμα οφελών, από τη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων μέχρι την καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη διατήρηση υγιούς βάρους. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά για τα άτομα με σωματική αναπηρία, καθώς η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις. Κατά συνέπεια, πολλά άτομα με σωματική αναπηρία πρέπει να ακολουθήσουν ενεργά ένα πιο επιθετικό σχέδιο προς τη γυμναστική.

Ανάλογα με τη σωματική αναπηρία, ορισμένα άκρα ή μέρη του σώματος μπορεί να έχουν περιορισμένη χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπή σε συσπάσεις, μυϊκή σπατάλη και μακροπρόθεσμη ακινησία και απώλεια λειτουργίας. Επομένως, εκτός από τη φυσιοθεραπεία, η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των κινδύνων.

Τέλος, υπάρχουν κοινωνικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη γυμναστική – απελευθερώνει ενδορφίνες και προάγει μια καλύτερη αίσθηση ευεξίας.

Στους ασθενείς με οποιοδήποτε χρόνιο ιατρικό πρόβλημα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χαμηλής διάθεσης ή κατάθλιψης και η γυμναστική είναι ένας θετικός και φυσικός τρόπος για να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αυτού του προβλήματος.

Η γυμναστική συμβάλλει επίσης στη δημιουργία μιας κοινότητας ομοϊδεατών, παρέχοντας μια διασκεδαστική κοινωνική δραστηριότητα που φέρνει κοντά άτομα με αναπηρία και άτομα με σωματική ικανότητα.

Πώς να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση αν έχετε κινητικές δυσκολίες;

Μετά από μια περίοδο αδράνειας, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε σαν πρόκληση να ξέρετε πώς να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ειδικά με σωματική αναπηρία.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σας ως αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης. Αξιοποιώντας το καθημερινό σας περιβάλλον μπορείτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και τη συνολική σας υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεστε να μεταφερθείτε από την καρέκλα στο κρεβάτι. Μετατρέψτε το σε άσκηση. Αντί να το κάνετε απλώς ως μέσο προς ένα σκοπό, κάντε το πέντε φορές κάθε φορά που το κάνετε και θα βελτιωθείτε.

Μην αποθαρρύνεστε αν είναι πρόκληση. Με την τακτική εξάσκηση, θα το βρείτε πιο εύκολο και η δύναμή σας θα βελτιωθεί. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο πράγματα γύρω από το σπίτι, όπως το αναπηρικό σας αμαξίδιο ή τα κάγκελα στήριξης – μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για σπρώξιμο και τράβηγμα, το οποίο θα γυμνάσει το άνω μέρος του σώματός σας.

Αν έχετε σωματικές αναπηρίες, είναι πιθανό να κάνετε λιγότερες καθημερινές δραστηριότητες και ως εκ τούτου να καίτε λιγότερες θερμίδες. Προσπαθήστε να το αντισταθμίσετε αυτό εξασφαλίζοντας ότι εκτελείτε δομημένη άσκηση που μπορεί να αντισταθμίσει την αδράνεια.

Ποιες είναι οι συμβουλές για γυμναστική αν έχετε σωματική αναπηρία;

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για την έναρξη ενός προγράμματος γυμναστικής αν έχετε σωματική αναπηρία:

  1. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες

Κατανοήστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι κανόνες υγείας και γυμναστικής ισχύουν για όλους, απλώς μπορεί να χρειαστεί να τους προσαρμόσετε λίγο.

  1. Κοιτάξτε και τη διατροφή σας

Το υπερβολικό βάρος σας σπρώχνει προς τα κάτω στο φάσμα των ικανοτήτων, οπότε προσαρμόστε την πρόσληψη θερμίδων έτσι ώστε να συμβαδίζει με τα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Δεν πρέπει να τρώτε τη διατροφή ενός αθλητή, αν δεν προπονείστε σαν αθλητής.

  1. Ξεκινήστε με τα βασικά

Μερικές φορές μπορεί να σας ξενίσουν τα μαθήματα άσκησης υψηλής έντασης ή οι διαδικτυακές προπονήσεις, οι οποίες απλώς δεν ταιριάζουν στο σώμα σας. Ξεκινήστε με τις βασικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν στο σπίτι, όπως βασικές κινήσεις προπόνησης με βάρη ή λειτουργικές κινήσεις καθημερινής χρήσης.

  1. Ακούστε το σώμα σας

Αν έχετε μια χρόνια ασθένεια ή υποφέρετε από κόπωση, μην προσπαθήσετε να γίνετε υπερήρωες. Ξεκινήστε από τα μικρά και χτίστε το μέχρι να μάθετε τι είναι μέσα στις δυνατότητές σας.

  1. Επικεντρωθείτε σε αυτό που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε, όχι σε αυτό που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε

Είναι εύκολο να κατακλυστείτε από τις πλημμύρες των ειδικών γυμναστικής του Instagram, τα προγράμματα των οποίων μπορεί να μην λειτουργούν για εσάς. Να θυμάστε ότι όποια και αν είναι η κατάστασή σας, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε, αν εφαρμόσετε λογικές κατευθυντήριες γραμμές.

Καθώς κάθε αναπηρία είναι διαφορετική, δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα γυμναστικής που να είναι κατάλληλο για όλους, και είναι πάντα καλή ιδέα να μιλάτε με τον παθολόγο σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Βρείτς αυτό που σας ταιριάζει και να το επαναλαμβάνετε τακτικά, ιδανικά τρία σετ των δέκα επαναλήψεων, μερικές φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με ασκήσεις από το κάθισμα στο ορθοστάτη, για παράδειγμα, ή με καθιστές βυθίσεις τρικέφαλων, ανυψώσεις γονάτων και εκτάσεις πλάτης.