Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πεπτικά ένζυμα: Τι είναι και πότε τα χρειάζεστε;

Όταν τα πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αποτελούν τακτικό φαινόμενο μετά το φαγητό, επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας του πεπτικού συστήματος, δεν είστε μόνοι – έως και 70 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από ασθένειες του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσέχουν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν τον οργανισμό να διασπάσει τις ενώσεις των τροφίμων και να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της δυσπεψίας κατά τη διαδικασία.

Μια έκθεση του 2017 που δημοσιεύθηκε από την Grand View Research, Inc. εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων θα φτάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Αλλά με αυτή την αύξηση της δημοτικότητας δημιουργούνται καινούργιες ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον λειτουργούν και πόσο ασφαλή είναι.

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα;

Το σώμα εκκρίνει διάφορα ένζυμα για να διασπάσει τις τροφές που τρώμε – ορισμένα εκκρίνονται στο στόμα και άλλα πιο κάτω στον πεπτικό σωλήνα. Οι πιο σημαντικές κατηγορίες ενζύμων είναι οι πρωτεάσες (που διασπούν τις πρωτεΐνες), οι λιπάσες (λίπη) και οι αμυλάσες (άμυλα και σάκχαρα).

Οι αδένες που λειτουργούν κανονικά (στο στόμα, το στομάχι, το λεπτό έντερο, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας) είναι “επαγγελματίες” στην παραγωγή ενζύμων. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτά τα ένζυμα για να χωνέψει την τροφή μας και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, όταν αυτοί οι αδένες δεν λειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων προορίζονται να βοηθήσουν να αναπληρώσουν το κενό.

Ακολουθεί μια ανάλυση των κύριων πεπτικών ενζύμων:

  • Αμυλάση: Αυτό το πεπτικό ένζυμο παράγεται στο στόμα και το πάγκρεας και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης
  • Λιπάση: Φτιάχνεται στο πάγκρεας, αυτό το πεπτικό ένζυμο είναι σημαντικό για τη διάσπαση των λιπών
  • Πρωτεάση: Φτιάχνεται επίσης στο πάγκρεας, η πρωτεάση είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των πρωτεϊνών
  • Λακτάση: Φτιάχνεται στο λεπτό έντερο, η λακτάση είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της λακτόζης, ενός σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα
  • Σουκράση: Η σουκράση παράγεται επίσης στο λεπτό έντερο και διασπά τη σακχαρόζη, ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τα πεπτικά ένζυμα;

Οι παθήσεις του στομάχου και του λεπτού εντέρου μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των ενζύμων που παράγονται από αυτά οπότε τα άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το χαμηλό οξύ του στομάχου μπορεί να βρουν χρήσιμα τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί επίσης να προκαλέσει την έλλειψη αρκετών ενζύμων για τη σωστή διάσπαση του λίπους, καθιστώντας τη λήψη συμπληρωμάτων απαραίτητο μέτρο για τη μείωση των πεπτικών προβλημάτων.

Άλλα παραδείγματα ασθενειών ή καταστάσεων που επηρεάζουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων περιλαμβάνουν την κυστική ίνωση, άλλες γαστρεντερικές επεμβάσεις και οποιαδήποτε κατάσταση που διαταράσσει το πάγκρεάς σας, δεδομένου ότι εκεί παράγονται τόσα πολλά πεπτικά ένζυμα.

Ορισμένες ανεπάρκειες πεπτικών ενζύμων μπορεί να είναι κληρονομικές και να υπάρχουν ήδη από τη γέννησή σας. Ή, μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου λόγω διαφόρων παθήσεων ή θεραπειών, όπως η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.

Αλλά αν δεν έχετε οριστική ανεπάρκεια ενζύμων (μπορείτε να το διαπιστώσετε με βεβαιότητα κάνοντας εξετάσεις κοπράνων) ή τα συμπτώματά σας είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά βοηθητικά, ίσως είναι πιο εύκολο για σας να αφαιρέσετε απλώς από τη διατροφή σας τις τροφές που προκαλούν εξαρχής και πεπτικές διαταραχές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απομάκρυνση των σακχάρων, των δημητριακών, των υγρών γαλακτοκομικών και των βιομηχανικών σπορέλαιων από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα πεπτικά προβλήματα που πολλοί μπορεί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με ένα συμπλήρωμα.

Πόσα είδη συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων υπάρχουν;

Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων που κυκλοφορούν στην αγορά διαμορφώνονται γύρω από τις τρεις βασικές κατηγορίες πεπτικών ενζύμων που δημιουργούνται φυσικά μέσα στο σώμα (ειδικά για πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες).

Δύο πιο γνωστά παραδείγματα είναι η λακτάση (για την πέψη της λακτόζης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα) και τα συμπληρώματα α-γαλακτοσιδάσης (για τα σάκχαρα που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά και τα όσπρια). Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αγορά για συμπληρώματα που συνδυάζουν πεπτικά ένζυμα και ισχυρίζονται ότι ανακουφίζουν πολλαπλά προβλήματα του εντέρου με μία ένεση. Το αν πράγματι βοηθούν ή όχι είναι προς συζήτηση, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές μελέτες που να έχουν αποδείξει την αξία τους.

Πέρα από τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα υπάρχουν και συνταγογραφούμενα πεπτικά ένζυμα. Η θεραπεία αντικατάστασης παγκρεατικών ενζύμων (PERT) είναι μια θεραπεία που ρυθμίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η PERT χορηγείται συνήθως σε άτομα με κυστική ίνωση (λόγω της βλάβης που μπορεί να συμβεί στο πάγκρεας με αυτή την πάθηση) και σε άτομα με συχνή παγκρεατίτιδα.

Μπορεί ο οργανισμός σας να εθιστεί στα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων;

Εάν το σώμα σας εξακολουθεί να παράγει τα πεπτικά ένζυμα που χρειάζεστε, τότε η λήψη ενός συμπληρώματος από αυτά δεν θα βοηθήσει ούτε θα βλάψει την υγεία σας. Το μόνο σενάριο όπου το σώμα σας θα μπορούσε να γίνει εξαρτημένο από ένα συμπλήρωμα ενζύμων είναι αν υπάρχει μια σοβαρή ανεπάρκεια, καθιστώντας το συμπλήρωμα απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μπορούν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων να επηρεάσουν άλλα φάρμακα;

Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορεί να επισημαίνονται ότι περιέχουν φυσικά συστατικά (φυτικά ,για παράδειγμα) και θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να επηρεάσουν άλλα φάρμακα, όπως τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα για τον διαβήτη και τα αντιπηκτικά. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων και παίρνετε άλλα φάρμακα, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να τα δοκιμάσετε τα πεπτικά ένζυμα;

Η ανάγνωση της ετικέτας είναι το παν. Βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα που εξετάζετε περιέχει το ένζυμο που ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης σας. Ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί ή αμφίβολα συστατικά όπως καβά ή νεράντζι, τα οποία έχουν συνδεθεί με παρενέργειες.

Ο FDA δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων. Παρόλα αυτά, ιδιωτικές ομάδες (όπως η Natural Products Association και η USP Quality Supplements) προσφέρουν τις δικές τους σφραγίδες έγκρισης για τα συμπληρώματα διατροφής. Τα προϊόντα πρέπει να παρασκευάζονται μέσω καλών διαδικασιών παραγωγής και να περιέχουν αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα για να κερδίσουν μία από αυτές τις σφραγίδες. Ο εντοπισμός αυτών των σφραγίδων μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας.

Κάθε φορά που ψωνίζετε ένα συμπλήρωμα διατροφής, επιλέξτε να ψωνίζετε από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, οι οποίες είναι πιο πιθανό να αποσύρουν τα ανακληθέντα συμπληρώματα από τα ράφια.

Υπάρχουν παρενέργειες στα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων;

Μπορεί να υπάρξουν. Η λήψη ενός συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων αν δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που προσπαθείτε να αποφύγετε, όπως ναυτία, φούσκωμα και διάρροια. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να αποτελέσουν ζήτημα για ορισμένους ανθρώπους, όπως κνησμός, εξάνθημα, πόνος στο στομάχι και δυσκολία στην κατάποση. Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε να παίρνετε τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων, σταθείτε και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αλλά ακόμη και αν η λήψη συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων βελτιώνει την πέψη σας χωρίς παρενέργειες, είναι και πάλι καλή ιδέα να ενημερώσετε έναν επαγγελματία υγείας ότι τα χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην πορεία και ο γιατρός σας είναι ήδη στο πλευρό σας σε περίπτωση που χρειαστείτε μια συμβουλή.

Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι απογοητευτικά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα πεπτικά ένζυμα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή, μπορεί να αποτελούν μια ελκυστική επιλογή ανάλογα με τα γαστρεντερικά σας προβλήματα. Ωστόσο, εάν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που καθιστά τα πεπτικά ένζυμα απαραίτητα, εξετάστε τυχόν διατροφικές αιτίες των πεπτικών σας προβλημάτων πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Και, αν αντιμετωπίζετε τακτικά πεπτικά προβλήματα, ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα επόμενα βήματα ή άλλες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.