Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πεπτικό σύστημα: Ποιος είναι ο φυσιολογικός τύπος και χρωματισμός των κοπράνων;

Η περιγραφή των κοπράνων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, οπότε οι γιατροί χρησιμοποιούν μια κλίμακα που δείχνει τα διάφορα είδη κοπράνων που υπάρχουν, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τους τα περιγράψουν όταν χρειαστεί. Αυτή η κλίμακα ονομάζεται διάγραμμα Μπρίστολ.

Ποιοι τύποι κοπράνων υπάρχουν και τι υποδηλώνει ο καθένας;

Τύπος 1

Τα κόπρανα που μένουν πολύ καιρό μέσα στο έντερο σφίγγουν και μοιάζουν με αυτά που απεικονίζονται στην πιο πάνω εικόνα, τα οποία είναι δύσκολο εξέλθουν από το έντερο. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έχετε δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Τύπος 2

Αυτό το είδος κοπράνων, αποτελεί επίσης ένδειξη δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας και να πίνετε περισσότερο νερό, ώστε να βοηθήσετε τα κόπρανα σας να μετακινούνται ευκολότερα μέσα στο έντερο.

Τύπος 3

Οι γιατροί θεωρούν ότι αυτό το είδος κοπράνων είναι το φυσιολογικό επειδή είναι μαλακά και εύκολα μπορούν να εξέλθουν από το έντερο. Αν το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά, τότε η αφόδευση σας δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και δεν πρέπει να καταβάλλετε σχεδόν καθόλου προσπάθεια.

Τύπος 4

Οι γιατροί θεωρούν ότι τα κόπρανα αυτού του είδους είναι φυσιολογικά, αλλά μόνο για μερικές φορές την εβδομάδα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε άλλοι μπορεί να έχουν τέτοια κόπρανα μια φορά την εβδομάδα, άλλοι δυο και άλλοι τρείς. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3 φορές την εβδομάδα, γιατί αλλιώς δεν θεωρούνται φυσιολογικά.

Τύπος 5

Αυτά τα κόπρανα μπορούν να εξέλθουν εύκολα από το έντερο, αλλά προκαλούν το αίσθημα της επείγουσας αφόδευσης, το οποίο περνάει από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες.

Τύπος 6

Το συγκεκριμένο είδος κοπράνων, συνήθως συνοδεύεται από τρεις ή και περισσότερες φορές αφόδευσης την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε διάρροια. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και άλλα ροφήματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως οι χυμοί φρούτων και οι σούπες.

Τύπος 7

Τα πολύ ρευστά κόπρανα υποδεικνύουν ότι η τροφή που καταναλώσατε κινήθηκε πολύ γρήγορα μέσα στο έντερο σας και ότι έχετε διάρροια. Εάν πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερες από τρείς φορές την ημέρα, για 2 συνεχόμενες ημέρες, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, κυρίως εάν εμφανίζετε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, υπνηλία, πονοκέφαλος και ζάλη μαζί με σοβαρό πόνο στην κοιλιά ή πολύ υψηλό πυρετό.

Πώς θα καταλάβετε αν το χρώμα των κοπράνων σας είναι φυσιολογικό;

Το διάγραμμα Μπρίστολ δεν αναφέρεται στους χρωματισμούς των κοπράνων. Πιο κάτω, λοιπόν, αναφέρονται διάφορα χρώματα κοπράνων και το τι υποδηλώνει το καθένα.

1. Καφέ

Τα καφέ κόπρανα, ακόμη και με πράσινες σκιές θεωρούνται φυσιολογικά. Σημειώνεται ότι το χρώμα των κοπράνων είναι αποτέλεσμα του τι τρώτε σε συνδυασμό με την χολή, η οποία είναι ένα κίτρινο-πράσινο υγρό που βοηθά στην πέψη. Τα υγιή κόπρανα, λοιπόν, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την απόχρωση που προκύπτει από τα χρώματα του φαγητού που φάγατε μαζί με το χρώμα της χολής.

2. Πράσινο

Το πράσινο χρώμα των κοπράνων θεωρείται φυσιολογικό όταν παρατηρείται παροδικά. Ο εν λόγω χρωματισμός είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης λαχανικών και άλλων τροφών με πράσινο χρώμα. Εάν όμως έχετε διάρροια, τότε το πράσινο χρώμα οφείλεται στην χολή, καθώς, όπως είπαμε και πιο πάνω, η τροφή μετακινείται γρήγορα στο πεπτικό σύστημα και δεν προλαβαίνει να διασπαστεί και να αναμειχθεί με τη χολή. Σημειώνεται ότι αν τα κόπρανα σας έχουν πράσινο χρώμα για 2-3 μέρες, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

3. Αποχρώσεις του κόκκινου

Το κόκκινο χρώμα στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση ενός τροφίμου με κοκκινωπό χρώμα ή να είναι αποτέλεσμα κάποιου φαρμάκου με κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, εάν τα κόπρανα σας δεν επιστρέψουν μέσα σε μια δυο μέρες στο κανονικό τους χρώμα, πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με τον γιατρό σας καθώς το κόκκινο χρώμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας αιμορραγίας στο παχύ έντερο, στον ορθό ή αιμορροΐδας.

4, Μαύρο

Εάν τα κόπρανα σας έχουν μαύρο χρώμα, η αιτία μπορεί να είναι κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, κάποιο άλλο φάρμακο για το στομάχι ή η κατανάλωση μαύρης γλυκόριζας. Στην περίπτωση που δεν έχετε καταναλώσει τίποτα από αυτά, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς τα μαύρα ή τα σκούρα καφέ κόπρανα που μυρίζουν πολύ άσχημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελούν σημάδι αιμορραγίας σε κάποιο σημείο ψηλά στον πεπτικό σωλήνα, όπως το στομάχι.

5. Πιο ανοιχτά χρώματα

Τα κίτρινα κόπρανα είναι πιο συνηθισμένα στα βρέφη που θηλάζουν. Για τους ενήλικες υποδεικνύουν συνήθως ότι ο οργανισμός τους έχει πάρα πολύ λίπους, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Σημειώνεται, ότι μερικές φορές τα πολύ ανοιχτά και χαλαρά κόπρανα οφείλονται σε παρενέργειες φαρμάκων ή αποτελούν σημάδι ότι ο χοληφόρος πόρος είναι φραγμένος. Εάν το κιτρινωπό χρώμα είναι παρατεταμένο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Digestive Disorders: What Your Poop Type and Color Mean https://www.medicinenet.com/digestive_disorders_poop_type_color/article.htm?ecd=mnl_spc_010720

Medicines to Treat Constipation https://www.webmd.com/digestive-disorders/prescription-medications-to-treat-constipation

NIDDK conducts and supports research on many of the most common, costly, and chronic conditions to improve health. https://www.niddk.nih.gov/

Why Is My Poop Green? 7 Possible Causes https://www.healthline.com/health/digestive-health/why-is-my-poop-green

Bristol stool chart https://www.continence.org.au/pages/bristol-stool-chart.html

Bristol Stool Form Scale https://www.bladderandbowel.org/bowel/bowel-resources/bristol-stool-form-scale/