Γυναίκα

Περιεμμηνόπαυση και Εμμηνόπαυση: Μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες!

Πολλές γυναίκες μετά τα 45-47 παρατηρούν το βάρος τους να αυξάνεται δραματικά. Όταν επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους, ρωτώντας τον αν υπάρχει πιθανότητα να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, μπορεί να λάβουν ως απάντηση ότι έχουν μερικά χρόνια μπροστά τους για αυτό. Λίγους μήνες μετά τα 49 μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως και άλλα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης (Μαγνήσιο: Πώς μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση;)

Τι γνωρίζετε πραγματικά για την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση ονομάζεται η περίοδος όπου οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μιας γυναίκας φτάνουν στο τέλος τους. Μια γυναίκα για να θεωρηθεί ότι έχει μπει στην εμμηνόπαυση πρέπει να μην έχει περίοδο για διάστημα 12 συνεχόμενων μηνών. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει γύρω στα 40 με 50 χρόνια μιας γυναίκας. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που διαταράσσουν την καθημερινότητα των περισσοτέρων γυναικών. (Πόσο διαρκεί η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα που προκαλούν;)

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση είναι τα ακόλουθα:

Τα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, είναι μια περίοδος που είναι γνωστή ως περιεμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά τη δεκαετία των 40, όπου παρατηρείται σταδιακή μείωση των οιστρογόνων. Αυτή η μείωση αποτελεί τη βασική αιτία των πιο πάνω συμπτωμάτων, τα οποία χαρακτηρίζουν τόσο την εμμηνόπαυση, όσο και την περιεμμηνόπαυση, με τη διαφορά ότι στην περιεμμηνόπαυση η γυναίκα συνεχίζει να έχει περίοδο, αλλά σε ακανόνιστη βάση (όχι κάθε μήνα). (Αερόβια άσκηση: Βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών)

Παρόλο που η περιεμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο που καμία γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει, οι περισσότερες δεν ενημερώνονται σωστά γι αυτό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Υγείας Kaiser, μόνο το 35% των γυναικών 40-65 ετών ενημερώθηκε σωστά για το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.  Πολλές γυναίκες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ανήκουν στη μερίδα των γυναικών που δεν ενημερώθηκαν σωστά. (Αλλαγές διάθεσης & προβλήματα μνήμης: Ποιο το ψυχικό κόστος της εμμηνόπαυσης;)


Τι θα έπρεπε να γνωρίζουν οι γυναίκες για την περιεμμηνόπαυση και από τι εξαρτάται η έναρξή της;

Η περιεμμηνόπαυση είναι μια περίπλοκη περίοδος για τις περισσότερες γυναίκες, που καλούνται να κατανοήσουν αν τα συμπτώματα που βιώνουν είναι αποτέλεσμα εμμηνόπαυσης ή κάποιας άλλης κατάστασης υγείας. (5+1 τρόποι να κάνετε το σεξ μετά την εμμηνόπαυση πιο άνετο)

Παρόλο που η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αναφέρεται συνήθως ως εμμηνόπαυση, δεν είναι στην πραγματικότητα εμμηνόπαυση, γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περίοδο. Εάν, έχετε περίοδο αλλά παρόλα αυτά εμφανίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, τα συμπτώματα που βιώνετε και το οικογενειακό σας ιστορικό, για να προσδιορίσει εάν αυτό που βιώνετε είναι αποτέλεσμα εμμηνόπαυσης ή όχι. Την ίδια ώρα, αν κριθεί απαραίτητο,  θα σας προτείνει εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της οιστραδιόλης (Ε2), για να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας. (Εμμηνόπαυση και καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)

Σύμφωνα με τον Shaghayegh M. DeNoble, MD, FACOG , ιδρυτή της Advanced Gynecology στο Wayne στο New Jersey, η εμμηνόπαυση μοιάζει με την εφηβεία, διότι προκαλεί πολλές ταυτόχρονες αλλαγές στο σώμα. Για ορισμένες γυναίκες, τα συμπτώματα που βιώνουν είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης από ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εξαιτίας των σημαντικών και απρόβλεπτων ορμονικών διακυμάνσεων. (Εμμηνόπαυση και διαβήτης: Πώς σχετίζονται οι δύο αυτές καταστάσεις;)

Η περιεμμηνόπαυση, όπως συμβαίνει και με την εφηβεία, εμφανίζεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για κάθε γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση στα τέλη της δεκαετίας των 40 και άλλες στα τέλη της δεκαετίας των 30. Για το πότε μια γυναίκα θα εισέλθει στην περιεμμηνόπαυση, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως:

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε περιεμμηνόπαυση, όπως ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ωοθηκεκτομή. Η ωοθηκεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή οιστρογόνων και άλλων γυναικολογικών ορμονών), χωρίς τη λήψη ορμονών, οδηγεί άμεσα σε εμμηνόπαυση. (Η κάνναβη βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Μάλιστα, κάτι που δεν γνωρίζουν οι πλείστες γυναίκες είναι ότι αν δεν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά τουλάχιστον για 12 μήνες μετά την τελευταία τους περίοδο, διότι κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, αν και ακανόνιστα, έχουν περίοδο, οπότε φυσιολογικά μπορούν να μείνουν έγκυες.  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 15% των γυναικών εμφανίζουν κολπική ατροφία κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσής τους, μια κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν, ξηραίνουν και εμφανίζουν φλεγμονή, εξαιτίας των μειωμένων οιστρογόνων, οδηγώντας σε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και σε συχνές ουρολοιμώξεις. (Τι είναι η μετεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη;)

Μετά την περιεμμηνόπαυση, οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, όπου βιώνουν όλα τα πιο πάνω συμπτώματα, εκτός από τις ακανόνιστες περιόδους και ακολούθως στην μετεμμηνόπαυση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις καρδιακές παθήσεις και στην οστεοπόρωση και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η σωστή και υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για τη διατήρηση της υγείας των οστών τους. (Αίσθημα καρδιακών παλμών: Αποτελεί σύμπτωμα εμμηνόπαυσης;)

Γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν ελάχιστα για την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση, είναι δύο έννοιες που δεν είναι ξεκάθαρες στο μυαλό των γυναικών, διότι δεν τυγχάνουν της απαραίτητης ενημέρωσης από τους γιατρούς τους. Οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι εξειδικευμένοι στο θέμα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενημερώσουν σε βάθος τις γυναίκες για το τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν. Μια μεγάλη μερίδα ιατρών ωστόσο, ενημερώνεται συστηματικά και μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται. (Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία; Πώς θα την διαχειριστείτε;)

Αν δεν έχετε ξεπεράσει τη δεκαετία των 30 και βιώνετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή αν έχετε φτάσει σε ηλικία που γνωρίζετε ότι πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις αλλαγές που βιώνετε και ενημερωθείτε για το τι πρέπει να περιμένετε. (Νυχτερινές εφιδρώσεις: Πότε είναι ανησυχητικές;)

Ρωτήστε τον γιατρό σας για θεραπείες και τρόπους διαχείρισης των εξάψεων, του βάρους και των διαταραχών του ύπνου και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ανάμεσα στις θεραπείες που θα σας προταθούν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

  • Ορμονική θεραπεία
  • Κολπικά οιστρογόνα
  • Φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης
  • Χαμηλή δόση αντικαταθλιπτικών