Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Περίεργα όνειρα: Σε τι βοηθούν τον εγκέφαλο;

Πολλοί άνθρωποι, ξυπνώντας από ένα παράξενο όνειρο, μπαίνουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εξήγηση και νόημα σε αυτό που είδαν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει καμία σημασία, όμως τα όνειρα, σαν γεγονός, μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση του εγκεφάλου και των εμπειριών. (Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Δείτε τι τα προκαλεί!)

Ο Nicolas Deperrois, διδάκτορας στην ομάδα υπολογιστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία και κύριος συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε ότι το να ονειρεύεται ένας άνθρωπος είναι εξίσου σημαντικό για τον εγκέφαλό του, με το να συλλέγει νέες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της μέρας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ύπνος REM, κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα τα όνειρα, είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ευκρίνειας του μυαλού. (6 εκπληκτικά γεγονότα που σχετίζονται με τον ύπνο REM)

Ποιος είναι ο ρόλος του ύπνου REM στη μάθηση και τη μνήμη;

Αν μείνετε ένα βράδυ ξύπνιοι, θα παρατηρήσετε ότι την επόμενη μέρα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ορισμένα γεγονότα. Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για την εδραίωση των αναμνήσεων. (Πώς να επιτύχετε ευκολότερα τον ύπνο REM και να κοιμηθείτε σωστά)

Ο Thomas M. Kilkenny, DO, ειδικός σε θέματα ύπνου και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island, υπογράμμισε ότι ο εγκέφαλος έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ύπνο REM. Αν κάποιος στερούνταν ύπνου και στη συνέχεια του επέτρεπαν να κοιμηθεί, θα περνούσε περισσότερο χρόνο, από τον συνηθισμένο, στον ύπνο REM. Τα βρέφη κοιμούνται 18-20 ώρες, για να διευκολύνουν την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, με το 50% αυτού του χρόνου να είναι αφιερωμένο στον ύπνο REM, όπου ονειρεύονται. Η απεικόνιση των ονείρων, θεωρείται ότι βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρολογικών συνδέσεων του εγκεφάλου. (Τι είναι οι ανιχνευτές ύπνου και πώς λειτουργούν;)

Κατά τη παιδική ηλικία, τα όνειρα είναι σημαντικά διότι βοηθούν στην εκμάθηση των γενικών εννοιών για τον κόσμο, χτίζουν τη βασική δομή του εγκεφάλου, βοηθούν στην αναγνώριση των αντικειμένων και στην εκμάθηση του περπατήματος και της ομιλίας.

Το περιεχόμενο των ονείρων έχει σημασία για τον εγκέφαλο;

Στην έρευνά του, ο Deperrois, θέλησε να ερμηνεύσει τα περίεργα όνειρα που μοιάζουν με ταινία, τα οποία δημιουργούνται από ένα σύμπλεγμα πολλών άσχετων εικόνων και αναμνήσεων. Η αρχική του υπόθεση ήταν ότι τα όνειρα δημιουργούν εικονικές εμπειρίες, για να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να μάθει για τον κόσμο. (Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας όταν ξυπνάμε;)

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να προσομοιώσει τις εικονικές εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται. Το μοντέλο μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, σε συμπεριφορικό και νευρωνικό επίπεδο.

Ενώ βρισκόταν σε «ξύπνια κατάσταση», οι ερευνητές έδειξαν στο μοντέλο διάφορες φωτογραφίες, όπως βάρκες και σκυλιά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου non-REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα ηρεμεί, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι ο εγκέφαλος (του μοντέλου) επανέλαβε το ερέθισμα που δέχθηκε νωρίτερα. Στον ύπνο REM, η ασταθής και δυναμική εγκεφαλική δραστηριότητα του εγκεφάλου σηματοδοτεί το πότε ένα άτομο ονειρεύεται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, τα αντικείμενα συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν ένα σύμπλεγμα εικόνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος non-REM και ο ύπνος REM είναι και οι δύο απαραίτητοι για τη διατήρηση της μνήμης ενός αντικειμένου, αλλά η κατάργηση του ύπνου REM, μειώνει την ακρίβεια στην μετέπειτα αναγνώριση των αντικειμένων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα όνειρα δεν χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση συγκεκριμένων αναμνήσεων, αλλά η συγχώνευση των αναμνήσεων που συμβαίνει στα όνειρα, βοηθά τον εγκέφαλο να ταξινομήσει τις σκέψεις του. (Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων του ύπνου σας;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Your Weird Dreams May Help Organize Your Lived Experiences https://www.verywellhealth.com/weird-dreams-process-experience-5324057

Sparse Activity of Hippocampal Adult-Born Neurons during REM Sleep Is Necessary for Memory Consolidation https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273%2820%2930354-8

Learning cortical representations through perturbed and adversarial dreaming https://elifesciences.org/articles/76384